Начало » Новини » Страната
18.06.2015 г.

Танева определя Бургас като изключително важен център за рибарството на страната

Секторни политики

Снимка: МЗХ

Бургас е изключително важен център за рибарския сектор, защото в областта са регистрирани най-много пристанища, над половината от риболовните кораби и голяма част от преработвателния сектор в страната. Това заяви в Бургас министърът на земеделието и храните Десислава Танева при откриване но сградата на централното управление на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури. На събитието присъстваха и министър-председателят Бойко Борисов и кметът на града Димитър Николов. След преструктурирането на министерството в София остава само дирекция към агроведомството, която ще е управляващ орган на новата Оперативна програма „Морско дело и рибарство“. Такива са указанията на Европейската комисия, които са одобрени и от браншовите организации, уточни министърът.

Преместването на агенцията е законодателна инициатива, започнала в първия мандат на ГЕРБ.

„Днес провеждаме първия консултативен съвет с браншовите организации, на който ще се представят за обществено обсъждане и шестте приоритета от новата програма „Морско дело и рибарство“ 2014-2020 г.

Програмата бе изцяло върната от Европейската комисия и в нашия мандат сме я подготвили отначало. Надявам се на конструктивен дебат и всички искания на бранша, които можем да променим, ще бъдат обсъдени и включени в програмата за официално й одобрение“, съобщи още министър Танева.

По време на посещението си в Бургас министърът на земеделието и храните присъства и на откриването на рибарското пристанище „Сарафово“. Тя изрази надежда, че на територията на общината ще бъдат открити още нови придобивки в следващия мандат.

Пристанището е реконструирано и модернизирано по Оперативна програма за развитие на сектор „Рибарство“ 2007-2013 г. на стойност 9 265 818 лв.

Портът е разположен върху площ от 16 417 кв.м и включва обслужваща сграда с покрито  тържище за продажба на улов с 20 броя маси-рибна борса. По проекта пристанището ще има капацитет от 104 места за плавателни съдове до 8 метра и 6 места за кораби до 20 метра.

Танева определя Бургас като изключително важен център за рибарството на страната
5665
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини