Начало » Новини » Страната
17.06.2015 г.

До 2020 г. електромобилите в България се очаква да достигнат 30 хиляди

Според енергийни експерти

Farmer.bg

Електрическата мобилност е съвременното, устойчиво и трайно решение България да се справи с два от сериозните проблеми в градовете мръсния въздух и шума. Според Българската асоциация електрически превозни средства (БАЕПС) нужни са разбиране и координирани усилия на държавата, общините и бизнеса, за да бъде пречупена тенденцията. От асоциацията предвиждат до 2020 година  общият брой електрически и хибридни превозни средства в България да надмине 30 000. Според актуалните данни на Националния доклад за състоянието на околната среда за 2013 г. над 80 на сто от населението на България е засегнато от замърсяването на въздуха с фини прахови частици (ФПЧ10) над допустимите норми, което е от два до три пъти повече в сравнение със средните нива за Европа. Дизеловите автомобили и битовото отопление са отговорни за 90% от замърсяването.

Автомобилният транспорт в големите населени места е основният причинител и на шумовото замърсяване. Допустимите нива са превишени в 72.73% от контролните пунктове в страната, а София е най-шумната сред 17 столици в Европа според проучване на Европейската агенция по околна среда. 

Планът за действие на Столична община предвижда модернизация на градския транспорт, но не и насърчаването на електромобилите,  които значително биха ограничили шумовото замърсяване.

Шест процента през 2014 г. задължително трябваше да бъдат зелените обществени поръчки за електромобили и инфраструктура за централната администрация, а за местната администрация препоръчително според Националния план за действие за насърчаване на зелените обществени поръчки (2012-2014).

По данни на Агенцията за обществени поръчки през 2014 г. са регистрирани първите пет зелени обществени поръчки в електромобилната област: открити са две, една е възложена, две са прекратени. Ако направим сравнение с предходната година, съотношението е 5 на нула, през 2103 нямаше нито една!

Първата и единствена засега електромобилна обществена поръчка е на Техническият университет в Габрово за доставка на електронни модули за безконтактен заряд на електромобили, част от техния проект „FastlnCharge“, финансиран по Седма Рамкова програма на ЕС, по която вече има сключен договор на стойност 112 100 лв. Добър, но самотен пример!

Според изпълнителният директор на БАЕПС Ангел Николов причините за слабото развитие на този трапспорт е свързано с „непознаване на предимствата на електромобилния транспорт, опасения за коректността на поръчката заради ограничения брой доставчици и инертността на институциите.

„Бихме искали хората на ръководни нива в институциите да осъзнаят, че електрическите превозни средства намалят вредните емисии и шума и при правилно планиране и използване могат реално да спестят бюджетни средства.  Чрез спазването на 6%-та квота на зелените електромобилни поръчки, държавната администрация и общините ще дадат пример и ще насърчат навлизането на електромобилите в ежедневието ни. Не става дума за екзотика или лукс, а за умела и печеливша политика“.

Въпреки всичко, електромобилността в България се движи с добра скорост: само за година броят на превозните средства с изцяло електрическо задвижване нарастна с 36%, към края на миналата година вече има регистрирани 497 електрически и 1031 хибридни превозни средства, зарядни станции са вече 24. Бизнесът пръв разбра ползите: електрическият транспорт е в пъти по-евтин за поддържане, паркирането е безплатно, няма пътен данък. Вече имаме примери на електрификация на фирмени флотилии: всички превозни средства, закупени през последните две години са електрически.

До 2020 г. електромобилите в България се очаква да достигнат 30 хиляди
5376
 

Последни материали
Виж
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Свързани материали
Виж
Политики
Екоминистерството стимулира общините да купуват електромобили
ELECTRO MOBILITY EXPO 2018
През септември в София ще се проведе първото изложение за електромобили
Инвестиции
Китайската JAC Motors проучва възможностите за производство на електроавтомобили в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини