Пъдпъдъчетата растат интензивно (за месец теглото им се увеличава повече от 15 пъти). Те не понасят никакви пропуски в храненето или несъответствия в дажбата по отношение на физическите потребности на организма, особено през първите 2 седмици от живота им. Малките се хранят често, дори през нощта, през равни интервали от време. Фронтът на хранене и поене за пъдпъдъчета до 3-седмична възраст трябва да бъде в рамките на 1,3 – 1,5 см на птиче, след това се увеличава до 2,5 – 3 см.
Хранилките се запълват само на 2/3 от дълбочината им тъй като птиците разсипват фуража. Хранете ги със сухи комбинирани смески за пъдпъдъци или за бройлери и пуйки. През първата седмица от отглеждането добавяйте в дажбата им смачкани твърдо сварени яйца. Хранителната смес трябва да се прекара през сито с отвори 3 x 3 мм. Може да си я направите и сами. Включете мляно пресято зърно (ечемик и овес), пшеница – 60%, белтъчни храни (извара) – 36%, минерални вещества - тебешир, запечени и смлени яйчени черупки (предварително добре измити).
През първите дни може да давате смлян сухар, надребнена зелена коприва, глухарчета, люцерна. От 4 – 5-ия ден се преминава на комбинирани фуражи. Пъдпъдъците са особено чувствителни към промяна на дажбата.
Затова като правило те се хранят с едни и същи фуражи. Смяната на фуражите се прави постепенно. Дневният разход на фураж за едно пъдпъдъче през първата седмица е 3 – 4 г, а към 1-месечна възраст – 15 -16 г./fermera.bg