Начало » Новини » Коментари
21.05.2015 г.

Какво се случва, ако бизнесът се опълчи на рекета на администрацията

Въпроси без отговор

Собственикът на компанията Аладин Харфан Снимка: Архив

Няма как да не сте се питали защо в България само чуждестранните мениджъри протестират срещу рекета на администрацията и защо родните фирми безропотно си плащат на чиновника, ако искат бизнесът им да върви гладко и да процъфтява. Отговорът беше даден още в края на миналата година от френския посланик Ксавие дьо Кабан с репликата за „гнилите ябълки в съдебната система”. Коментирайки казуса с опита за незаконно превземане на две от дружествата на френската фирма "Белведере" в България, чуждият дипломат излезе от рамките на добрия тон, изобличавайки безобразията в съдебната система.

Скандалът беше грандиозен, но както внезапно избухна, така бързо и угасна. От него не последва нищо друго, освен единичните опити на колеги журналисти да събудят нечия корумпирана съвест в така наречената административно-правна система, попадайки на скандални случаи от бизнес практиката в страната.

Припомняме репликата за гнилите ябълки неслучайно. Поводът е обвинението за административен рекет, представено от собственика на веригата за бързо хранене "Аладин фуудс" Аладин Харфан на пресконференция днес. В прав текст бизнесменът обясни как от миналата година инспектори от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) оказват системеннатиск върху шефовете на предприятието на фирмата в град Съединение, които са отказали да плащат по 10 000 евро месечна "такса спокойствие" на местните инспектори, за да не бъдат глобявани при проверките.

„След моя отказ през миналата година да дам парите, от агенцията ни затвориха фабриката за обработка на пилешко месо и склада за търговия на едро в периода юни-юли м.г., заплашиха външните ни клиенти с проверки и затваряне на техните обекти, за да не купуват от нас”, посочи Харфан.

Според него загубите за предприятието се изчисляват на 650 000 лева от нереализиран оборот и 30% от загубени клиенти на едро.

Въпреки че още миналата година предриемачът е сигнализирал полицията и прокуратурата, исканият рекет не е бил доказан и проверките завършили без резултат.

„Натискът от агенцията беше подновен отново тази година, след като получих устно уведомление, че разследването за корупция е спряно”, обясни бизнесменът. На 20 април т.г. служителите на БАБХ отново изникнали в  Съединение, за да затворят фабриката отново, без да мотивират тази крайна мярка, разказва Аладин Харфан. 

Според него целта е да му причинят максимално големи загуби и да го използват като пример за назидание, за да покажат на останалите в бранша какво ще им се случи при отказ да си плащат "таксата спокойствие".

Предприемачите са поразени от поредното решение на инспекторите, още повече че на 17 април 2015 г. компанията е получила сертификат за безопасност на храните от международната компания Интратек. „Само три дни по-късно БАБХ ни затвори”, каза Биляна Томова, шеф в предприятието.

Според нея от БАБХ умишлено забавят  извършването на проверките, удостоверяващи отстраняването на констатираните от тях нарушения, с цел да се причинят максимално големи загуби и да се съсипе търговската дейност на "Аладин Фуудс".

"Досега никога не съм плащал рекет и няма да го направя, надявам се на подкрепа от всички засегнати, както от колегите в бранша, така и от потребителите. Ако някой ден чуете, че "Аладин Фуудс" вече произвежда в Румъния, значи не съм успял", заключава Харфан. Според него корупцията в страната прави така, че цените на продуктите да са по-високи или качеството по-ниско, за да могат пострадалите да избият парите, които принудително са платили.

Farmer.bg отправи запитване до агенцията за храните за мотивите да бъде затворено предприятието в Съединение. Очакваме отговор.

Какво се случва, ако бизнесът се опълчи на рекета на администрацията
10144
 

Последни материали
Виж
Сделките на зелено и при останалите зърнени и маслодайни култури
За една седмица фючърсите при пшеницата поскъпнаха с 3 евро на тон
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Свързани материали
Виж
Действали от 2016 г.
Прокуратурата обвини служители от бургаската агенция по храните в системен рекет
Право на отговор
Агенцията по храните ще сезира прокуратурата за уронен престиж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини