Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
12.05.2015 г.

В царството на зелениката е сред най-интересните маршрути в Странджа

Снимка: МЗХ

С церемония по стар български обичай с „Да върви по вода” бе открит един от най-интересните маршрути на територията на природен парк „Странджа”, изграден с евросредства, съобщиха от агенцията по горите. На церемонията по откриване на маршрута присъстваха над 100 любители на природата, които  преминаха по него и се насладиха на ярките цветове на  цъфналата зеленика и с внимание слушаха интересния разказ на водача инж. Иван Камбуров. Познавателният маршрут „В царството на зелениката” тръгва от село Кондолово на север и се спуска към Мързевски дол през вековна дъбово-букова гора.

По протежение на целия маршрут има обособени 13 информационни точки. На 12 от тях, освен табели с информация за конкретни видове и процеси в природата, са създадени условия за участие в интерактивни игри, които провокират съобразителността и знанията и добавят още конкретни познания за уникалната странджанска природа.

 „Странджа” е най-големият от 11-те природни парка в страната.  Над 80% от територията му е покрита с гори, които са много по-различни от горите в останалата част на Европа. Те спадат към т.нар. листопадни широколистни гори с вечнозелен подлес.

Запазили са се и до днес не само заради отсъствието на активна човешка дейност, но и благодарение на специфичните климатични условия в района, останали непроменени през дълги периоди от развитието на Земята.

Най-отличителната особеност на горите в Странджа е наличието на вечнозелени храсти, сред които е прочутата странджанска зеленика. Тя е символът на планината, защото се среща изключително само на територията на парка, и то на  определени места.

Зелениката спада към род Рододендрон (в България от този род има само още един вид – алпийската роза), сем. Пиренови (Ericaceae). Нейни „роднини“ от това семейство са пиренът, калуната, странджанската боровинка, а също и ягодовото дърво (кумарка), наскоро открито в Странджа.

Странджанската зеленика е висок вечнозелен храст със силно разклонено стъбло. Листата са лъскавозелени, едри, продълговатоланцетни и голи. Стъблото е с гладка сива кора.

Цветовете са едри, лилаво-розови, събрани по върховете на клонките в чадърести съцветия. Цъфти през май. Терциерен реликт, съхранил се на територията на Европа единствено в Странджа и Кавказ. Не понася засушаване и пряка слънчева светлина. Както повечето реликти, тя е силно уязвима от измененията на средата.

Зелениката участва като подлес в гори от източен бук, източен горун и благун. Тя е влаголюбив вид, много взискателен към почвената и въздушната влажност. Вписана е в Червената книга на България и е защитена от Закона за биологичното разнообразие, както и от редица международни конвенции и споразумения.

В царството на зелениката е сред най-интересните маршрути в Странджа
9260
 

Последни материали
Виж
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Свързани материали
Виж
Бизнес под натиск
Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин
Екосдружение За Земята
24-тото планинско почистване ще бъде в Странджа, съобщават еколози
Почти половината от тях са от местния вид дъб лъжник
Обявиха още 11 дървета в Странджа за вековни
Пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“, получават 18 000 лв.
Управителен съвет на фонд Земеделие
Пчеларите ще получат 15 хиляди лева за контрол на странджанския мед
Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини