Начало » Новини » Страната
12.05.2015 г.

Нови маршрути из парк Странджа

Селски и образователен туризъм

По един от маршрутите в Странджа Снимка: МЗХ

Разнообразни туристически маршрути бяха открити в Природния парк “Странджа”, организирани в рамките на проекта „Устойчиво управление и устройство на Странджа”, съобщиха от агенцията по горите. Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие на ЕС и от националния бюджет по оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.” за опазване и възстановяване на биологичното разнообразие. Представени бяха 5 нови интерпретативни туристически маршрути. Първият тръгва от село Бръшлян и се казва "Билките на Странджа планина". Маршрутът е с дължина  5,5 км и средно ниво на трудност, което го прави подходящ и за деца над 10-годишна възраст. Продължителността на маршрута е 5 часа. Най-подходящо време за  походи по него е от месец март до мосец октомври

Вторият маршрут „Хищници” е с начална точка село Заберново. Той е дълъг 6 км и се изминават за 4 часа. Запознава посетителите с над 20 вида животни, населяващи парк „Странджа”. Той е със средна трудност и най-доброто време за преминаване по него е от март до септември.

Третият маршрут „Прилепи в гората” е дълъг 5,5 км и е подходящ за всяка възраст. Началната му точка е в билзост до Малко Търново и се изминава за около 3-5 часа. Най-доброто време за това е периодът от април  до октомври.

Изградени са  площадка за наблюдения на прилепи и възстановки на типичните им  местообитания. Водачите по маршрута организират и интерактивни игри за най-малките посетители.

Интерпретативен маршрут "Птици" тръгва от село Синеморец. Дължината  на е 4 км, които се изминават за 3 часа по всяко време на годината.  Маршрутът  запознава посетителите с над 20 вида птици, които се срещат в ПП „Странджа”. По неговото протежение са обособени 6 информационни точки.

На територията на парка са установени 260 вида птици, от които 75 са включени в Червената книга на България.По време на миграция в района могат да се наблюдават 5 световно застрашени вида - малкият корморан, къдроглавият пеликан, белооката потапница, ливадният дърдавец и водното шаварче.

Интерпретативният маршрут „Река” започва от село Кости. Дължината на маршрута е 6 км, които се изминават за 5 часа.  Най-подходящото време за  преминаването му е от март до септември. Обособени са 9 информационни точки, които запознават туристите с с реките на Странджа планина и ролята им в поддържането на екологичното равновесие.

Една от точките акцентира върху един от най-старите видове мостове -  висящите. Интерес предизвиква игра, създадена специално за този маршрут и  пресъздаваща река Велека от извора до нейното устие.

Нови маршрути из парк Странджа
10306
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
Бизнес под натиск
Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин
Екосдружение За Земята
24-тото планинско почистване ще бъде в Странджа, съобщават еколози
Почти половината от тях са от местния вид дъб лъжник
Обявиха още 11 дървета в Странджа за вековни
Пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“, получават 18 000 лв.
Управителен съвет на фонд Земеделие
Пчеларите ще получат 15 хиляди лева за контрол на странджанския мед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини