Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.05.2015 г.

Отбелязва се Световният ден на мигриращите птици

Призивът е енергията да стане безопасна за птиците

Снимка: БДЗП

На 9 и 10 май се отбелязва Световният ден на мигриращите птици. Събитието се чества за 10-ти път в редица страни като тази година се провежда под мотото „Енергията – да я направим безопасна за птиците!“. Посланието цели да подчертае важността от разгръщане на енергийните технологии по начин, който се смекчава вредните въздействия върху птиците и техните местообитания. Всяка година милиони мигриращи ята се борят с масовото разпространение на различни средства за генериране и разпределение на енергия и понякога стават жертви на токови удари или при сблъсъци с електропроводи и ветрогенератори. Опазването им трябва да се вземе предвид на всички фази на развитие на енергетиката на различните нива – местно, национално и международно.

Необходими са съгласувани действия от страна на правителствата, природозащитните организации, учените и енергийния сектор. По този начин ползите от устойчивата енергетика могат да бъдат реализирани без риск да се навреди на мигриращите птици и на техните местообитания.

Успешен пример за подобни ефективни и съгласувани действия е съвместната работа на Българското дружество за защита на птиците с институциите и с електроразпределителните дружества, най-активни сред които са „EVN България“. „EVN България Електроразпределение” изпълнява в партньорство с БДЗП проекта „Живот за царския орел“, които се съфинансира от програма LIFE+ на Европейския съюз. Проектът е с продължителност пет години (от 2013 до 2018 г.) и включва следните дейности:

•          Кабелиране (вкарване под земята) на въздушни електропроводи с обща дължина 45 км на територията на общините Елхово и Тополовград.

•          Изграждане на ПАС система на територията на община Харманли с дължина 15 км, а общата дължина на ПАС проводниците е 45 км.

•          Поставяне на защитни изолации за защита на птици при общо 2 740 стълба от мрежата.

Като резултат от дългогодишното си партньорство дружеството за защита на птиците, BirdLife International и EVN България спечелиха наскоро наградата за добри практики на Renewables-Grid-Initiative (RGI) в категорията „Опазване на околната среда“ за успешните си съвместни дейности по обезопасяване на рисковата електропреносна мрежа в България и Судан.

БДЗП работи съвместно с електроразпределителните дружества и в рамките на други свои проекти - LIFE+ проекта на БДЗП „Помощ за египетския лешояд“ както и в проекта „Търсенето на щъркела: Науката за гражданите в действие“, финансиран от Програмата за подкрепа на НПО по финансовия механизъм на ЕИП, в рамките на който се обезопасяват щъркелови гнезда.

Световният ден на мигриращите птици е кампания за повишаване на информираността, която се отбелязва ежегодно от 2006 г. насам и цели да вдъхнови световното опазване на мигриращите птици и техните местообитания.

Тази кампания е организирана от два международни договора за дивите видове, администрирани от Програмата за околна среда на Обединените нации (UNEP) – Конвенцията за опазване на мигриращите видове диви животни (CMS) и Афро-Евроазиатското споразумение за опазване на мигриращите водолюбиви птици (AEWA).

Отбелязва се Световният ден на мигриращите птици
6214
 

Последни материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Свързани материали
Виж
Наднормените температури вдигнаха на крак градозащитата по-рано тази година
Поради ранното настъпване на високи температури
Започва активният сезон по противоградна защита с ракетен способ
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за защита на растенията
Пръскането с дронове върви към законодателно одобрение
Реално тя може да заработи до година и половина
ЕК регистрира нова гражданска инициатива в защита на селското стопанство и агроикономиката
Изпълнителна агенция „Борба с градушките“
Успешна противоградова защита над Дулово
Борба с болестите и вредителите по домати, краставици и пипер през август
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини