Начало » Новини » Коментари
16.04.2015 г.

Държавата дава с 40% по-ниски цени за създаване на биоградина

Необяснимо защо

Farmer.bg

В новия списък с референтни цени, по които ще се одобряват проектите за засаждане на овощни градини по програмата за развитие на селските райони, биологичните производители са ощетени необосновано, което ще откаже редица фермери да кандидатстват по 4,1 за инвестиции в земеделски стопанства. За това сигнализира с писмо до медиите Ивайло Здравков, председател на Българската асоциация на бенефициентите по европейски програми (БАБЕП). Вместо по 720 лв. за засаждане на един декар с орехи биопроизводителите трябва да се вместят в 420 лева за декар, което е необяснимо, тъй като фиданките за конвенционалното и биопроизводството струват почти еднакво, коментира още Здравков. В референтния списък на министерството обаче за декар биоорехова градина ще се плащат 420 лв. разходи вместо 720 лв., които ще се покриват, ако ореховата градина се отглежда по конвенционален начин и се пръска и тори с изкуствени препарати и химикали.

„За нас е необяснимо защо държавата декларира как щяла да подпомага биопроизводството, а на практика го орязва с този начин за "подпомагане", което въвежда чрез тези референтни цени”, коментира още Здравков.   

Списъкът трябваше да бъде обявен от фонд „Земеделие”, за да ориентира фермерите в подготовката на бизнес плановете им, но по решение на агроминистерството цените не са обявени.

От асоциацията на получателите на евросубсидии припомниха, че създаването и поддържането на трайни бионасаждения е по-скъпо от конвенционалното производство. Агротехнологичните мероприятия по създаването на една овощна градина, включва извършването на механизирани дейности, които са едни и същи, независимо дали става въпрос за БИО или конвенционални насаждения.

В най-общи линии това са оране, дисковане, култивиране и пръскане. До тук инвестицията би била една и съща при биологично или конвенционално земеделие, но още на този етап държавата дава 40% по-малко пари за бионасажденията. Взетото решение противоречи на всички европейски политики и цели в областта на земеделието, допълни още Здравков.

Експертите явно не са си дали сметка и за основното запасяващо торене, което се прави при първоначалното обработване на почвата, което при биологично земеделие се прави с органичен тор – най-често от червен калифорнийски червей. Това прави първоначалната инвестиция за биоземеделците още по-скъпа.

Водещи агрономи в сектора също коментират ниските референтни цени, като според тях понижаването им е пълен парадокс, който няма логично обяснение.

От асоциацията ще поискат официални становища от земеделското министерство и фонд „Земеделие” как са достигнали до орязването на парите. Това решение е взето от определени експерти и се базира на определена логика, която трябва да бъде публична и ясна за всички, обясни още Ивайло Здравков от БАБЕП. 

Държавата дава с 40% по-ниски цени за създаване на биоградина
19714
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини