Начало » Пазари » Животинска продукция
23.03.2015 г.

Потребление на млечни продукти в Обединените арабски емирства

Възможности

Сухият климат на Близкия изток прави района неблагоприятен за отглеждане и производство на сурово мляко и производство на млечни продукти. Затова е налага те да бъдат внасяни. Тези продукти са традиционна част от хранителния режим в Близкия изток, като консумацията на бели сирена и кисело мляко имат дълга история в региона. За сведение България е изнасяла над 20 000 тона годишно бяло саламурено сирене до 1989 г.  и е била на едно от първите места по внос в ОАЕ. Потреблението на млечни продукти  на глава от населението в ОАЕ е приблизително равно на това в САЩ.

ОАЕ внася около 75 % мляко и млечни продукти , за да задоволи нуждите на вътрешния пазар. Голяма част от суровото мляко , произвеждано в региона отива за пакетиране на прясно мляко, производство на кисело мляко, лабан / айрян/ . Това дава възможност за внос на сирена , суроватка и мляко на прах.

ЕС е водещ доставчик на млечни продукти в Близкия изток, с пазарен дял в региона около 30 %, Нова Зеландия -20-25 %, Австралия - 10 %, САЩ 5-10 %.

Според последните данни на Дубайската митница външната търговия на Дубай в хранително вкусовия сектор възлиза на 12,53 млрдлщатски долана за периода от януари до септември 2013 г.  и има увеличение всравнение с 2012 г. , когато е бил 11,7 млрд. щ.д., което е 7 % ръст. Подемът на вноса  8,71 млрд.щ.д., като и износът бележи ръст на 1,90 млрд.щ.д., а и реекспортът също се е увеличил и е доситгнал 1,92 млрд.щ.д.

Вносът на млечни продукти преобладава над износа. Износът на кисели и подсладени млека съществено надвишава вноса, както в количество, така и в стойност. Вносът на тези продукти се оценява на 4,425 тона в обем и близо 15,014 млн.щ.д. за 2013 г., което е близо 50 % ръст спрямо 2012 г. Износът от страната се оценява на 17,279 това в обем и близо 23,905 млн. щ.д. в стойност за  2013 г. , а това е с около 27 % повече спрямо 2012 г. Основна част от износа е предимно на кисели млека, който превишава вноса близо 5 пъти, а износът на мътеница е близо 2 пъти по-висок от вноса. Преобладаваща част от вноса в страната на млечни продукти сеосъществява от Саудитска Арабия, Франция, и Турция. Данните за внос от България през 2010 г. са на стойност 3 475 щ.д. , но интересът след реализирането на европейската промоционална програма „Европейски млечни продукти всеки ден" дава отражение и предизвика интерес.

По проекта ЕВРОПЕЙСКИ МЛЕЧНИ ПРОДУКТИ ВСЕКИ ДЕН, трета година Асоциация на млекопреработвателите в България  изпълнява успешно втората си промоционална програма за популяризиране и рекламиране  на европейски млечни  продукти, произведени  в България.

Дестинациите, в които се рекламира  уникалните ни млечните продукти, съдържащи здравословната бактерия лактобацилус булгарикус  -  кисело мляко, сирене и  кашкавал са Обединени Арабски Емирства и  Австралия.  Това е втори промоционален проект на Асоциация на млекопреработвателите в България, който успешно се финализира, тъй като навлезе в последната фаза и в последното тримесечие от нея.

Асоциация на млекопреработвателите в България се надява да бъдат осъществени търговски контакти и да се реализира износ както на българско кисело мляко, така и на сирене и кашкавал в ОАЕ и страните от Близкия изток. За съжаление търговската статистика на ООН за внос в ОАЕ по държави не е актуализирана след 2011 г.

Потребление на млечни продукти в Обединените арабски емирства
10480
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
След военните действия на Русия в Украйна в ранните часова на деня
България приема над 4 хиляди бесарабски българи и украинци, поискали убежище
Партньорство
Министър от арабските емирства на визита в Селскостопанска академия
Арабският пазар се интересува от българска биокозметика
Все повече туристи от арабските емирства избират Родопите и българските планини за почивка
Пртньорството между България и Обединените арабски емирства се разширява
Предстоящо
Родният бизнес ще разчита на партньорство с компании от арабските емирства
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини