Начало » Новини » Страната
03.03.2015 г.

Системата на агроминистерството ще включва три вида регистрации

Важно за фермера

Farmer.bg

Освен досега съществуващите регистрации на кандидатите за европейски субсидии и на техните заявления за подпомагане в новата система за идентификация ще бъдат включени и заявките за плащанията. Това гласят промените в наредбата за условията и реда за създаване, поддържане, достъп и ползване на интегрираната система за администриране и контрол към министерството на земеделието. Документът урежда регистрацията на кандидатите, на заявленията за подпомагане и на заявките за плащане, а още системата за идентификация на земеделските парцели и системата за идентификация и регистрация на животните. Всичко това е съчетано с интегрираната система за контрол и информационната система (електронна база данни), въз основа на които ще се обслужват директните плащания през 2015 г. Промените в наредбата бяха обнародвани в последния брой на "Държавен вестник", необходими за старта на кампанията за директни плащания, която започва официално от 4-и март.

Според новите правила Министерството на земеделието и храните ще извършва дешифриране не само физическите блокове в централната орто фото карта (ЦОФК), но и частта от физическите блокове, отговаряща на изискванията за подпомагане по наредбата през съответната година. В помощ на администрацията може да бъдат привличани и външни изпълнители за дешифриране на физическите блокове и допустимите за подпомагане площи, гласи още наредбата.

От тази година в Системата за идентификация на земеделските парцели се включва специализиран слой „Постоянно затревени площи“, който включва съществуващи към момента на създаването му затревени площи с минимален

размер един декар. В тях влизат следните парцели.

1. Които са с начин на трайно ползване по Картата на възстановена собственост – пасища, мери, ливади или друг вид постоянно затревените площи.

2. Които попадат във физически блокове, включващи постоянно затревени площи, и в които поне през една от последните 5 години има заявени затревени площи.

Специализираният слой „Постоянно затревени площи“ включва съществуващите постоянно затревени площи, които са екологично чувствителни и се намират в зоните, обхванати от Директива 92/43/ЕИО на Съвета от 21 май 1992 г. за опазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна или Директива на Европейския парламент и на Съвета от 30 ноември 2009 г. за опазването на дивите птици (OB L 20, 26.1.2010 г.).

Специализираният слой „Постоянно затревени площи“ се създава с цел да се запазят съществуващите ливади, пасища и мери от разораване и преобразуване и да бъдат контролирани от фонд „Земеделие” и Разплащателната агенция.

Специализираният слой „Постоянно затревени площи“ се обновява всяка година до 1 март чрез включване или изключване на площи въз основа на заповеди на министъра на земеделието и храните по и решения за промяна на предназначението на земеделската земя за неземеделски нужди, издадени по реда на глава пета от Закона за опазване на земеделските земи.

Земеделски стопанин, който иска да преобразува или разорава собствени постоянно затревени площи, включени в слой „Постоянно затревени площи“, подава в срок от 1 октомври до 31 януари заявление до министъра на земеделието и храните. В него се посочват причините за искането, както и самите площи, за които се иска преобразуване или разораване.

Министърът на земеделието и храните може в срок до 1 март по изключение да разреши със заповед преобразуване или разораване на постоянни затревени площи извън площите по чл. 16д, ал. 2, когато площите, които ще бъдат преобразувани в постоянно затревена площ, са равни или по-големи по размер от постоянно затревените площи, които се преобразуват или разорават.

Преобразуваните в постоянно затревени площи се считат за постоянно затревени от първия ден на преобразуването и се използват за отглеждане на трева или друг тревен фураж най-малко пет последователни години, считано от датата на тяхното преобразуване, гласят още промените.

Навсякъде в наредбата думите „Площи в добро земеделско състояние“ се заменят с „Площи, допустими за подпомагане“, думите „блоковете на земеделските стопанства/блоковете на земеделското стопанство“ се заменят с „площите, допустими за подпомагане“, думите „постоянните пасища“ се заменят с „постоянно затревени площи“, думите „системата за регистрация на кандидатите и на заявленията за подпомагане“ се заменят със „системата за регистрация на кандидатите, на заявленията за подпомагане и на заявките за плащане“.

Системата на агроминистерството ще включва три вида регистрации
11582
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини