Начало » Новини » Света
23.02.2015 г.

От 1-и до 20-и февруари Русия е изнесла над 1,45 млн. тона зърно

Търговия

Farmer.bg

След наложените експортни такси износът на зърнени култури и продукти от Русия е достигнал 1,453 млн. тона в периода между 1 и 20 февруари. От тях 561 хил. тона са били пшеница, се посочва в съобщение на Федералната служба за ветеринарен и фитосанитарен контрол на страната (Россельхознадзор), цитирано то РИА Новости. През февруари 2014 г. износът на зърнени култури от Русия е възлизал на 1,809 млн. тона, от които пшеницата е била 1,068 млн. тона. От 1 февруари 2015 г. в Русия действа експортно ограничение върху износа на пшеница в размер на 15% плюс 7,5 евро, но не по-малко от 35 евро за тон.

„В Россельхознадзор пристигат въпроси за появилите се в медиите информации за изявлението на директора на Федералната антимонополна служба Игор Артемиев, че след въвеждането на износното мито върху пшеницата е започнал интензивен износ на т. нар. заместители на пшеницата, сред които ръжта, ечемика и царевицата”, се отбелязва в съобщението на ведомството. По данни на Россельхознадзор износът на ечемик от 1 до 20 февруари е бил малко над 20 хил. тона при същото количество за целия месец февруари на 2014 г. При ръжта не е отчетено каквото и да било увеличаване на износа от началото на февруари, докато изнесената царевица е в размер на 110 хил тона, което е с 4 пъти по-малко в сравнение със същия период на 2014 г.

Освен това от Россельхознадзор са проверили 451 предприятия, разполагащи със запаси от зърнени култури или участващи в процесите на преработката и продажбата им, и техните складове с обща вместимост от 18,5 млн. тона, изтъкват от ведомството. В 312 от проверените предприятия са открити нарушения и износът на 286 хил. тона зърно е бил блокиран заради нарушения на фитосанитарните изисквания, а на 25 хил. тона – заради нарушаване на изискванията за безопасност на продукцията.

Междувременно руският министър на селското стопанство Николай Фьодоров заяви, че не вижда убедителни причини за отмяна на забраната за внос на хранителни стоки в страната от държавите, наложили санкции спрямо Русия заради събитията в Украйна, съобщи ТАСС. Фьодоров подчерта, че след въвеждането на ембаргото през август 2014 г. вносът на селскостопанска продукция е намалял с 4,1 млрд. долара. По думите му забраната е осигурила импулс за развитие на местните производители. „Производството на руско сирене през 2014 г. се увеличи след въвеждането на санкциите с 15%, а през януари-февруари 2015 г. – с 35%”, изтъкна той. „До 2020 г. вносът на зеленчуци трябва да намалее със 70%, на месо – с 68%, а на мляко – с 33%”, добави министърът.

От 1-и до 20-и февруари Русия е изнесла над 1,45 млн. тона зърно
4816
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини