Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
23.02.2015 г.

Какъв да бъде универсалният трактор

Брандове

Дори фермер със стотици хиляди декара земя няма да се откаже от трактор с мощност 150 – 200 к.с. Сложни задачи пред тази машина не се поставят, основните критерии при избора са надеждност и универсалност. Предложенията на пазара в този сегмент са повече от достатъчно. Да се твърди, че някой производител е най-добър, би било невярно, тъй като всеки фермер си има собствени критерии и изисквания. Заедно с това изборът в този сегмент е прекомерно широк – десетки брандове и множество модели. За да сме обективни, даваме мнението на самите производители, за да разкажат за преимуществата на собствените си трактори, тъй като всяка машина си има свои особени моменти и специфични детайли.
 

JOHN DEERE
Диапазонът на мощност 130 – 250 к.с. при John Deere е представен от три серии: 6В – от 95 до 135 к.с.; 6М – от 150 до 170 к.с.; 7030 – 200 – 245 к.с. Всяка от тях има преимущества в своя клас.
Серия 6В – това е простота и надеждност, благодарение на високото качество на компонентите на машините и тяхната универсалност. Трактор с механично включване на пълното задвижване, който ще удовлетвори всякакви изисквания на клиента. Проста за работа машина със собствен двигател на John Deere – PowerTech, и кабина с прекрасна видимост. Тракторът издържа тежки натоварвания и при това има привлекателна цена.
При всички трактори от серия 6М се използва известната конструкция на John Deere за цяла рама, която осигурява висока надеждност, ниско ниво на вибрации и неголяма обща маса. Хидравличната система със затворен център е разработена с оглед на изискванията за работа със съвременни прикачни и навесни машини, а интегрираната предна навесна триточкова система и силоотводният вал придават на трактора невероятна универсалност. Новото поколение двигатели PowerTech E осигурява максимална производителност за сметка на системата за управление на мощността. Освен това всички трактори от серията са подготвени за системи за прецизно земеделие, както за системата JDLink, което съществено променя подхода към планирането и контрола на работата на трактора.
Тракторите от серия 7030 вече отдавна са се доказали като надеждна и непретенциозна към условията на работа техника. Машините демонстрират висока производителност при изпълнението на земеделските работи на полето и превъзходни ходови качества при транспорт. Системата IMS позволява да се програмират до 24 операции и те да се изпълняват с натискането на 1 бутон. Системата SoftShift осигурява плавно превключване на скоростите на трансмисията AutoQuad Plus дори при голямо натоварване. А новите монитори GreenStar 2630 позволяват документиране на данни, наблюдение и контрол на всички приложения, независимо дали става въпрос за сеялка, балировачка, пръскачка или торачка.
Тези трактори са предназначени да отговорят на различните изисквания на земеделските производители и няма да ги подведат.
 

CLAAS
В този мощностен сегмент CLAAS предлага цели три серии – ARION 400, 600 и AXION 800. Тези серии съдържат много модели, затова ще се спрем на най-масовите във всяка от тях.
С добра известност в цял свят се ползва тракторът от серия ARION 430 CIS с номинална мощност 125 к.с. със CPM по норма ЕСЕ R120 (133 к.с. по норма 97/68 ЕС). Тракторите от тази серия са доказали ефективната си работа в животновъдството, растениевъдството и градинарството, тъй като имат дълга колесна база, идеално разпределение на теглото – 50/50 %, широки възможности за балансиране и огромен набор стандартни и допълнителни опции. В стандартна конфигурация тракторите от тази серия са оборудвани със скоростна кутия QUADRISHIFT, която има 4 автоматизирани диапазона и 4 предавки Powershift, скорост на движение – до 40 км/час. Електрохидравлична система за промяна на посоката на движението REVERSHIFT позволява да се работи с 16 предни и 16 задни предавки на еднаква скорост, без да се използва педалът на съединителя. Често фермерите поръчват версията QUADRACTIV, която осигурява пълна автоматизация на скоростната кутия. Малката габаритна височина позволява на машината да работи в ограничени на височина помещения, например в стари животновъдни обори. Малкият радиус на завиване от 4,4 метра прави тракторите достатъчно маневрени. Задната триточкова навесна система с товароподемност 5,2 тона (или 6,5) се справя с всяка навесна машина за този клас.
Друг представител на серията ARION 640 CIS е с номинална мощност 155 к.с. по стандарт ЕСЕ R120 при 2200 об/мин. Това са надеждни универсални трактори с шестцилиндрови мощни двигатели с работен обем 6,8 литра и голям запас на въртящ момент. Оборудвани са с трансмисия QUADRISHIFT, една от най-добрите в своя клас, без прекъсване на потока на мощността с промяна на скоростите с помощта на бутони, без необходимост от натискане на педала на съединителя. Скоростният диапазон на работа на машината е 1,8 – 40 км/час, опционален ходоуменшител позволява да се работи със скорост от 0,4 км/час, което прави тракторът много привлекателен за работа в овощарството.
Благодарение на дългата колесна база, малката обща дължина, оптималното разпределение на теглото на осите (54/46 %) и високата товароподемност на задната навесна система (6,9 т) тракторите ARION 640 С са идеално приспособени както за теглителни, така и за транспортни работи. Възможността за оборудването на този модел с челни товарачи с преден силоотводен вал, предна навесна система с товароподемност 3,3 тона, както и малкият радиус на завиване (4,85 м) правят този трактор незаменим помощник в стопанствата за изпълнението на всекидневни задачи.
Тракторът AXION 850 има шестцилиндров двигател DPS с номинална мощност от 233 к.с. при 2200 об/мин. Двигателят му осигурява висок въртящ момент дори при ниски обороти, има 4-клапанна глава на блока на цилиндрите, турбокомпресор с променлива геометрия на лопатките и система за охлаждане на въздуха след турбокомпресора. Тракторът е оборудван със скоростна кутия с 24 скорости напред и 24 – назад. Смяната на скоростите е автоматична.
Минималната скорост на движение е 1,72 км/час, а максималната – 40 км/час. Опционално минималната скорост може да бъде до 0,4 км/час.
Тракторът е оборудван с автоматизиран силоотводен вал, възможни са варианти на оборотите – 540, 540 Eco, 1000 и 1000 Есо. Отличителна особеност на AXION 850 е иновативната система CLAAS POWER MANAGEMENT (CPM) – система за управление на мощността от CLAAS. В зависимост от необходимото теглително усилие, мощността на силоотводния вал или хидравличния поток поетапно се освобождават допълнително до 35 к.с. от мощността на двигателя.
 

NEW HOLLAND
Тракторите New Holland от серия Т7000 са представени в диапазона от 160 до 240 к.с. Те съчетават ниското тегло на тракторите от този клас с голяма мощност, здравината на конструкцията – с маневреност и икономичност. Тези трактори имат например двигатели с мощност 215 к.с. с технология Power Boost, която позволява да се развива мощност до 240 к.с. при определени условия на работа при тегло на машината до 7 тона. Амбициите да се направят тези машини колкото е възможно по-универсални са превърнали серията в рекордьор по брой на преминати тестове и изпитания. Поради това тракторите от серия Т7000 могат успешно да се използват както в земеделието, така и за работа с всякакво навесно оборудване.
Производителността на тези машини, според резултатите на сравнителните тестове, при брануване на участък от 1000 дка е с 25 % по-висока от участвалите конкурентни машини. В частност, благодарение на намалените загуби на време при обръщане. По-ниското тегло повишава маневреността на машините, намалява налягането върху почвата и увеличава икономията на горивото.
Трансмисията на Т7000 е напълно автоматизирана, което позволява да не се прекъсва работа при превключване между скоростите в диапазона от 1,5 до 50 км/час. Машините са оборудвани със съвременна система за управление на трансмисията, която служи за автоматично превключване на скоростите по време на работа както на полето, така и при транспорт. Възможността за въвеждане в паметта на системата на последователност от действия прави работата по-лесна. Тези машини се отличават  с много ниски експлоатационни разходи, сред които и уникално нисък разход на гориво в този мощностен клас.
 

CASE IH
Case IH Puma е серия високоефективни мултифункционални трактори от среден клас на мощност. Благодарение на компактните си размери и добрата маневреност те с лекота изпълняват всякакви работи в животновъдните стопанства, а високата мощност на двигателя ги прави подходящи и за обработка на неголеми площи. Всички трактори Puma имат двигатели FPT NEF L-6/Tier III с работен обем 6,7 литра. Заводът на FPT се намира в една групировка с CASE IH и поради това двигателите, които се произвеждат за техниката на Case, са максимално адаптирани за работа при свръхтежки условия.
Двигателят FPT разполага с редица технологични решения, които правят тракторите Puma много конкурентни на пазара, а именно:
- Електронна система за подаване на горивото Common Rail, благодарение на която има възможност много бързо да се управляват работните режими на двигателя и съществено да се намали разходът на гориво
- По 4 клапана на цилиндър, което подобрява вентилацията на цилиндрите
- Автоматична система Power Boost осигурява увеличаване на мощността с до 35 к.с. при транспорт, работа със силоотводен вал и др.
- Системата за междинно охлаждане на въздуха Intercooler осигурява нарастване на мощността и плавна работа на двигателя
- Установени са вентилатори за охлаждане с хидравлична муфа, която регулира скоростта на въртене на вентилатора, като по този начин се осигурява оптимално охлаждане. Когато допълнителното охлаждане не е необходимо, двигателят не губи за това допълнителна енергия
- Вкарването на въздух и извеждането на преработените газове са в противоположни посоки, което е позволило до минимум да се намали нагряването на постъпващия въздух и да се увеличи ефективността на изгарянето
- Максималният въртящ момент е 866 Нм при 1400 об/мен. А при включена система Power Boost – 984 Нм при 1600 об/мин
- Функция за поддържане на постоянни обороти на двигателя.
Case IH Puma са оборудвани с надеждни и ефективни трансмисии Full PowerShift и Semi PowerShift, които позволяват превключване без съединител и съответно, без загуба на мощност. Благодарение на това може да се избегне преразходът на гориво за преодоляване на вътрешни съпротивления на трансмисията. За това способства и системата APM (Auto Productivity Management), която в автоматичен режим превключва предавките на трактора и променя оборотите на двигателя за поддържане на зададената скорост и осигуряване на оптимален режим на работа на двигателя, което позволява икономия на гориво до 25 %.
Цялата мощност на двигателя през трансмисията трябва да се преобразува в максимален теглителен ефект и инженерите на Case IH много добре разбират това. Тракторите Case IH Puma имат пълен набор от средства, предназначени да се избегне празният ход на колелата. Това са режими за ръчно и автоматично блокиране на диференциалите на колелата, ръчно и автоматично включване на пълното задвижване, система за разпределение на теглото на навесното устройство върху осите на трактора и т.н.
Голямото разнообразие от селскостопански работи и разновидностите на прикачни и навесни машини изискват от съвременния трактор широк спектър при използване на допълнителното оборудване. Case IH Puma има всичко необходимо за това: 3-точкова навесна система, теглителен брус, силоотводен вал с две скорости, 3 двойки изходи на хидравличната система с регулируема производителност и много други.
 

ZETOR
Благодарение на отличните характеристики и богатата окомплектовка тракторите Zetor позволяват да се извършват разнообразни работи в селското стопанство. Тези машини са предназначени не само за сеитба и почвообработка, но са подходящи и за работа в животновъдството. Сферата на използване на тракторите Zetor предполага работа с голям набор оборудване, което се потвърждава от многото налични допълнителни опции за всяка машина. Те имат голям запас от теглителна сила – 35 – 41 %.
Чешките машини редовно получават награди за добри показатели при разхода на гориво и масло. Надеждността на двигателите е осигурена поради наличието  на много малко сложна електроника. В производството на тракторите се използват висококачествени материали, създадени в Чешката република.
Тракторите Zetor имат четирицилиндрови двигатели с обем 4,2 литра и турбо, механична горивна помпа, която не е чувствителна към качеството на горивото, и по 4 клапана на цилиндър. Тези машини имат просторна кабина с прекрасна видимост и пневматична амортизация на седалката. Те са оборудвани с широки гуми за намаляване на буксуването и разхода на гориво.
Хидравличната система LoadSensing осигурява безпроблемно агрегатиране и работа с пневматични сеялки и сеитбени комплекси. Тракторите Zetor имат минимум три варианта за прикачване.

YTO

В този мощностен сегмент YTO предлага редица модели с мощност на двигателя 130, 160, 180 и 220 к.с. Това са надеждни и удобни машини, които се представят еднакво добре както на полето, така и в стопанството. Първо, те са изключително надеждни, тъй като се произвеждат в един от най-добрите заводи в Китай, където между другото се произвеждат и танкове. Второ, конструкцията на тези машини предвижда простота и максимално удобство при самостоятелно обслужване. При относително умерена цена YTO имат цял ред технологични качества, присъщи на машините от премиум сегмента. Трябва да се отбележи и тяхната икономичност и невзискателност./fermera.bg

Какъв да бъде универсалният трактор
18857
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Кубота на второ място по продажби на трактори
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
„Тайтън Машинъри България“ с нов търговско-сервизен център в Шумен
Кубота отново е в челната тройка на земеделската сцена за 2023 г.
Стимули
Русия вдига помощта за нови земеделски стоки и за покупка на техника в Сибир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини