Начало » Новини » Страната
10.02.2015 г.

Въвеждат се нови мерки за опазването на горите

Контрол

Farmer.bg

Министерство на земеделието и храните предлага на територията на страната да се въведат още 5 допълнителни мерки във връзка с опазването на българските гори. „Нашето предложение включва разширяването им с над 103 000 ха държавни гори, които са разположени на наклонени терени, около водни течения, населени места и инфраструктурни обекти“, съобщи зам.-министърът на земеделието и храните Георги Костов, който заедно с ръководството на Изпълнителната агенция по горите представи новите мерки за опазване на българските гори. Още на следващото заседание на Министерски съвет ще бъде предложена една от тези мерки, с която се увеличават  териториите на защитните гори. „Със заповед на министъра на земеделието и храните са въведени ограничения за използването на горските пътища, когато те са преовлажнени, като е издадена и забрана за ползването на неспециализирана горска техника за навлизане в сечищата“, информира още той. Костов призова общините да въведат подобни мерки чрез решения на общинските съвети.

Ще бъде определена и горна граница от 20% за всички видове възобновителни сечи и 30% за всички видове отгледни сечи, както и трансформацията на краткосрочните постепенни сечи в дългосрочни.

С Министерство на финансите е обсъдена и промяна в Закона за данъка добавената стойност, с която временно да се ограничи възстановяването на ДДС за експортиран необработен объл дървен материал. Решено е временно да не се възстановява ДДС при този износ.

Ще се работи още за ускоряване и на сертификацията на държавните гори, като целта е до една година да се увеличат от 25 на 80 процента техният брой. „По този начин ние гарантираме независим външен контрол за качеството на дейностите, които се извършват в тях”, посочи още Костов.

През последните месеци бяха въведени и множество мерки за ограничаване на незаконната сеч.

През декември 2014 година бяха сформирани нови 173 мобилни екипа в държавните горски предприятия, които извършват самостоятелни и съвместни проверки с наличните 400 горски инспектори към ИАГ.

От създаването си миналата година до края на януари тази година, новите екипи са извършили 18 333 проверки, като са съставени 607 акта и са задържани 353 куб. метра дърва. Отделно инспекторите на ИАГ са извършили през 2014 г. други 427 045 проверки, съставили са близо 13 000 акта, като глобите по тях надхвърлят 1,3 млн. лева.

В началото на годината бе подписано и споразумение за съвместни проверки с Министерство на вътрешните работи. Поетапно на територията на страната се въвежда електронна система за издаване, контрол и отчитане на движението на дървесина, и дървени материали, като до есента на настоящата година, то ще приключи.  Също така от есента на 2014 г. бе даден публичен достъп до издадените позволителни за сеч. Въведена беше и забрана за провеждане на постепенни сечи на площ по-голяма от 2 хектара.

„Средното състояние на горите в България се подобрява по всички показатели през последните години“, заяви още заместник-министър Георги Костов и допълни, че в момента горските територии в страната ни са над 4,180 млн. ха, което е прираст в сравнение с 1960 г. от около половин млн. хектара.

Около 60% от горите в България са включени в мрежата Натура и по този показател сме на първо място в Европейския съюз. Заместник-министърът цитира и данни, по които към 2014 г. горският запас в страната ни е над 650 млн. куб. метра, което е близо до максимума, който може да бъде постигнат. От този запас обаче действителното ползване на ресурси е около 1 процент или около 6,2 млн. кубически метра годишно.

Георги Костов обясни, че сечта, която се извършва в момента в България, е под прираста на горските територии в страната, а дори и държавните горски стопанства не изпълняват на 100% заложените количества. По отношение на възобновяването на горските територии, той коментира, че от създаването на Държавните горски предприятия през 2011 г., те са инвестирали над 41 млн. лв. за залесителни мероприятия на площи от 51 000 декара, а също така са инвестирали и 6 млн. лв. за дейности за защита на горските територии от пожари, болести, вредители и други.

Въвеждат се нови мерки за опазването на горите
5496
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини