Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.02.2015 г.

Националният съюз на говедовъдите в България вече си партнира с италианската конфедерация от Сардиния

Сътрудничество

Снимка: Национален съюз на говедовъдите в България

В края на януари Националният съюз на говедовъдите в България осъществи партньорство със Сардинската земеделска конфедерация, която е регионално поделение на Генералната италианска конфедерация по земеделие, най-голямата и с най-дългогодишна история земеделска организация на Апенините. Това съобщи съпредседателят на българския съюз на говедовъдите Рангел Матански, който е и управител на организацията на млекопроизводителите  "Фермерско мляко”. Представителите на двете организации Маурицио Онорато, регионален директор за Сардиния, и Рангел Матански са обсъждали структурите и начина на подпомагане на фермерите в България и Италия, като са ръзисквали и важни въпроси, които ще бъдат от полза на българските фермери. Специфичното за италианската браншова организация е, че тя работи не само за подобряване на бизнес средата за местните фермери, но и за фирмите от преработвателния сектор. Сардинската структура се управлява от координационно звено областна федерация на земеделците, като се състои от 4 провинционални  звена. Основните членове са професионални земеделци, основно представители на средния бизнес.

Традиционните подотрасли за острова са млекопроизводството и преработката на овче, козе и краве мляко, преработката на месо, производството на зеленчуци (предимно артишок и домати), твърда пшеница, ориз, лозарство, винарство, отглеждане и преработка на маслини.

Месодайното животновъдство  е съсредоточено в северната част на острова, а млечното направление се развива на територията на Арборея, където функционира млечен кооператив с 60-годишна история.

За тези два сектора италианската областната администрация е съставила план за развитие, в допълнение към националното и европейското финансиране, което е стабилизирало секторите и е помогнало за тяхното развитие.

До момента основно се насърчават проекти в областта на хуманното отношение към животните, като приоритети са свиневъдството  и овцевъдството.

В момента обаче с приоритет се ползва говедовъдството, по-специално се подпомагат процедури за подобряване на условията за отглеждането на едрите животни. Предвидено е да се финансират дейности по намаляване на замърсяването с нитрати и преместването на част от говедата от места с високата им концентрация(района на кооператива Арборея) към други обезлюдени райони, чрез предоставяне на финансови стимули.

Сардинската конфедерация представлява и защитава своите членове пред областтните  и държавни институции, синдикални организации, професионални и други икономически сдружения.

В разговора си с Онорато Рангел Матански е представил българската говедовъдна браншова организация и нейните цели.

През юни 2015 г. е насрочено следващо посещение в Сардиния, където цялото ръководство на българския съюз ще обсъжда потенциални съвместни инициативи с италианските си колеги.

Членове на ръководството на Конфедерацията ще посетят България през септември. 

Националният съюз на говедовъдите в България вече си партнира с италианската конфедерация от Сардиния
6313
 

Последни материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Свързани материали
Виж
Преговорите за повишение на цената ще продължат без протестни действия
Италиански фермери се пребориха за изкупни цени на овчето мляко от 80 евроцента за килограм
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини