01-02-2005 г. Предшественикът за ечемика трябва да оставя почвата чиста от биологична маса. Торенето се извършва съгласно извършения агрохимичен анализ на почвени проби. Фосфорните и калиевите торове се внасят преди дълбоката почвена обработка. Сеитбената норма се завишава при по-късна сеитба и при лоша обработка на почвата. При сеитба през февруари добивите са с 10-12 на сто по-ниски от тези при есенната сеитба. Пролетният ечемик се засява на почти всички почвени типове до 15 март, а на сиви горски почни - до края на март. Сеитбата на ечемик през декември позволява получаване на по-високи добиви от сеитбата на пшеница през ноември. Валирането след сеитбата е задължителна мярка. Подхранване с азотни торове се извършва до края на февруари. По-късното внасяне не дава необходимия ефект, защото вече са формирани зърната. Ечемикът осигурява високи и стабилни добиви и може да се отглежда и след стърнище, ако това се налага. Сортовете ечемик от зимно-пролетен тип са следните: Веслец. Многореден. Добра студоустойчивост и зимоустойчивост. Подходящ за полупланински условия, добре реализира своите продуктивни възможности. Стандарт при многоредните ечемици. Добив до 800 кг/дка при поливни условия. Перун. Двуреден. Отнася се към ранния биотип. Засява се наесен или в периода от 20 декември до ранна пролет. По-устойчив на полягане от Каскадъор с добри пивоварни качества. Висока устойчивост към праховита главня, жълтия вджуджаващ вирус и добра устойчивост към брашнеста мана. Превишава по продуктивност стандарта Обзор. Обзор. Двуреден. Отнася се към ранния биотип. Притежава добра зимоустойчивост. Критична температура при възела на братене минус 11-12оС. Добра устойчивост към болестите по ечемика. Високопродуктивен. Подходящ за отглеждане в райони с надморска височина до 550 м. Засява се наесен или в периода от 20 декември до ранна пролет. Каскадъор. Двуредов. Формира по-нисък добив от сорт Обзор и по-неустойчив на полягане. Пивоварните ечемици не отстъпват на фуражните по качествени показатели за изхранване на животните. Фуражните ечемици са с по-висок продуктивен потенциал от пивоварните. От в. Фермер новият