Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
15.12.2014 г.

Капризната госпожица рапица остана с по-малко площи

Българските фермери разбраха, че културата е пряко зависима от климатичните условия
 Капризната госпожица рапица остана с по-малко площи

Тази година всички, които имат нещо общо със земеделието, останаха с впечатление, че площите с рапица са по-малко, защото условията не позволяваха сеитба първо времето беше много сухо, после прекалено влажно и т. н. Оказа се обаче, че не е точно така. Както бързо маслодайната култура набра скорост и стана популярна, като зае значителни площи в последните няколко години, така бързо тя отстъпи от позициите си и ограничи размерите. Българските зърнопроизводители все още не познаваха нрава на капризната госпожица рапица, а и тя в началото даваше индикация за култура, която е много лесна за отглеждане и дава бързи печалби.
НО... НЕ СЕ СЛУЧИ ТОЧНО ТАКА
Рапицата е силно зависима от климатичните условия. Въпреки че българският земеделец с присъщия си професионализъм бързо усвои технологията на рапицата, оказа се, че само това не е достатъчно. Промените в климата всеки път причиняват различни ситуации и независимо от полаганите добри грижи, ако условията не са благоприятни, културата може да пропадне. Ако пък не пропадне напълно, тя не дава възможност за възвръщане на вложените разходи, да не говорим за печалба. Тази й зависимост бързо охлади мераците на родните земеделци и те като разумни хора овреме направиха корекция на площите. С това намалиха риска и го поставиха в границите на премерения.
ПРЕДВАРИТЕЛНО ПЛАНИРАНИТЕ ПЛОЩИ С РАПИЦА СА ЗАСЕТИ
В справката, изготвена от НАЗ, ще видим, че за разлика от пшеницата и донякъде ечемика, плановете за сеитба на рапица почти навсякъде са изпълнени на 100%. Не са ги изпълнили само фермерите от областите Пловдив и Видин, като са засели 95% от предварителните си намерения.
Все още е много рано да кажем дали условията през идващата зима ще са благоприятни за рапицата или не. Въпреки трудното начало, падналите дъждове благоприятстваха поникването и развитието на културата до фаза розетка, подходяща за зимуване. На места е направено и третиране на площите с фунгициди и растежни регулатори, защото прекалено влажното време провокира развитието на болести. Там, където стопаните са направили подходящо предсеитбено торене, културата се развива нормално и ако има достатъчно сняг, ще презимува успешно.
От тази пролет в България вече ще има внос на семена от пролетна маслодайна рапица. В зависимост от конкретните метеорологични условия, вероятно някои фермери ще заложат малки площи. Може би си струва да се пробва и тази възможност, с цел увеличаване броя на културите в сеитбооборота./Агр. Петър Кръстев, fermera.bg

6990
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
С извънредна помощ
ЕС в крайна сметка ще покрие част от загубите от наводненията на фермерите в Литва
Свързани материали
Виж
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
С извънредна помощ
ЕС в крайна сметка ще покрие част от загубите от наводненията на фермерите в Литва
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам