Начало » Новини » Страната
13.12.2014 г.

Призив да бъде приета смислена наредба за инвентаризация на горите

Еколози

Farmer.bg

Коалицията от неправителствени организации "За да остане природа в България" внася подписка с препоръки за промени в наредбата за инвентаризация на горските територии, които да бъдат включение в новия документ. Искането е подписано от 7 500 души от неправителствени и бизнес сдружения. На 15 декември се очаква да бъде готов проектът на новата наредба. От нея зависи как ще опазим горите в България като природен, културен, икономически и туристически ресурс. Природозащитните организации и експертите лесовъди приветстват нейното разработване.

Еколозите предлагат същода бъде ясно разграничен процесът на изработване и приемане на инвентаризацията от процеса на планирането в държавните гори. В наредбата трябва да бъдат добавени и зони с приоритетни функции като:

            зони за поддържане на биологичното разнообразие извън Натура 2000 зоните,

            защитните гори

            зони за опазване на културното и историческо наследство и традициите на населението.

Задължително трябва да се избегне опасността областните планове за развитие на горските територии да се правят по механизма за подготовка на горскостопанските планове и програми. Според еколозите е важно да има утвърдена методика, по която да се извърши определянето на приоритетните функции на горските територии и според нея да се категоризират горските територии. Методиката трябва да дава възможност и за набелязване на режими за управление, поддържане на функциите и мониторинг на приоритетните функции на горските територии.

Проблематична е и частта по приемане на горскостопанските планове и програми, тъй като тя допуска приемането и заплащането им, преди да са отстранени големи недостатъци по отношение на таксацията, се казва в петицията. Предложенията на коалицията са да не се изплаща цялата сума, преди да е приет планът.

С новата наредба трябва да се реши проблемът с планирането на санитарните сечи. Не е достоверно да се прави прогнозирано провеждане на санитарни сечи при ненастъпили все още фитосанитарни проблеми.

Наредбата трябва да бъде допълнена с разпоредби, които задължават при планирането да се извършва предварителна оценка и съобразяване на всички дейности с природозащитното състояние на природните местообитания и видовете от приложенията на ЗБР (вкл. мъртва дървесина, гори във фаза на старост и др.), както при изготвянето на горскостопанските планове, така и при изготвяне на областните планове за развитие на горски територии, така че акцентът да не пада единствено върху дърводобива.

 

Призив да бъде приета смислена наредба за инвентаризация на горите
6131
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини