Начало » Пазари » Животинска продукция
13.12.2014 г.

Търговци преопаковат унгарски кашкавал и го продават като български

Нови шменти-капели

Farmer.bg

Въпреки обещанията за засилен контрол върху недекларирания внос на евтини хранителни продукти от Европа търговци са се изхитрили и преопаковат кашкавал и други млечни продукти, като ги продават в магазините с български етикети. „След руското ембарго и проведените кампании в защита на българското производство стана масова практика да се внася унгарски, германски и полски кашкавал и да се представя като български”, съобщи собственикът на фирма „Жоси” Симеон Присадашки. Той сигнализира за проблема ръководствата на министерствата на земеделието и на икономиката, които участваха в осмото издание на кампанията „Коледата безопасна”, инициирана от вестник „Стандарт” с цел да популяризира родното производство на вътрешния пазар. Присадашки обясни, че млечните продукти са с необичайно ниски цени като например кашкавал по 5-6 лева за килограм. Той се пакетира в страната и незаконно се предлага от името на български произовдители.

След наложеното руско ембарго върху вноса на храни от Европа от два месеца медиите активно рекламират българските продукти с цел да отклонят потреблението от конкурентния внос на евтини субсидирани продукти от чужбина.

По време на служебното правителство митниците, данъчните и останалите контролни органи отново засилиха проверките с цел да предотвратят източването на ДДС. Според шефа на „Тандем” Кирил Вътев обаче тези проверки отново нямат намерение да разследват и унищожават нелегалните канали, а затрудняват работата на легално работещите компании. След последните изисквания данъчните задължително трябва да присъстват при разпломбирането на камионите, запечатани на границата, от което фирмите масово се оплакват.

Вътев даде пример с подобна акция, коствала глоба от 28 хиляди лева за месопреработвател, който е бил принуден да разпечати пломбата преди идването на данъчните, които критично се бавели, а шофьорът на стоката е бързал да се върне обратно, защото гони графици. „Не може всеки път, когато държавата провежда акции срещу сивия сектор, тези акции да се ограничават в усложняване на работата на легално действащия бизнес”, посочи още бизнесменът.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обеща решение на проблемите с източването на ДДС, като посочи, че заедно с финансовото министерство се работи по нови промени в данъчното законодателство. На този етап тя не уточни какви ще са тези промени.

Кирил Вътев отново даде пример със защита на производството в останалите европейски държави, което коренно се отличава от българската практика. Ситуацията е с месопреработвател от Австрия, който внасял колбаси в Германия. При проверка в германските магазини той с изненада установил, че когато стоката му била доставена, продавачката умишлено не я наредила върху щандовете. „Когато я попитах защо не поставя колбасите на витрината, тя ми отговори "Да не би да искате да подкрепям австрийското производство, а не герменското? В никакъв случай!”. Пример, който според Кирил Вътев не се нуждае от коментар нито по отношение на административната подкрепа за родното производство, нито по отношение на поребителското съзнание.

 

 

 

Търговци преопаковат унгарски кашкавал и го продават като български
15697
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини