Начало » Новини » Страната
01.12.2014 г.

В Странджа се възстановяват находищата с лековития кримски чай

Европроекти

МЗХ

Експерти от природния парк „Странджа” възстановяват находища на кримски чай в района около град Малко Търново, съоъбщиха от агенцията по горите. Дейностите се изпълняват по проект „Устойчиво управление и устройство на природен парк „Странджа” и в рамките на процедура за и изпълнение на дейностите, свързани с устройството управление на природните паркове. Кримският чай е многогодишно тревисто растение, което расте по варовити скалисти терени и скални пустоши около град Малко Търново. Основните находища са разпръснати в местностите Пейково, Докузак, Големия и Малкия валог.

Кримският чай е билка с многостранио въздействие за тонизиране на организма и стимулиране на имунната система. Използва се като запарка от чай.

Кримският чай се поддава на градинско отглеждане и се продава на пазара като разсад.

Географският ареал на този вид обхваща Балканския полуостров, Крим и Мала Азия. Неговото по-широко разпостранение през последните 30-40 години в Странджа е силно ограничено и е на границата на изчезването.

На юг от Малко Търново в турската част на планината кримският чай е по-често срещан по карстовите скалисти пространства и масово се бере и продава като изсушени цветове на пазара в Лозенград /Къркларели/. Тъкмо поради тази причина - чрез бране и изкореняване на коренищата - около Малко Търново той е изчезнал. 

Върху рохкавите и изветрели варовикови скали кримският чай расте в „джобчета” от почва на пукнатините, неустойчиво захванат с корените и лесно откъсван при издърпване, когато се берат цветовете.

За запазване на единственото находище на кримски чай в местността Докузак е обявена защитена местност. В миналото кримският чай се е срещал и в карстовите степи на Южна Добруджа, но днес вероятно е изчезнал.

По проект ”Устройство и управление на ПП „Странджа”, финансиран по ОПОС 2007-2013 г.” се изпълнява договор за ,,Попълване на естествените находища на кримски чай в Природен парк „Странджа” в м. Пейково, в землището на гр.М.Търново, чрез засаждане на растения от целевия вид, отгледани в разсадникови условия.

Засаждането се изпълнява чрез изкопаване на малки дупки с помощта на кирки и с последващо мулчиране с почвени подобрители и торфена смес и защита от ерозия чрез ограждане със скални късове.

Кримският чай бързо възстановява популациите си при запазване на семеносните си цветни класове и разпръскване на семената по скалистата повърхност на варовития терен. Затова много важно е да се запазват естествени туфи и новозасадените растения в местообитанието.

Заедно със кримския чай в т.н. гариги, които са останки от храсталачни средиземноморски съобщества – маквиси, се срещат и други средиземноморски храсти, като филирея, жасмин, зайча сянка, бодлив залист, космат дъб, източен габър и други сухоустойчиви растения.

Дълг на всички посетители на Парк „Странджа” е да пазят редките и защитени растения, някои от които са единствено представени в Странджа.

 

В Странджа се възстановяват находищата с лековития кримски чай
8844
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Бизнес под натиск
Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин
Екосдружение За Земята
24-тото планинско почистване ще бъде в Странджа, съобщават еколози
Почти половината от тях са от местния вид дъб лъжник
Обявиха още 11 дървета в Странджа за вековни
Пчеларите, произвеждащи „Странджански манов мед“, получават 18 000 лв.
Управителен съвет на фонд Земеделие
Пчеларите ще получат 15 хиляди лева за контрол на странджанския мед
Букет от емоции на 16-я Фестивал на зелениката в ПП „Странджа”
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини