Начало » Важно за фермера » Животновъдство
25.11.2014 г.

Филм за дивите коне в Родопите беше представен на фестивал в Ню Йорк

Изкуство

Farmer.bg

Документалният филм „ТАРПАНЪТ - пренарисуване на древната история“ е бил отличен с наградата за най-добър късометражен филм на първия по рода си фестивал за филми за коне Equus в Ню Йорк. Главното действащо лице в 30-минутната лента е тарпанът, изчезналият евразийски див кон, който преди няколко години отново започна да се отглежда в Източните Родопи. Автори на филма са Джен Милър и Софи Диа Пегрум от американската компания Horsefly Films, които са работили върху него цяла година.Това е и вторият от серията филми, които те правят за редки породи коне, както и за неповторимите, често изчезващи култури, свързани с тях.

Тарпанът (Equus ferus ferus) е праисторически див кон, широко разпространен в географския регион между  Южна Франция, Северна Испания иЦентрална Русия.

В България палеонтолозите са намирали кости от тарпани, което е доказателство, че в миналото те са обитавали българските земи. Дивите коне изчезват в природата между 1875 и 1890 година, когато последната кобила е била убита при опит да бъде хваната. Последният тарпан в плен е умрял през 1909 година в украински зоопарк. Не е известно кога хората са изтребили тарпаните в България, тъй като костите му не се различават от костите на някои породи домашни коне.

От 30-те години на миналия век насам са направени няколко опита той да бъде възстановен чрез селекция на домашни коне, за които се смята, че имат запазени тарпански гени. Този кон е известен още като полски коник (полската дума за малък кон). Видът произлиза от полския проект за възстановянето на тарпана. Полският кон е представен и в наскоро излязлото проучване “Rewilding horses in Europe” (Подивяването на коне в Европа) на Rewilding Europe (паневропейската инициатива за връщането на дивата природа в Европа) като един от видовете коне, които са най-подходящи за процеса rewilding. В някои държави като Холандия например, полският кон е пускан много успешно на свобода в природни резервати още преди тридесет години. Оттам животните са били карани до Латвия, България и други европейски страни. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода на две места в Източните Родопи, край селата Сбор и Нановица.

„ТАРПАНЪТ: пренарисуване на древната история“ е сниман в България и Полша. През септември 2011 първите 12 тарпана бяха докарани от Холандия в България от холандската организация АРК и успешно заселени в Източните Родопи. Три години по-късно пристигна и втората група от 30 коня. Ceга общо 55 тарпана живеят на свобода в Източните Родопи. От 13 ноември Родопите са част от Rewilding Europe, пускането на втората група коне на свобода в природата бе последвано от пускането на документалния филм за тарпана.

- “Чрез работата си във филмите за коне научихме, че има над 600 породи в целия свят, които са застрашени или са изправени пред риска да изчезнат“, разказват Джен и Софи. „Много хора дори не са чували за тях и нашата идея бе да създадем една кинематографична библиотека, за да научат хората за тези породи. Искаме да разкажем и за изчезващите култури, свързани с конете,  опитвайки се по този начин да ги запазим за идните поколения. Нашето мото е: „Историята на човека е историята на коня“. Първият им филм е посветен на конете от гръцкия остров Скирос, възпят като неразделен спътник на древногръцките богове и на Александър Велики. После става така, че Джен и Софи прочитат за възръщането на тарпаните в Родопите като част от проекта „Новото тракийско злато“. Това веднага запалва интереса им и те се захващат за работа.

“Родопите са наистина впечатляващи и ни изпълниха с чувство на възхищение към дивата природа. За нас това беше голямо преживяване! Да работим с хората от „Новото тракийско злато“ и да имаме шанса да се срещнем с членове на екипа на Rewilding Europe във важен момент от проекта беше изключително важно за нас да можем да разкажем пълната история за тарпана“, обясняват Джен и Софи. „Насладихме се на страхотни местни песни, случи се така, че спасявахме костенурки по пътя, научихме много за лешоядите и каракачанските кучета в района, видяхме впечатляващия родопски Стоунхендж, имахме близки срещи с вълци, докато обядвахме, с часове гледахме мистериозните тракийски скални ниши и спиращи дъха залези. Бе толкова древно и красиво, почувствахме се частица от всичко това. Беше страхотно преживяване! Всеки, който иска да се наслади на истинската природа и на дивите животни, трябва обезателно да отиде в Родопите“, споделят авторите на филма.

Джен и Софи планират да представят филма на съвместни събития с българските консулства в Ню Йорк и Чикаго. Възнамеряват да организират и прожекция - в София и специално за  местните хора в района на Източните Родопи, където и сниман филмът.

 

Филм за дивите коне в Родопите беше представен на фестивал в Ню Йорк
26131
 

Последни материали
Виж
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Участвайте във фармфест Момчилград на 25 и на 26 май
Азотна фиксация от въздуха с Утриша™ N
До +7кг/дка азот от въздуха – вече е възможно
Свързани материали
Виж
Мрежата на „Новото тракийско злато“
Бизнесът в Източните Родопи подготвя два дни на отворените врати през април
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини