Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
17.11.2014 г.

Телеметрията носи печалби на стопаните

Дистанционната връзка с машините следи ефективността на оператора, извършената работа, графиката за техническото обслужване, решаването на възникващи проблеми и сигурността

Какво е общото между реактивен самолет и комбайн? И двете имат колела, прозорци и седалки, разбира се. Но друга, много по-сложна обща черта е телеметрията - система за дистанционно събиране и предаване на данни, която може да бъде използвана за оптимизирането на начина на работа на машините и намаляване на разходите.
И докато самолетът се носи на височина от 11 000 метра над земята, системата събира данни от сензорите на двигателите и останалите важни системи и ги предава към сървър, достъпен за инженерите на компанията. Потенциалните проблеми се отбелязват още преди да са се възникнали, така че сервизните техници да могат да се подготвят за отстраняването им и евентуално да информират диспечерите на въздушния трафик, че може да се наложи промяна в маршрута.
По същия начин, докато комбайнът си върши работата на пшеничените ниви, сервизният екип на дилъра наблюдава неговото здраве и представянето му на полето. Техниците дори могат дистанционно да получат достъп до компютъра на оператора в кабината, да видят това, което вижда той, и да предложат настройки, които да подобрят производителността или да намалят разходите. Какво точно предлагат различните производители на пазара?
CLAAS
Telematics системата на компанията предлага широка гама от ползи, от относително прости до високотехнологични, казва Едуард Милър, продуктов мениджър на Easy Claas.
В най-базовото си ниво телематичната система казва на собственика къде е машината и какво прави, докато осигурява на дилъра данни за диагностика, за да му помогне правилно да планира работата по техническото обслужване и да подаде сигнал в случай на възникнал проблем - обяснява той. На по-високо ниво системата може да бъде използвана за анализ на потенциала на полето и автоматично документиране на извършените работи, което може да бъде обобщено като: Къде започнах, къде свърших и какво направих през това време?
Claas е пионерът в прилагането на телематиката в земеделските машини и 10 години след като тази система беше приложена в комбайните Lexion, технологията със същото високо ниво вече е налична и за тракторите.
През следващата година базовата версия на Telematics 2.0 ще бъде стандарт при тракторите Xerion, Axion 900 и Axion 800 и опция при тракторите Arion 600 и 500. Тя също така ще се поставя стандартно на комбайните Lexion 670 и 750 до 780, както и на новия Tucano 580 и на по-големите модели на самоходния силажокомбайн Jaguar.
Нашата Telematics on Implements (TONI) система работи също добре и е налична при големите квадратни балировачки Quadrant 3300 и 3400. Тя е разработена за машини, съвместими с ISOBUS от Amazone, Fliegl, Grimme, Horsch, Lemken и други - добавя Едуард Милър.
При комбайните и тракторите телеметричната система на Claas е структурирана на три нива за сервиз и функциониране. Базовата предлага данни за местонахождението на машината, сервизна диагностика и т. н. Следващото ниво включва оптимизиране на настройките на машината, картиране на полята, история на извършваните работи и два дни история на записите. Професионалната версия освен всичко това осигурява пълен анализ на ефективността на машината и неограничен период на запис.
Автоматичното документиране на онлайн записите е допълнителна опция и за трите нива и посредством приложение за смартфони показва дали машината работи или престоява, нейното местонахождение и нивото на горивото - добавя Милър.
NEW HOLLAND
New Holland е избрал двустепенен подход за комуникационната си система PLM Connect. Нивата Essentials и Professional имат за основа същата идея за дистанционен достъп до машината 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Те предоставят и подробен анализ на състоянието на машината и съвети за нейното оптимизиране. Но докато първото ниво е насочено към средните фермерски стопанства с машини, които нямат електроника CAN-Bus, професионалната версия има нужда от допълнителни данни за по-задълбочена информация в реално време.
New Holland PLM Connect е следващото по-добро нещо от това да седите в креслото до механизатора - казва Лука Мейнарди, мениджър на отдела за прецизно земеделие в концерна. Фермерите могат да използват онлайн данните, за да наблюдават операциите, които извършва машината, без да се налага да пътуват до различни места.
Професионалното ниво на PLM Connect осигурява директна комуникация в реално време с операторите, давайки им възможност да се свържат с по-опитен и професионален механизатор или за по-неуките оператори да преодолеят проблемите и да подобрят производителността.
Ние знаем, че някои фермери и механизатори неохотно използват модерните комуникационни системи - добавя Лука Майнарди. Ключова финкция в PLM Connect е нейната способност да еволюира и да се надгражда с придобиването на повече опит в използването й от фермера - може да се започне с базов мониторинг, като например местоположението на машината, преди да се премине към използването на по-сложните възможности на системата.
AGCO
Телеметричната система на концерна - AgCommand, е налична за всички брандове на AGCO - Challenger, Fendt, Massey Ferguson и Valtra. Тя беше обновена през тази година с по-добро предаване на данните и оптимизирана функция за търсене в получените данни с опция да бъдат скривани машини, които не се използват.
Появи се и ново приложение за мобилни телефони, даващо достъп до по-подробна история на записите, по-добра видимост на картите, навигация и метеорологичен радар, както и по-добър достъп на дилъра до данните, за да може по-точно да локализира трактора или комбайна на клиента.
При тракторите на Fendt терминалът VarioDoc Pro насочва информацията директно към AgCommand, за да намали времето, което операторът ще прекара в трансфериране на данни.
Обновяването ще направи много по-лесно за потребителите да виждат какво точно се случва с целия им машинно-трактор парк, съставен от няколко бранда - казва Бернард Шмиц, търговски мениджър на прецизни технически решения на концерна. Това ще им помогне машините им да продължат да работят и то на правилното място в правилното време.
JCB
Компанията набляга на сигурността и оптимизирането в своята телеметрична система LiveLink. Тя е стандарт при повечето земеделски машини на компанията, като например серията телескопични товарачи Loadal и тракторите Fastrac. Системата също може да се постави в по-старите модели машини на английската компания.
Ако създадат виртуална ограда, клиентите ни получават сигнал, ако машината напусне предварително зададената територия или се движи в извънработните часове - обяснява Едуард Рох, маркетинг мениджър земеделска техника в JCB. Това е много ефективна защита срещу кражба, която е доказала качествата си, и нейните собственици плащат по-ниски застрахователни премии.
JCB LiveLink осигурява също данни в реално време за местоположението на машината, работния статус и техническото й състояние.
Системата осигурява много по-контролиран график за техническо обслужване, записи за извършените работи, които могат значително да оптимизират работата на машината и предупреждава рано за евентуални проблеми. Така машините могат да се използват много по-ефективно, намаляват разходите, повишава се производителността и се осигурява сигурно техническо обслужване.
JOHN DEERE
Сега имаме възможност да събираме огромен обем от информация и да я използваме, за да вземаме много по-информирани решения - казва Пол Бърнет, регионален мениджър на концерна. Това означава по-ниски разходи за вземане на решенията и по-ефективен мениджмънт на машините и бизнеса.
John Deere предвижда персонал, които предоставя стратегически съвети за работата на машината, базирани върху анализа на телеметричната система на клиента.
Събирането на данни е едно, но интерпретирането им и решаването дали промените ще помогнат не може да бъде направено от всекиго - твърди Пол Бърнет. Но дилърите и правилните експерти могат да дадат професионални съвети за оптимизиране на жътвата или използването на трансмисията на трактора в автоматичен режим, или дали конкретен оператор има нужда от специализирано обучение като част от услугата FarmSight, която John Deere предлага.
Дилърите досега бяха разглеждани като доставчици, но нивото на информация и съветите, които те могат да предоставят за професионална работа означава, че те все повече се превръщат в консултанти. Анализирането на данните и мениджърските услуги добяват стойност, като помагат да се изстискат последните проценти от потенциала на машините, които те доставят.
Опциите на телеметричната система JDLink включват приложение за смартфон, което дава насоки за посоката на движение на машината и показва изминатия досега път. Докато JDLink Select осигурява данни за извършената работа, сигурността и техническите данни за всяка марка трактор или комбайн, JD Link Ultimate предоставя пълния пакет екстри изключително за машините на John Deere. Нейните потребители могат да се абонират за дистанционен достъп, така че както дилърът, така и собственикът на машината могат да виждат това, което вижда операторът, за да му дадат насоки за управление както за машините на John Deere, така и за всички съвместими с ISOBUS машини, които не са произведени от американския концерн.
Ако това спести на някого разкарването до полето, за да реши прост проблем, то реализираме ценна икономия на натовареното време на мениджъра и възможност машините да продължат да работят правилно, казва Пол Бърнет./fermera.bg

 

Телеметрията носи печалби на стопаните
8650
 

Последни материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Свързани материали
Виж
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Зарибиха Пазарджишки язовир с шарани
Как правилно да използваме на яйчените черупки в градината?
Търсите нива под наем? Вижте в сайта на „Агрион“
Новият Quadtrac 715 на Case IH спечели поредна международна награда
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини