Начало » Новини » Интервю
04.11.2014 г.

Живея в мечтата си да утвърждавам добрата българска храна

Живка Георгиева, собственик на месопреработвателното предприятие „Жика”

На 20-годишния юбилей присъстваха компаниии от бранша и други сектори от хранителната индустрия Снимка: Farmer.bg

Само преди седмица основателите на хасковското месопреработвателно предприятие „Жика” отбелязаха 20 години от създаването му. За периода компанията се утвърди като производител на уникални по качество продукти, продължаващи българската традиция в производството на сушени деликатеси, търсени в България и зад граница. Неслучайно юбилеят на предприятието беше отбелязан с провеждането на семинар, посветен на качествената храна и амбициите на българските производители да налагат висококонкурентна продукция. „Жика” е и сред учредителите на сдружението „Традиционни сурово-сушени местни продукти”, защитило в Европейската комисия три от българските сухи деликатеси като традиционни български продукти – „Панагюрска луканка”, филе „Елена” и роле „Елена”.

Пред Farmer.bg собственичката на компанията Живка Георгиева представи амбициите за развитието на бизнеса.

 

 

Г-жо Георгиева, как преди толкова години се решихте да създадете свой бизнес и как го утвърждавахте през годините?

Създадохме нашето предприятие с идеята да правим добрата храна по утвърдените български стандарти за месните продукти. По професия съм инженер технолог и целият ми стаж беше преминал в месокомбината в Хасково – от обикновен технолог през началник цех, главен технолог и зам. директор по производствените въпроси.

Така дойде 1993 г. , когато ми предложиха да стана директор. Доста мислих, но отказах, защото на практика трябваше да приватизирам това, което съм създала. Тогава си казах, че моята алтернатива е или да работя за хора, които нямат представа от нашия занаят и с които не знаех как ще се разбирам, или да направя собствена фирма. И рискувах.

Проектирах предприятието, така че то да бъде бутиково. В началото беше трудно, наложи се да преодоляваме много проблеми, но не се отказахме и с много труд успяхме да се наложим.

Днес „Жика” има пълен лиценз за производство на всички видове продукти, като мащабите ни са бутикови. Това е търсено умишлено, защото добрата храна се получава, когато се произвежда в малки обеми.

Каква суровина използвате?

Изцяло българска суровина ползваме от местни производители. Снабдяваме се с охладено обезкостено месо от кланица, която ползва само един доставчик, познавам свинекомплекса и породите, които се отглеждат. И което е изключително важно, познавам технологията на хранене на животните, защото знаете, че доброто месо се получава от добрия фураж и когато проследяваш отделните звена по веригата, тогава си спокоен.

Преди десет години нашето предприятие беше първото в хасковския регион, което въведе проследяемост при производството на месни храни в пълно съотвествие с европейските регламенти. Днес успешно гарантираме пълното движение на продуктите от фермата в селото Клокотница до трапезата в Брюксел.

Вие сте сред инициаторите на сдружението, което защити три от българските деликатеси в регистъра на Европейската комисия. Как се зароди идеята?

Получи се напълно естествено, тъй като нашето производство през последните години изцяло залага на традиционните продукти. Съхраняването и развитието на българската месна традиция се нуждае от изследване, подпомагане и застъпничество. За да отговорим на тази потребност, през 2007 година учредихме фондация „Българска месна традиция ”. Идеята бе да възпитаме у българския потребител привързаността към родната месна традиция. В същото време искахме да стигнем и до европейския потребител, който да бъде запознат с вкусовото богатство на българската месна традиция.

През 2009 г. нашето предприятие беше сред инициаторите и участва в учредяването на сдружение „Традиционни сурово-сушени местни продукти” за защита на българските традиционни месни храни.

Важното е, че успяхме да намерим съмишленици от бранша и създадохме това сдружение. Всичките ни колеги са малки компании като нашата, но това, което ни обединява е, че работим в името на добрата храна и искаме на българския пазар да има качествени продукти.

В резултат от нашата дейност вече три от българските месни деликатеси са включени в европейския регистър на защитените продукти – „Панагюрска луканка”, филе „Елена” и роле „Трапезица”. Като технолог, койтоа вече 40 години е в професията съм изключително удовлетворена, защото тази регистрация означава много. Означава, че тези продукти ще се запазят като рецепта и технология от времето, когато като студентка започнах да ги изучавам, а по онова време се държеше на стандартите и качеството. Днес, 20 години след създаването на нашето предприятие мога да кажа с открито сърце, че живея с мечтата си, защото наистина успяхме да запазим традиционните български месни деликатеси

Има ли други компании извън сдружението, които са поискали разрешение да произвеждат тези три продукти?

Да, вече две компании са заявили подобни намерения и искат да се включат в сдружението. Необходимо е да минат през задължителна контролна процедура, за да докажат, че отговарят на изискванията. След като министерството на земеделието направи съответните проверки, те ще се включат към нас. Както виждате, ние не сме затворено общество, приобщаваме нови колеги. В бъдеще имаме амбицията да разширяваме пазарите освен в страната и на европейския пазар.

 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

 

Живея в мечтата си да утвърждавам добрата българска храна
16720
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини