Българските животновъди инвестират все повече в месодайни породи говеда и това личи от търсенето на селектирани животни. Това обяви директорът на Института по животновъдни науки в Костинброд доц. Мая Игнатова, представяйки дейността, която е насочена към бизнеса.
Допреди няколко години търсенето на месодайни породи не беше типично за родното фермерство. Причината е, че конкуренцията от Европа в този сектор е изключително голяма и поради ниските цени на вносното месо търсенето на родно производство отказваше фермерите от инвестиции в този бизнес. С новите програми, насочени към подпомагане на месодайни породи постепенно интересът расте. Затова и претенциите на бизнеса са към покупка на селектирани животни, каквито се отглеждат от българските специалисти в Костинброд. „На моменти не можем да смогнем на заявките, защото стадото ни е сравнително малко, но това ни радва, защото показва развитие в добра посока”, посочи доц. Игнатова.
Институтът разполага и с две стада разплодни овце от породите „Българска млечна” и „Ил дьо франс” (за месо), които се ценят високо от фермерите. Леко се засилва интересът и към българските породи кокошки, чийто генофонд се поддържа изцяло от института. Поради конкурентния внос доскоро е имао отлив от търсенето на български птици, но това се преодолява и биопроизводители започват да търсят кокошки за свободно отглеждане, чиято продукция се търси от потребителите.
Експертите от института поддържат и два пчелина плюс един опитен с развити системи кошери. За да отговорят на високите изисквания за поддържане на качеството и на пчелните продукти, отскоро в институт еоборудвана модерна лаборатория за изследване на качеството на меда. Целта е хората от страната да имат лесен достъп за проверка на своите продукти.