Начало » Новини » Света
22.10.2014 г.

Вятърната енергия може до достигне 30% от световното производство на ток през 2050 г.

Прогнози

Farmer.bg

Световният съвет за вятърна енергия (GWEC) и екологичната организация „Грийнпийс“ представиха поредното издание на световната годишна прогноза за производството на вятърна енергия, съобщиха от българския офис на „Грийнпийс“. Според доклада енергията от ветрогенератори може да достигне 2 хиляди гигавата до 2030 г., което съставлява 17-19% от световното потребление на електроенергия. До 2050 г. 25-30% от световната електроенергия може да бъде доставена от вятър.

Това производство ще намали въглеродните емисии с повече от 3 млрд. тона на година и би създало повече от 2 милиона нови работни места, се посочва в доклада.

„Вятърната енергия е най-евтината опция, когато се вземе предвид добавянето на нови мощности към мрежата в нарастващша брой пазари по света, като цените ще продължат да падат“, обясни и Стийв Сойер, директор на Световния съвет за вятърна енергия.

Енергийният сектор е отговорен за повече от 40% от всички емисии на въглероден двуокис, отделени при горенето на изкопаеми горива, и за около 25% от всички емисии парникови газове. Ако искаме да постигнем целите ни за климата, един от фокусите трябва да е върху енергийния сектор. Леснотата и скоростта, с които тези централи могат да достигнат повече пазари, правят вятърната енергия идеалната технология, която ще намали емисиите до нива, които биха попречили температурата в глобален мащаб да се увеличи с повече от 2 градуса спрямо прединдустриалните нива, сочат анализатори.

„До 2020 г. вятърната енергия може да спести повече от 1 млрд. тона въглероден диоксид отделен всяка година от горенето на изкопаеми горива, количество, равно на емисиите, които Германия и Италия взети заедно изхвърлят в атмосферата“, твърди Свен Таске, енергиен експерт в „Грийнпийс“, На световно ниво през миналата 2013 г. инсталираните нови вятърни мощности са достигнали 318 гигавата и се очаква секторът да се увеличи с още 45 гигавата през 2014 г.

 

 

Вятърната енергия може до достигне 30% от световното производство на ток през 2050 г.
6387
 

Последни материали
Виж
При нахута митническата ставка е свалена до нула
Индия удължи безмитния внос на жълт грах до края на октомври
С различни срокове на доставка и плащане
Египет обяви поредните търгове за внос на пшеница и растителни масла
Balkan Business Awards 2024
Бургас, Казанлък и Родопи със златни отличия за развитието на бизнес средата
Криза
Европейският съюз все по-трудно продава селскостопански продукти на света
Агростатистика
Оранжерийното производство на домати и краставици остава символично
Актуални данни
Статистиката съобщи, че основният внос на слънчоглед през 2023 г. бил от Румъния
Свързани материали
Виж
До 2050 година
ЕК насърчава възобновяемата енергия от разположени в морето инсталации
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини