Начало » Новини » Страната
10.09.2014 г.

Еколози призовават да бъдат спрени разпоредителните сделки със заменени гори

Сигнал

Farmer.bg

 Коалицията от неправителствени екоорганизации "За да остане природа в България" предупреждава, че правителството трябва да вкара спешно в кадастъра и да спре всякакви разпоредителни сделки със заменените гори и земи. В противен случай данъкоплатците ще платят сметката за заменките, предупредиха от организацията.

Преди дни Европейската комисия задължи България да възстанови държавната помощ, предоставена по сделки за замени на гори. Въз основа на това решение министърът на земеделието и храните трябва да изиска да се наложи обезпечение по данъчно-осигурителния процесуален кодекс върху заменените гори във връзка с изплащането на незаконната държавна помощ.

Публични изпълнители от Агенцията за държавни вземания (структура на Националната агенция за приходите) веднага след това трябва да наложат възбраната, посочиха юлисти от екоорганизацията.

В тази връзка от коалицията предлагат мерки, които да гарантират, че държавната помощ ще бъде върната или заплатена в пълен размер, за да не се налага и тази скандална схема да бъде платена от данъкоплатците.

Превантивни мерки обаче са необходими и за заменките на земеделски земи. Те също са обект на разследване от Европейската комисия, което беше забавено заради процедурата за горските заменки.

Коалицията „За да остане природа в България“ винаги е настоявала получателите на тази държавна помощ да върнат заменените гори на държавата или да възстановят разликата до пазарната цена по време на сделката. Сега това иска и Европейската комисия.

Миналата седмица Европейската комисия даде на българското правителство месеци време, за да вземе мерки по проблема. През този период съществува опасност заменените гори да сменят собственика си нарочно, именно за да се заметат следите.

Ако България не направи това, тя ще бъде изправена пред Съда на европейските общности и най-вероятно ще бъде глобена да възстанови разликата в цените на заменените гори, чиято стойност възлиза на около два милиарда лева.

Европейската комисия се задейства след жалба на природозащитни организации, подадена още през 2008 г.

В жалбата бяха описани случаи на замени на гори в района на Несебър, Балчик, Бяла, Камчия, Обзор, Боровец, Пампорово, Смолян, Витоша, Батак и Берковица. Много замени са извършени преди влизането на България в ЕС, а след това са направени най-малко 132 замени за 26 656 декара държавни гори, от които 4131 декара (15 замени) към 2010 г. вече бяха изключени от горския фонд на страната.

Няколко правителства имаха възможността да обявят тези заменки за държавна помощ или да наложат мораториум върху разпоредителните сделки с тях до произнасяне на ЕК.

По този начин те щяха да предприемат ефективни мерки за прекратяване на това престъпление срещу българското общество, довело до евтиното и бързо застрояване на Черноморието и планините и до присвояване на обществена собственост. Досега обаче те се ограничаваха само в половинчати мерки за заблуда на Европейската комисия, коментираха от коалицията.

Еколози призовават да бъдат спрени разпоредителните сделки със заменени гори
9855
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Аргументите
Синдикалисти и организации в горския сектор – с обща позиция срещу преструктурирането на държавните предприятия
Дрезденският технически университет ще помага на МЗХ в управлението на горите и въглеродните емисии
Решения на Министерския съвет
Промени в наредбата за биогоривата и течните горива от биомаса
Среща
Горските се подготвят за сезона на пожарите
При проверки през февруари
Задържаха 4 каруци и 3 МПС при проверки в горите в централна северна България
Учени обсъдиха с агроминистерството приоритетите за биоразнообразието на горите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини