Начало » Новини » Коментари
09.09.2014 г.

Готви се ревизия на проекти на полупазарните стопанства

Нормативни промени

Farmer.bg

Фермери с проекти за полупазарни стопанства, които не са изпълнили ангажиментите си, заложени в 5-годишни бизнес планове по старата програма за селските райони, няма да бъдат подпомагани. От субсидии се изключват и производителите, които не са подали заявки за плащане през 4-та година от изпълнението на проекта.

Това гласят промените в наредба 28 от 2008 г., която урежда процедурите за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по мярка „Подпомагане на полупазарни стопанства в процес на преструктуриране" от старата програма селските райони, съобщиха от агроминистерството.

Проектоизмененията са пуснати за съгласуване, след което ще бъдат обнародвани в «Държавен вестник».

Новите изменения трябваше да бъдат въведени още през пролетта на тази година, когато след проверка на европейски експерти бяха установени пропуски и нарушения в изпълнението на проекти по редица мерки от програмата за селските райони.

Евроодиторите поставиха на предишния кабинет срок до края на юни, в който българският сертифициращ орган на фонд «Земеделие» да направи повторни проверки, за да се реши какви санкции ще бъдат наложени на страната. Проблемът се задълбочи заради факта, че договорът на фонда с предишнита сертифицираща компания «Делойт и туш» беше приключил още през октомври 2013 г..

Тъй като казусите се отнасяха за проверки на евросредства, отпуснати в периода 2012 – 2103 г., България поиска от Еврокомисията отсрочка, която изтече в края на юли. В същото време с анекс към стария договор беше разрешено «Делойт»  да извърши повторните инспекции.

След тези проверки е установено, че фермери са доказвали разходи с фалшиви документи, затова и в промените към наредбата е записано, че при всеки подобен случай 5-годишните договори ще се прекратяват и субсидиите няма да бъдат изплащани.

На този етап не е ясно каква ще бъде реакцията на Брюксел по отношение на изплатените средства, неправомерно усвоени от полупазарните стопанства.

С промените в наредбата се въвеждат и допълнителни критерии, които са в полза на стопани, които през 5-годишния период на изпълнение на проекта са преминали изцяло към отглеждане на пчели, птици, свине или зайци. Тези стопани могат да изпълняват договорите си, без да подлежат на санкции.

Според старата наредба стопаните имат право два пъти през петте години да променят условията на отглеждане на културите или животните. Тези промени обаче трябва да са добре мотивирани и при изпълнението им фермерите да не намаляват икономическата стойност на стопанството.

Ако те не могат да докажат защо са преминали към други култури и защо доходите са спаднали, тогава субсидиите се спират.

 

Готви се ревизия на проекти на полупазарните стопанства
7139
 

Последни материали
Виж
С насърчаване на вътрешното производство на маслодайни култури
Индия ще намалява вноса на растителни масла с милиардна инвестиция
Сумите не могат да надхвърлят 80 на сто от стойността на проекта
Субсидират фермерите в Молдова с до 40 000 евро за инвестиции в почвена защита
В Момин проход е съставен акт за 7 кубика немаркирани дърва за огрев
Задържаха джип и каруца с незаконна дървесина в Самоковско
От БАБХ припомнят на ловците да изпращат проби от месото за изследване
Открива се груповият лов на дива свиня и на местен дребен дивеч
Заради несъответствия с нормативните изисквания в областта на храните
ОДБХ-Враца спря дейността на кулинарен магазин в града
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини