Септември е времето, когато масово започва прибирането на ореховата реколта. Според сортовите особености тя протича почти през целият месец. Ясен признак за готовността на плодовете е разпукването и частичното отделяне или засъхване на зелената месеста обвивка.
НАЙ-ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Е САМИ ДА ПАДНАТ
Ако орехите останат на дървото докато започнат да падат сами ще бъдат прибрани най-доброкачествени плодове. Но това изчакване може да доведе и до нещо нежелано - някой да обрули дървото преди вас. Това за съжаление през последните години е често срещана практика.
АКО ИЗБЪРЗАМЕ ИЛИ ЗАКЪСНЕЕМ ЯДКИТЕ СЕ СЪСИПВАТ
Избързването с брането на орехите е толкова вредно, колкото и закъснението. При избързване ядката е недохранена, а при закъснение се променя цвета на черупката и кожицата на ядката потъмнява. Беритбената зрялост на разпространените у нас сортове обикновено продължава до първото десетдневие на октомври. Този срок е в зависимост от сортовата особеност и надморска височина. В планинските места срокът на узряване се удължава с 10-15 дни./fermera.bg