Ако вашата фурна не може да работи на по-малко от 80oС, бавното изпичане е метод, който ще доведе до почти същия резултат. За разлика от сушенето във фурна, бавното изпичане на доматите изисква бавна топлинна обработка с по-високи температури, докато соковете им се карамелизират. За сметка на по-краткото време за приготвяне и времето за съхранение е по-ограничено (може да се съхранява за около 1 седмица в хладилник и до 6 месеца във фризер).
За да пристъпите към печене затоплете фурната до 110oС и наредете доматите с отрязаната страна нагоре върху тава, покрита с пергаментово фолио. За допълнителен вкус леко подправете доматите със зехтини и ги поръсете с подправки като босилек, майорана, мащерка, розмарин, чесън, сол и черен пипер. Бавното печене отнема от 2 до 4 часа, като плодовете остават много по-меки и по-влажни. Охладете ги напълно преди да ги пакетирате в чисти, херметически затварящи се кутии и ги поставете в хладилник или фризер. Печените домати са вкусни в сандвичи, различни видове паста, както и пасирани в супи, и като добавка към картофи./fermera.bg