Начало » Важно за фермера » Пчеларство
29.07.2014 г.

Производство на перга

Технология без разрушаване на восъчните пчелни пити

Поради ценните си полезни свойства пергата е все по-търсен пчелен продукт. Тънкият момент при нейното производството е извличането от пчелните пити. То може да стане по два начина - без разрушаване и с разрушаване на восъчната пита.
В първия случай извличането на пергата се извършва ръчно със специален инструмент. Подобно приспособление, чешко производство, може да бъде купено и в България. Ръчното извличане на перга е нископроизводително и е приложимо единствено при добиване на този пчелен продукт за собствени нужди.
Във втория случай технологията предвижда охлаждане на пчелната пита с перга, нейното раздробяване и разделяне на пергата и восъка. Това става със специални агрегати за извличане на перга. Такива се произвеждат в Полша, Литва и Русия. Пчеларите, които бяха на Апимондия 2013 в Киев, имаха възможност да наблюдават демонстрации с литовския агрегат, представен на съпровождащото изложение.
По-голям интерес сред пчеларите предизвика друг продукт - изкуствена пита за производство на перга.
Тя бе представена от Националния университет по биоресурси и използване на природата на Украйна. Питата е изработена от силикон. За разлика от естествената пчелна пита, която има средостение и срещу всяка килийка от едната страна има части от три килийки от другата страна, тук средостение липсва и килийките са от край до край, т.е представляват шестоъгълни проходни отвори. Един сектор от питата има 9 колонки с по 13 килийки и 8 колонки с по 14 килийки или общо 229 килийки. Дванадесет такива сектора (три реда, четири колони), съединени по между си, образуват една плодникова даданблатова пита. Следователно в нея има 2748 килийки с двойна дълбочина в сравнение с конвенционалните.
Питата се запълва с цветен прашец, събран с прашецоуловител. Специално приспособление (неговият капацитет е един сектор) с цилиндрични щифтове от неръждаема стомана служи за уплътняване (трамбоване) на цветния прашец в питата. В този режим второто чело на щифта е опряно в пружина. Запълнената с цветен прашец пита се поставя в пчелния кошер, където под въздействие на ферментацията цветния прашец се превръща в перга. След това питата се изважда от кошера. Приспособлението за набиване на цветния прашец се превключва в режим, при който щифтовете стават неподвижни и с тяхна помощ пергата се изважда (избутва) от килийките. Питата е готова за следващо зареждане с цветен прашец.
Благодарение на предложената изкуствена пита за производство на перга имаме достатъчно производителна технология без разрушаване на восъчните пчелни пити./fermera.bg

Васил Радойчевски

Производство на перга
29490
 

Последни материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Свързани материали
Виж
Лозите плододават слабо – причини и решение
През декември се отварят два приема за популяризиране на българските вина
На подпис са осигурени 125 млн.лв по Украинската помощ
Рапицата и соята също са сред отличниците
Украйна печели най-много от износа на растителни масла, царевица и пшеница
За още 6 месеца, считано от 22 ноември
В Сърбия цената на хляба от брашно тип 500 остава 50 евроцента
С трикратен ръст на доставките
САЩ вече са втори вносител на зърно в ЕС след Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини