Необходими продукти: 1 кутия или буркан грах около 500 г, 1-2 глави стар лук, 1 голям или два малки моркови, около 500 г свинско месо, 2 домата, зехтин/олио, сол, черен пипер, чубрица, червен пипер, брашно (по желание).
Начин на приготвяне: Нарежете свинското на кубчета, настържете доматите на ренде, като отстраните люспите след рендосването. Изчистете лука и го нарежете на ситно, а морковите обелете и нарежете на полумесеци.
Запържете лука и морковите в малко зехтин/олио и след като поомекнат, добавете свинското месце и го оставете да се готви, докато хване лека коричка. След това налейте 700 мл вода и оставете ястието да къкри на средна степен, докато месото се развари хубаво и можете да го обявите за готово.
Добавете граха, като предварително го изцедите. Пробвайте го на вкус и доколко е сварен - ако е добре сварен, оставете да поври около 5-6 минути. Ако е по-твърд - варете докато омекне. Добавете настъргания домат и подправките - чубрица, червен и черен пипер и сол. Ако ястието е с по-рядка консистенция, може да добавите брашно, разтворено в малко вода. В този случай варете още 5 минути.