Български и индонезийски фирми биха могли да си партнират в създаването на съвместни предприятия за преработка на риба и рибни продукти. Това е заявил заместник-министърът на земеделието и храните Бюрхан Абазов при работната си среща с проф. инж. Р. Шариф Виджая, генерален секретар на Министерството на морските въпроси и рибарството на Индонезия, съобщиха от агроведомството.
Голяма част от консумираните в България риба се внася от други страни. Затова е отчтена възможността за внос на деликатеси и от Далечния Изток.
Проф. Виджая също е наблегнал на огромния потенциал, който страната има в областта на рибарството и аквакултурите. Индонезия произвежда годишно 6 млн. тона риба и 7 млн. тона аквакултури.
Индонезия е втората страна в света по улов на риба и производство на аквакултури и заема първо място по улов на риба тон.
По време на срещата беше обсъден въпросът за организиране на контейнерни превози, които да транспортират директно риба и рибни продукти до българските черноморски пристанища.