Начало » Новини » Страната
25.06.2014 г.

В Раковски са одобрени за подпомагане 64 малки проекти за над 3,4 млн. лв.

Отчет на местната инициативна група

Farmer.bg

През първия програмен период 2007-2014 г. местната инициативна група в град Раковски (МИГ-Раковски) е успяла да обработи 73 проекта на фирми от региона, от които са одобрени 64 за над 3,4 млн. лв.

Това сочи отчетът на инициативната група, направен преди дни, съобщи за Farmer.bg представителят на организацията Рангел Матански.

Обществеността от града беше сред първите, чийто проект беше одобрен от фонд „Земеделие” през 2011 г. Общата стойност на проекта е в размер на 3 860 000 лв., от които 3 104 000 лв. са предназначени за финансиране на проекти на неправителствени организации (НПО), земеделски производители, читалища, малък бизнес и самата община в Раковски.

В самото начало на своята работа „МИГ–Раковски” проведе много активна информационна кампания във всички населени места от общината. В резултат на това и добрата екипна работа се постигнаха следните резултати:

 

            За периода 2012–2014г. са приети общо 73 проекта на обща стойност на заявена субсидия 3 903 169.73 лв., което е с 799 169.73 лв. повече от разполагаемия бюджет;

            След приключване работа на Комисиите за избор на проекти като годни за финансиране са определени 64 проекта с обща заявена субсидия в размер на 3 448 529.28 лв.;

            63 от одобрените проекти са предоставени за разглеждане на Държавен фонд „Земеделие”;

            Към момента одобрение от Държавен фонд „Земеделие” са получили 35 проекта със заявена субсидия от 1 723 831.69 лв. или 55,54% от бюджета на Стратегията за местно развитие, предназначен за финансиране на проекти;

            Подписани са 35 договора с общ размер на заявена субсидия от 1 723 831.69 лв. или 55,54% от бюджета на Стратегията за местно развитие, предназначен за финансиране на проекти;

            По 7 проекта са подадени заявки за окончателно плащане.

 

Проекти с обществена значимост

 

Професионална гимназия по селско стопанство в село.Белозем

 

На 7 януари.2014г. председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и г-н Стамболийски, представляващ Професионална гимназия по селско стопанство, с.Белозем, подписаха договор за финансиране по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания”.

Одобрената субсидия е за 18 802.50лв., като цялата инвестиция възлиза на 19 365 лв. Средствата ще се използват за организиране и провеждане на дългосрочен курс от 150 часа за 3 групи по 7 души и ще бъде реализиран на територията на село Белозем, където основният поминък е земеделието. Темата на курса е „Агроменаджерски умения в земеделието. Принципи на механизирано обработване на почвата” и е насочена към широка група потребители. Курсът е проектиран да даде на фермерите основни знания в главните познания за основните аспекти за организиране на земеделско стопанство по правилата на земеделието.

 

 

АСОЦИАЦИЯ ПО ЕКОЛОГИЧНО ЗЕМЕДЕЛИЕ “ЕКОФАРМ”

 

На 15 май 2014г. е подписан договор с Асоциацията по екологично земеделие “ЕКОФАРМ” по мярка 111 „Професионално обучение, информационни дейности и разпространение на научни знания” от стратегията за местно развитие. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 11 394.76лв. Проект е свързан с организирането и провеждането на 8 на брой семинара и ще бъде реализиран на територията на Раковски и Белозем. Проект: “Биологичното земеделие  - житейска философия, грижа за опазването на околната среда и производството на здравословни и конкурентноспособни храни" включва следните теми, обхващащи секторите Растениевъдство и Животновъдство:

1)        “ВЪВЕДЕНИЕ В БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ”;

2)        “ЗЕМЕДЕЛИЕ И ОКОЛНА СРЕДА”;

3)        “ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА РАЗНООБРАЗЯВАНЕ НА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ ДЕЙНОСТИ В ОБЩИНА РАКОВСКИ ЧРЕЗ БИОЗЕМЕДЕЛИЕ”;

4)        „БИОГОРИВА ЗА НУЖДИТЕ НА БИОЛОГИЧНОТО ЗЕМЕДЕЛИЕ”.

 

 

Община Раковски

 

На 30 май 2014г. е подписан догов с общината в Раковски за 28 290,39 лв. за рехабилитация на зелените площи и детската площадка в града. Целта е да се създаде достъпна среда за хората в неравностойно положение.

Проектът е насочен към цялото население на Община Раковски и в частност на град Раковски - всички граждани, деца и хора в неравностойно положение. Изградените алеи, пейки и беседка ще бъдат ползвани за място за отдих от жителите на Община Раковски.

 

 

Сдружение „Настоятелство към Обединено детско заведение „Първи юни”

 

На 17.03.2014г. беше подписан договор за финансиране по мярка 323 „Опазване и подобряване на селското наследство” на „МИГ-Раковски” с настоятелството към детската градина „Първи юни”. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 8 859 лв и с нея ще бъдат купени 34 тракийски народни носии за момичета и момчета и ще бъде създаден динамичен сайт www.odz-1uni.com. Предвижда се покупка на дигитална видеокамера,мултимедиен проектор, екранна стойка и мобилен екран. Ще се изработят 50 детски книжки за апликиране на народни носии; издирване  и възстановяване на характерни за региона  традиции и обичаи с участието на деца; издирване и заучаване  на песни, характерни  за местната общност; участие на фолклорната група във Фестивала на белия щъркел в село Белозем и Майските дни на културата, организирани от Община Раковски и други.

 

 

Училищно настоятелство „Обединение”

 

На 19 май 2014г. беше подписан договор за финансиране с бенефициент  Училищно настоятелство „Обединение”, представлявано от Йовко Патазов, по мярка 323 „ОПАЗВАНЕ И ПОДОБРЯВАНЕ НА СЕЛСКОТО НАСЛЕДСТВО” от Стратегията за местно развитие на „МИГ-Раковски”. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 29 280 лв. Настоящият проект е свързан със създаването на документален филм за град Раковски - „50 години град Раковски”. Поводът за проучването и издирването на материали,  свързани с развитието на града, тяхното анализиране и обобщаване в един документален филм от 54 минути е, че през 2016 г. град Раковски ще навърши 50 години от своето учредяване.

 

Сдружение „България Трейнинг”

 

На 27 март 2014г. беше подписан договор със сдружение „България Трейнинг”, представлявано от Любка Йонкова, по мярка 331 „Професионално обучение и предоставяне информация за икономическите субекти, които работят в областите, обхванати от ос 3” от Стратегията за местно развитие на „МИГ-Раковски”. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 13 464,20 лв. Настоящият проект е свързан с организирането и провеждането на 2 семинара за обучение на 35 участници. Темата на семинарите е „Териториален маркетинг, планиране и управление на собствен бизнес на село”, като се цели обучаваните да се запознаят с възможностите, които селските територии предлагат за развитие на разнообразни дейности, и да придобият полезни знания за развитието на алтернативни форми на туризъм, за стартирането и управлението на собствен бизнес чрез изграждане на успешни партньорства и участие в регионални, национални и международни проекти и други.

 

 

Сдружение “Център за обучение и услуги”

 

На 04 март 2014г. между Сдружение „Местна инициативна група - Раковски” и Сдружение “Център за обучение и услуги” беше подписан договор за финансиране по мярка 331 „ПРОФЕСИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ И ПРЕДОСТАВЯНЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ИКОНОМИЧЕСКИТЕ СУБЕКТИ, КОИТО РАБОТЯТ В  ОБЛАСТИТЕ ОБХВАНАТИ ОТ ОС 3”  от Стратегията за местно развитие. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 15 397.92лв. Настоящият проект ще бъде реализиран на територията на Община Раковски и е свързан с организирането и провеждането на 6 броя семинара, всеки с продължителност 18 часа и планиран брой обучаеми 10 души за всеки семинар. Темите на семинарите са:

            БИЗНЕС ПЛАН;

            РАЗВИТИЕ НА ПРЕДПРИЕМАЧЕСКАТА ИНИЦИАТИВА;

            МЕНИДЖМЪНТ НА МАЛКА ФИРМА;

            ПЛАНИРАНЕ И УПРАВЛЕНИЕ НА ПРОЕКТИ;

            ЛИДЕРСКИ УМЕНИЯ;

            РЕШАВАНЕ НА КОНФЛИКТИ.

 

 

Частни проекти

 

ЗП Мария Ганева

 

На 13.01.2014г. Председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и бенефициент Мария Ганева - земеделски производител, подписаха договор за финансиране по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Стратегията за местно развитие. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 86 581.26лв., като общата стойност на инвестицията е 169 242.51лв. Настоящият проект, чието наименование е „Закупуване на специализирана селскостопанска техника за нуждите на стопанството”, ще бъде реализиран на територията на с.Белозем, Обищана Раковски. Инвестицията включва снабдяването с тороразпръскващо едноосно ремарке за оборски тор, трактор и гумена настилка за под, като очакваният резултат след завършване на проекта е подобряване условията на работа чрез понижаване на разходите и намаляване на непривлекателния физически труд. По този начин Мария Ганева възнамерява да постигане европейските изисквания за опазване на околната среда посредством опазване на почвите от ерозия и засоляване.

 

 

ЕТ „Бойко Шопов”

 

На 15 май 2014г. Председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и бенефициент ЕТ „Бойко Шопов”, подписаха договор за финансиране по мярка 121 „Модернизиране на земеделските стопанства” от Стратегията за местно развитие. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 77 428.54лв., като общата стойност на инвестицията е 193 571.34лв. Основната дейност на ЕТ „Бойко Шопов” е производство на непреработена селскостопанска продукция. Настоящият проект, чието наименование е „Закупуване на специализирана селскостопанска техника за нуждите на стопанството”, ще бъде реализиран на територията на гр.Раковски, Обищана Раковски. Инвестицията включва снабдяването с трактор и челен товарач, като очакваният резултат след завършване на проекта е да се увеличи обемът на производство в земеделското стопанство, използвайки нови съвременни машини, които да подобрят агротехническите мероприятия, а оттам и добивите от единица площ.  Закупуването на новата техника ще даде възможност за по–ефективното експлоатиране на наличната земя.

 

 

ЙОМИКС-2" ООД

 

На 10 април 2014г. Председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и бенефициент "ЙОМИКС-2" ООД подписаха договор № 43/3/312/0523/10.04.2014г. за финансиране по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Стратегията за местно развитие. Одобрената субсидия по проекта е 34 594.18 лв. Настоящият проект „Закупуване на оборудване за автосервиз” ще бъде реализиран на територията на гр. Раковски, Община Раковски. Инвестицията по проекта включва закупуванета на:

            мобилен подемник;

            баланс машина за лекотоварни автомобили от 10" до 24";

            монтаж демонтаж машина за лекотоварни автомобили от 10" до 26";

            компресор бутален 270 л.;

            гайковерт ударен пневматичен 1/2";

            станция за зареждане на климатици;

            комплект оборудване за реглаж на леки и лекотоварни автомобили.

 

Практическият резултат след завършването на проекта ще бъде модернизирането на автосервиза на бенефициента, автоматизирането на голяма част от услугите, намаляване на ръчния труд за единица услуга, намаляване себестойността на услугите, увеличаване рентабилността на дейността, предлагане на висококачествени и конкурентни сервизни услуги. С успешното приключване на проекта и разрастване на дейността се предвижда наемането на общо две лица - производствен персонал на постоянен трудов договор, с което се увеличават работните места за млади хора в района и устойчивата заетост.

 

 

ЕТ "ЛИДИ – Лидия Гаджева"

 

На 10.04.2014г. Председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и бенефициент ЕТ "ЛИДИ – Лидия Гаджева" подписаха договор № 43/3/312/0529/10.04.2014г. за финансиране по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Стратегията за местно развитие. Одобрената субсидия по проекта е 26 471.34 лв. Настоящият проект „Закупуване на техника и оборудване за фото и видеозаснемане, печат на рекламни материали и копирен център, обзавеждане и ремонт на офис” ще бъде реализиран на територията на гр. Раковски, Община Раковски. Основните услуги, които ще предлага фирмата след реализация на проекта са:

            Фото и видеозаснемане на сватбени и други лични тържества;

            Печат на брошури 8-10 стр. формат А4;

            Печат на листовки формат А6;

            Печат на визитни картички.

 

Настоящият инвестиционен проект на практика ще спомогне за подобряване на икономическия климат в района, създаване на нови работни места и генериране на доходи за собственика на ЕТ "ЛИДИ – Лидия Гаджева". Високото качество на услугите и сравнително ниските цени се очаква да направят фирмата-бенефициент  конкурентноспособна и предпочитана от клиентите.

 

 

 

„СТАМБО 92” ЕООД

 

На 30 май 2014г. Председателят на Сдружение „Местна инициативна група-Раковски” Павел Гуджеров и г-н Стамболийски, представител на фирма „СТАМБО 92” ЕООД, подписаха договор за финансиране по мярка 312 „Подкрепа за създаване и развитие на микропредприятия” от Стратегията за местно развитие. Размерът на одобрената субсидия по проекта е 23 898 лв., а общата стойност на инвестицията е 34 140 лв. Реализирането на проекта ще се извърши на територията на с.Белозем, Обищана Раковски, като самият проект е с нименование „ЗАКУПУВАНЕ НА ОБОРУДВАНЕ ЗА ПУНКТ ЗА ТЕХНИЧЕСКИ ПРЕГЛЕДИ НА МПС”. Новото оборудване във фирмата ще допринесе за създаване на добри условия за работа и качествено извършване на техническите прегледи на леки и лекотоварни автомобили до 3,5 тона. Инвестицията по проекта включва:

            Микропроцесорен стенд за измерване на спирачното усилие на леки и лекотоварни автомобили;

            Комплект от газоанализатор и димомер;

            Уред за проверка регулировката на фарове.

 

Основните услуги, които ще предлага пунктът за технически прегледи, са:

            Годишен технически преглед на леки автомобили - на частни лица и фирми;

            6-месечни технически прегледи на таксиметрови автомобили;

            Годишен технически преглед на лекотоварни автомобили до 3,5 тона- на фирми;

            Годишен технически преглед на мотоциклети- на частни лица.

 

 

Проект за вътрешнотериториално сътрудничество:

 

„Вкусовете от вчера – Валоризация на кулинарно наследство”

 

Стойността на проекта е 254 958.09лв., като самият проект е за финансиране по мярка 421 „Вътрешнотериториално и транснационално сътрудничество”. Координиращата Местна инициативна група по проекта е „МИГ-Раковски”, а партньор по проекта е австрийската „Elsbeere Wienerwald LAG”. Типичната селска кухня е плод на вековен исторически процес в общества, които са били главни действащи лица във важни моменти от развитието на човешката цивилизация. Затова главната цел на проекта е чрез различни действия да се преоткрие познанията, традициите и уменията, свързани с храната, като ценен елемент на историческото и културно наследство на територията. Проучването ще бъде отправна точка, насочена към една нова философия на местното развитие, която дава предимство на двуединството кухня - култура и която ще служи за основа на организирането на мероприятия за сплотяване на населението и засилване на чувството му на принадлежност към територията на МИГ-а, както и на укрепване на икономическия отрасъл чрез създаването на мрежи и действия за териториално промоциране. Основните дейности по проекта са:

            Проучване и изследване на културните аспекти, свързани с местната кулинария, принадлежащи почти само на устните предания;

            Изграждане на мрежа на производители и ресторантьори, наречена “Вкусовете от вчера”, състояща се в предаването на обичаи, нрави и традиции от кулинарната култура на територията, открити вследствие на проучването.;

            Инвентаризация на типичните и традиционни продукти и на производствените работилници за селскостопански хранителни продукти, които възнамеряват да се включат в мрежата;

            Фестивал на селската кухня, обединяващ всички мероприятия;

            Маркетингови и комуникационни действия;

            Координация и управление на проекта.

Изпълнението на съвместни дейности като проучвания, обучения, изграждане на капацитет, споделяне на опит, обмен на ноу-хау и др. са свързани с възстановяване на знанията за храненето като жест, чрез който се е изразявало културното съдържание на селското общество, към което се принадлежи. Благодарение реализацията на проекта ще се утвърди уникалната местна и регионална идентичност, което ще бъде в подкрепа за паралелното утвърждаване на европейска идентичност в голям дял от местното население, пряко (като участници в дейностите) или непряко (като консуматори, потребители), включено в този транснационален проект, основаващ се на дългогодишен европейски опит. Ще се свържат оператори, които предлагат изключително добри услуги, позволявайки интеграция на свързаните помежду си производствени предприятия и откриване на нови пазари за търговия с типичните производства. Промоцирането на ресторантьорството пък, което е израз на социалността, религията и културата на територията, ще спомогне за промоциране на цялата територия и за създаване на моменти на приобщаване на населението около храната.

 

 

 

В Раковски са одобрени за подпомагане 64 малки проекти за над 3,4 млн. лв.
16972
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Агробизнесмен на годината
Венелин Делгянски: Българското зърнопроизводство е по-конкурентно от германското, с таваните обаче ще разрушат структурата ни
БАБХ
Регистрирано е първото огнище на птичи грип за 2020 г.
Кавга между животновъди завърши с единадесет изстрела и почти смърт
Фермер Експо Раковски 2019 - фермерски храни и елитни животни за ценители
Аукцион за елитни говеда е акцентът в изложението, което ще се проведе на 14 септември в Раковски
Провежда се на 14-и септември - Кръстовден
Изложението в Раковски отново ще излъчи елитни породи животни
На 13 и 14 септември в квартал Секирово
На третото изложение в Раковски за първи път ще има аукцион за елитни животни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини