Начало » Новини » Страната
16.05.2014 г.

За миналата година България отчита огромен ръст на фалирали компании

Негативи

shc.hu

През миналата година България отчита най-голям ръст на несъстоятелността спрямо останалите държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Фалит са обявили 834 компании, или 39%, което огромно увеличение спрямо останалите страни. С изключение на Унгария броят на обявилите несъстоятелност фирми в региона се е повишил средно с 9%.

Тези  данни за несъстоятелността в региона на Централна и Източна Европа бяха представени на среща на компанията Кофас с председателят на търговско-промишлената палата Цветан Симеонов.

 

Близо 70 хиляди компании от Централна и Източна Европа са обявили несъстоятелност през 2013 г. Причината за това може да бъде открита в намаленото потребителско търсене, трудния достъп до кредити и недостатъчните програми, подкрепящи бизнеса.

След пика на фалитите през 2013 година през първите три месеца на тази година в България се наблюдава спад от 27%, но само в правните производства по несъстоятелност” ”, посочии Милена Виденова, управител на Кофас за България.

Въпреки това случаите на неплащане и особено на забавяне на плащанията нарастват, което има потенциал да създаде трудности пред бизнеса в страната ни, ако не се прилагат систематични решения и мерки по управление на риска, обясняват експеритет.

Съществуват и редица несъвършенства от правна гледна точка в сферата на несъстоятелността. Необходимо е да се работи за намаляване на субективния елемент в оценката на несъстоятелността и съкращаване на сроковете.

Трябва и да се прави разлика между тези, които съзнателно водят дадена фирма към фалит и тези, които са притиснати от обстоятелствата и си струва да им се даде допълнителна възможност, обърна внимание по време на срещата председателят на палатата Цветан Симеонов.  В системата на БТПП се полагат усилия за промяна в бизнес културата на българите, така че когато бизнесът им не върви – да не се опитват да запазят фирмата на всяка цена, а да я прекратят или продадат на време, за да не увеличават дълговете й, допълни още Цветанов. В този смисъл е важно да се прави и предварителна оценка на състоянието на компанията от независими експерти каквито се експертите от Кофас.

 

За миналата година България отчита огромен ръст на фалирали компании
7250
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Промени в Търговския закон
При несъстоятелност дълговете на фермерите, еднолични търговци, ще се опрощават
Решения на Министерския съвет
Одобрени са промени, гарантиращи вземанията на работниците при фалити
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини