Ути Бъчваров и шеф Петров ще готвят край Петропавловския манастир до село Арбанаси в дните на Националния събор на овцевъдите в България, който се открива днес и ще продължи до 6 май, Гергьовден, съобщиха организаторите.
Над 300 изложители от цялата страна и представители на 15 браншови организации от Европа ще се включат в третото издание на Националния събор на овцевъдите в България. Земеделският министър Димитър Греков също ще почете празника.
В рамките на събитието ще се проведе за втори път Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“ с над 2100 изпълнители, изложения на различни видове животни и млечни продукти, атрактивни фермерски състезания, алея на занаятите, нестинари, музейни експозиции, детски пленер, народни борби, вечерни хороводни програми и още много атракции.
В първите два дни на събора 30-и и 4-и май от 12 до 15 часа ще има демонтрации кулинарното шоу на на шеф Петров „В търсене на изгубения вкус“.
Ще бъдат показани автентични рецепти с агнешко и овче месо на повече от век, които днес почти не се прилагат. Една от атракциите ще е приготвянето на овче месо в гюм.
На 5 май от 12 до 15 ч. Ути Бъчваров ще запретне ръкави в публично месене на гергьовски хляб, в което ще може да се включи всеки желаещ. На място ще има нощви и специални съдове за печене- подници.
Ути ще сготви най- голямата курбан чорба и най-големия агнешки кебап в последния ден на събора 6 май.
Кулинаното шоу ще започне в 10,30 ч. Курбанът ще бъде забъркан в исполински казан с диаметър 2 метра и 600 литра вместимост, а мръвката с лук ще бъде приготвена в тигана на Ути, изработен от стар локомотив.
Шоуто ще бъде съпроводено със състезание между фермерите на събора по майсторско обезкостяване на агнета. Надпреварата ще дирижира Ути, който ще подбере най-крехките мръвки за своите манджи.