Начало » Новини » Света
22.04.2014 г.

Приоритет на хърватската аграрна политика са младите фермери

Европейски опит

shc.hu

 

Европейският съюз е определил за хърватското селско стопанство 3 млрд. евро, които се очаква да обединят различните политически възгледи относно управлението на агросектора.

 

Това се посочва в доклад за новата политика за агросектора, представен от информационния портал Ag-Press Weekly.

 

Идеята за финансова подкрепа на млади хора в селското стопанство на Хърватия е в начален етап. Неслучайно и в тази европейска държава има критики към местната власт и разплащателната агенция, които не публикуват пълна информация за актуалното законодателство на ЕС, свързано с подпомагането на младите фермери.

 

Въпреки това, те са значително преди България при подготовката на тяхната програма за селските райони.

 

Тази програма вече е обсъждана с производителите, които знаят, че в периода 2014-2020 г. от европейския фонд за развитие на селските райони малко над 400 милиона евро ще се заделят за насърчава на младите фермери.

 

Компетентните хърватски институции вече са установили, че тези пари ще бъдат изразходвани за инвестиции в материални активи, развитие на селскостопанската икономика и предприемачество , за основни услуги и за обновяване на селата в селските райони.

 

Значителен ресурс е заложен също за прилагане на агроекологични мерки и екоземеделие, за плащане в райони със специфични природни ограничения ( НАТУРА 2000 ), за застраховка на реколтата , животните и растенията и програмата LEADER .

 

По модела на Европейския съюз и в Хърватия е създадена асоциация на младите фермери –(HUMPT), чиято цел е да работи в посока за създаване на по-добър живот и условия на труд на младите хора в изоставащите региони.

 

 

В нея членуват около 110 членове, предимно на възраст 19-35 години от всички сектори на селското стопанство -  плодове и зеленчуци , млечни продукти и дори пчеларство . Асоциацията ще подготвя проекти за получаване на финансирането от ЕС.

 

Една от най- новаторските идеи е създаване на сдружение за общо ползване на земеделска техника от младите стопани, т.нар. "пръстен за механизация ". Чрез него ще се избегнат разходите за покупка на земеделска техника, като целта на този проект е да сдружава младите хора за общо ползване на различен тип  услуги.

 

Хърватската асоциация на младите фермери е член на CERYC ( Central European център на младежта на селските райони) и асоцииран член на Европейската асоциация на младите фермери ( CEJA ).

 

Какви програми ще се прилагат?

 

Първата програма е за младите и за начинаещите земеделски производители, за които ще се използва минимум 2% от националния бюджет за директни плащания, който ще се предоставя само за млади фермери.

 

Допълнителното субсидиране ще бъде с 25 % над базовите плащания, които фермерите ще получават. Или ако един млад фермер взима 300 евро като основно плащане на хектар, за него ще има надбавка от 25 % през първите 5 години от създаването на фирмата.

 

Младите стопани ще разчитат и на друга програма - "Start Up", предназначен за начинаещи млади земеделски производители. Те ще получат еднократна помощ при създаването на стопанствата, която ще варира от 3500 до 70 000 евро .

 

Членовете на хърматската асоциация H.U.M.P. се надяват съотношението на вноската по тази помощ да бъде 80 % европейско плюс 20 % национално съфинансиране. Те обаче нямат яснота докога тази схема ще бъде прилагана.

 

 

Възможности за подпомагане в ЕС

 

Европейският съюз финансира редица други дейности в подкрепа на младите хора в селските райони .

 

Тези дейности включват обучение, създаване на мрежови услуги и за глобално разпространение на информация. Европейският съвет на стопанства та на млади фермери, в който членуват един милион млади европейци, е създала мрежата CEJA, чиято основна цел е "подмладяване на сектора" и въвеждането на иновации в областта на селското стопанство в целия ЕС.

 

Европейският съюз отдавна си е поставил за цел да се бори със световната тенденция на застаряване на населението. В европейския селскостопански сектор 52 % от земеделските производители са над 55 години, а по-малко от 7% под 35- годишна възраст.

 

Чрез мрежата CEJA ще бъдат отделяни 2% за подпомагане на млади фермери между 15 и 40 години, за да могат през следващите пет години да посрещат своите потребности и да развиват бизнес.

 

CEJA полага усилия тази мярка на Съвета на ЕС да стане задължителна за всички страни-членки на ЕС.

 

Някои държави- членки вече са въвели тази мярка, като по нея едно стопанства може да получи подкрепа от 70 000 евро годишно. Словенците в това отношение са още по-напред – те осигуряват в полза на младите земеделски стопани по 22 000 годишно.

 

Франция разполага с бюджет от три процента за млади фермери, като целта  е те да останат в агробизнеса. Там субсидията за млади земеделски стопани позволява едно стопанство да получава годишно от 8 000 до 35 000 евро.

 

Средствата се отпускат за петгодишен период, но разходването им се контролира изключително строго.

 

Успехът на тези мерки е много висок, защото се усвояват 95% от бюджета. Чрез тазипомощ се гарантира висока средна работна заплата в продължение на петте години по изпълнението на проектите.

 

Има и други начини за насърчаване на младите земеделски стопани, като например отпускане на заеми при облекчени условия с лихвен процент между 1 и 2.5 на сто.

 

Приоритет на хърватската аграрна политика са младите фермери
9197
 

Последни материали
Виж
С насърчаване на вътрешното производство на маслодайни култури
Индия ще намалява вноса на растителни масла с милиардна инвестиция
Сумите не могат да надхвърлят 80 на сто от стойността на проекта
Субсидират фермерите в Молдова с до 40 000 евро за инвестиции в почвена защита
В Момин проход е съставен акт за 7 кубика немаркирани дърва за огрев
Задържаха джип и каруца с незаконна дървесина в Самоковско
От БАБХ припомнят на ловците да изпращат проби от месото за изследване
Открива се груповият лов на дива свиня и на местен дребен дивеч
Заради несъответствия с нормативните изисквания в областта на храните
ОДБХ-Враца спря дейността на кулинарен магазин в града
Усилената охрана на нивата привлякла вниманието на полицаите
В Гърция откриха плантация с 8000 растения канабис, скрити сред царевица
Свързани материали
Виж
Изключението е при ферментиращите продукти и някои кози сирена
Производството на мляко и млечни продукти в Хърватия намалява
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Плюс план за действие за над 140 милиона евро до 2030 година
Хърватия ще развива млечния сектор с програма за близо 600 милиона евро
Обвиниха фермер в Хърватия за измама със субсидии за над 120 хиляди евро
От малко над 2 на сто при овеса до близо 21 на сто при ечемика
Хърватия отчита спад в реколтите от основните селскостопански култури
Приз
Фермер от Хърватия ще лежи 11 месеца в затвора за измама със субсидии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини