Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
06.03.2014 г.

Семейните фермери се обединиха в защита на малкия бизнес

Новоучредената организация ще работи за утвърждаване на традиционното производство

Farmer.bg

 

Близо 50 земеделци и животновъди, които развиват семеен бизнес, учредиха днес в Пловдив Национално сдружение на малките семейни ферми и преработватели.

 

Целта е до три години към новата организация да бъдат привлечени всички малки стопанства, които развиват малък семеен бизнес, съхранявайки традиционните технологии в производството на български храни.

 

До този момент семейните ферми, които имат потенциал да продават млечни продукти, мед и друга земеделска продукция, нямат достъп до пазара, защото липсва нормативна уредба за узаконяване на тяхното производство.

 

За да защитят интересите на бизнеса и да подготвят необходимото законодателство, учредителите на сдружението тепърва „застават на стартовата пътечка” за преговори с администрацията, с която им предстои упорита работа, посочи Ивана Мурджева, адвокат и съучредител на организацията.  

 

Новата европейска аграрна политика предвижда сериозна подкрепа за дребното фермерство, но предприемачите трябва да имат организация, която да ги представлява пред държавните структури, посочи и Магърдич Хулиян, съучредител на сдружението.

 

Още на следващото заседание на тематичната група към министерството на земеделието, която обсъжда новата програма за селските райони, представителите на сдружението ще се легитимират наравно с останалите браншови асоциации.

 

Необходимо е в българското законодателство да бъдат приложени двата европейски регламента, които уреждат подкрепата за семейното фермерство. Затова и браншът няма да настоява за козметични нормативни промени като тези в наредбата за директните продажби. Необходима е ясна регламентация, която да стане рамката за легалното производство на малките ферми.

 

Модели за подражание в Европейския съюз има много. Типичен пример за насърчаване на малкия бизнес са стопанствата в Италия, Испания и др. европейски държави.

 

Важното е администрацията да проумее, че гръбнакът на селското стопанство са не малкото на брой крупни фермери, а милионите малки стопанства, които в европейските държави произвеждат 80% от продукцията и са контрапункт на обезлюдяването на селата, посочиха учредителите на сдружението.

Семейните фермери се обединиха в защита на малкия бизнес
8404
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини