Начало » Новини » Света
26.02.2014 г.

Ивайло Калфин и Марио Монти ще работят по новите правила за формиране на европейския бюджет

Българският евродепутат е избран в групана на високо равнище на ЕС

Farmer.bg

 

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище, която ще обсъжда бъдещото формиране на собствените приходи в бюджета на ЕС, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

 

Ръководител на групата е бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции. Освен Калфин Европейският парламент се представлява от лидера на парламентарната група на либералите и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстат, както и от председателя на бюджетната комисия на парламента Ален Ламасур (ЕНП). Европейската комисия ще бъде представена от трима еврокомисари: Марош Шефчович, Януш Левандовски и Алгирдас Шемета.

 

" Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки.

 

Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки. Останалите средства идват от такси за внос на захар, вносни мита и акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и от отчисления от ДДС.

 

Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти, е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска.

 

„Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа", коментира Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г.

Очаква се групата „Монти” да излезе с първите си заключение в края на 2014 г. През 2016 г. тя трябва предложи промени, които след това ще бъдат консултирани с националните парламенти на страните членки, преди да станат европейско законодателство.

 

Първото работно заседание на групата на високо равнище ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

Ивайло Калфин и Марио Монти ще работят по новите правила за формиране на европейския бюджет
7740
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини