Начало » Новини » Света
26.02.2014 г.

Ивайло Калфин и Марио Монти ще работят по новите правила за формиране на европейския бюджет

Българският евродепутат е избран в групана на високо равнище на ЕС

Farmer.bg

 

Ивайло Калфин ще представлява Европейския парламент в групата на високо равнище, която ще обсъжда бъдещото формиране на собствените приходи в бюджета на ЕС, съобщиха от пресофиса на евродепутата.

 

Ръководител на групата е бившият италиански премиер и бивш еврокомисар Марио Монти и ще включва по трима представители от трите основни европейски институции. Освен Калфин Европейският парламент се представлява от лидера на парламентарната група на либералите и кандидат за председател на Европейската комисия Ги Верхофстат, както и от председателя на бюджетната комисия на парламента Ален Ламасур (ЕНП). Европейската комисия ще бъде представена от трима еврокомисари: Марош Шефчович, Януш Левандовски и Алгирдас Шемета.

 

" Европейският бюджет е основният инструмент, чрез който ЕС провежда своите политики. В момента обаче той се захранва в огромната си част от националните вноски на страните членки.

 

Новата система за собствените приходи трябва да замени съществуващата в момента, според която 80% от бюджета се набира чрез вноските на страните членки. Останалите средства идват от такси за внос на захар, вносни мита и акцизи, глоби за нарушаване на европейското законодателство и от отчисления от ДДС.

 

Така, вместо европейските приоритети и политики, основната тема в националните парламенти, е вноската, която се плаща. Освен това в годините са се натрупали редица изключения от общото правило и никой не може да даде смислено обяснение кои фактори определят националната вноска.

 

„Това не може да продължава повече. Необходимо е голяма част от приходите в европейския бюджет да влизат пряко в него, без да минават през националните бюджети. Така ще може да се върнем на разговора за политическите приоритети и добавената стойност на Европа", коментира Калфин, който беше докладчик на Европейския парламент за дългосрочния бюджет на ЕС 2014-2020 г.

Очаква се групата „Монти” да излезе с първите си заключение в края на 2014 г. През 2016 г. тя трябва предложи промени, които след това ще бъдат консултирани с националните парламенти на страните членки, преди да станат европейско законодателство.

 

Първото работно заседание на групата на високо равнище ще се проведе следващата седмица в Брюксел.

Ивайло Калфин и Марио Монти ще работят по новите правила за формиране на европейския бюджет
7867
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини