Начало » Новини » Страната
25.02.2014 г.

Проект ще въвежда европравилата за осигуряване на работещите в агросектора

Асоциацията на земеделските производители прилага чужд опит

Farmer.bg

Асоциацията на земеделеските производители участва в международен проект, който ще представи европейското законодателство за трудовите осигуровки на работещите в селското стопанство. Това съобщиха от асоциацията при представянето на проекта.

 

Проектът ще се изпълнява съвместно с Федерация на независимите синдикати в земеделието. 

 

Първото заседание по проекта се проведе в София и в него участваха ръководствата на земеделски синдикати от Франция, Германия, Чехия, Словения, Македония и др., както и представители на агробизнеса.

 

Проектът се финансира от главна дирекция “Заетост, социални въпроси и приобщаване” към Еврокомисията и е насочен към „насърчаване на социалния диалог в сектор земеделие в новите страни –членки за развиване на секторните социални схеми като инструмент за борба с несигурните работни места, бедността и социалното изключване на работещите в земеделието

 

Стойността на проекта е 200 хил. евро, като грантът е около 160 хил. евро. Средствата ще се използват за провеждане на семинари и обучения.

 

„Участваме в този проект, защото искаме да почерпим опит от западните страни, които имат гъвкаво законодателство в областта на осигуряването на работещите в агросектора”, коментира Ивайло Тодоров, изпълнителен директор на асоциацията.

 

Според председателя на федерацията на синдикатите от агросектора Светла Василева „няколко милиарда лева са влезли в в земеделието под формата на субсидии от ЕС, но това не се е отразило по никакъв начин на заетостта в сектора”.

 

Тя изнесе статистика, според която над 730 хил. души са заети в земеделието, от които по един или двама работят млаките стопанства, наброяващи 250 хиляди. Типичното за този сектор е, че малко са хората, социално и здравно осигурени. Само 26 хил. са земеделските производители, които се осигуряват за болест и майчинство.

 

От синдикатите предлагат ранното пенсиониране в сектора, каквато е практиката във Франция. Това е една от причините в земеделието там да навлизат много млади фермери, каза Василева.

 

„Една от целите на проекта е да поставим на дневния ред на обществеността дискусията за осигуряването в земеделския сектор, да привлечем вниманието на работодателите  и на държавата”, заяви Валентина Васильонова, зам. председател  на федерацията.

 

В развитите държави от ЕС 70% от тези възможности се подкрепят от държавата, но в България все още не е останало време да говорим за това, посочиха експертите.

 

Осигуряването на сезонните работници, темата за работната  ръка на черно, наетите и самоосигуряващите се в сектора са  проблемите, които ще се разискват в следващите десет месеца от участниците.

 

По- високите и привлекателни пенсии са една от възможностите, с които работодателите биха могли да привлекат квалифицирана работна ръка, предложи представителят на германските земеделски синдикати Томас Хенцел. Радикално и любопитно предложение направи Дуфен, от земеделския синдикат на Чехия, че част от субсидиите трябва да отиват при  наетите в земеделието, не само при работодателите.

Проект ще въвежда европравилата за осигуряване на работещите в агросектора
7806
 

Последни материали
Виж
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
Свързани материали
Виж
Абитуриентите да не забравят да си платят здравните осигуровки
До 1 февруари може да се променя вида на осигуряването
Решения на Министерския съвет
Гласуван е бюджетът за 50-те лева допълнително към пенсиите за ноември
В Ловеч ще се проведе информационна среща за фермери на тема данъчното и осигурителното законодателство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини