Начало » Новини » Коментари
24.02.2014 г.

Защо фермерите не получават отговори на въпросите си за ушните марки?

Администрацията натовари бизнеса и с такси за лабораторни изследвания на фуражите

Farmer.bg

Браншови организации от животновъдството се интересуват как могат да се снабдяват с ушни марки, чиято цена се покрива от европейските фондове.

 

За да облекчи фермерите при осигуряването на нов идентификационни пластини за животните, Еврокомисия отпусна на страните-членки ресурс, който да покрие 40% от тяхната цена.

 

За България субсидията можеше да осигури покупката на 500 хил. марки. До този момент обаче малка част от животновъдите успяха да се снабдят с по-евтините марки, съобщи за Farmer.bg изпълнителният директор на Съюза на говедовъдите в България Михаил Михайлов.

 

Цената на една пластина е около 2,50 лв. „С преференцията се покрива около 1 лев, което би значително облекчение за стопаните, но поради липсата на прозрачни правила, хората не знаят как да се снабдят с по-евтините марки”, поясни Михайлов.

 

Проблемът е бил поставен за обсъждане на среща с експерти от агенцията по храните в началото на февруари, но конкретен отговор не е получен.

 

На въпрос на Farmer.bg от агенцията по храните обясниха, че контролът на марките с преференциални цени се извършва от фонд „Земеделие”.

 

Преди две години министерството на земеделието проведе търг за избор на фирмата, която ще снабдява животновъдите с нови ушни марки. Тогава останалите вносители оспориха начина за избор на компания, като настояваха марките да бъдат продавани от няколко вместо само от една фирма.

 

И досега въпросът остава висящ, защото на пазара почти не могат да се намерят евтини марки. Затова и повечето животновъди купуват пластините на пазарни цени, които достигат и 3,50 лв. за бройка.

 

По новата наредба, която влезе в сила от края на 2013 г., стопаните са задължени да поставят новите пластини до 5 дни след раждането или покупката на животното. Преди това те имаха срок от 20 дни, припомнят експерти. 

 

Браншовите организации от сектора очакват отговор на още един въпрос, свързан с увеличените разходи, които имат при покупката на фуражи.

 

От миналата година  беше включена за изпълнение процедура за изследване на фуражите, която изцяло се плаща от животновъдите.

 

„Вземаха се планирани проби за контрол на фуражите по отношение съдаржанието на мед, цинк, влага, олово, живак, микотоксини, пестициди и др., като таксите бяха изключително непосилни за стопаните”, коментира Михайлов.

 

За изследване таксите започваха от 100лв. за проба,  за да достигнат над 1000 лв. при по-детайлните проверки.

 

„Въпреки че големите ферми купуват фуражи от известни вносители, чиято продукция е преминала качествен контрол, животновъдите допълнително трябва да плащат за лабораторни изследвания, без да знаем къде отиват парите от тези изследвания и дали по някакъв начин се връщат в помощ на фермерите”, посочи още изпълнителният директор на съюза.

 

Браншовиците настояват за среща с представители на министерството на земеделието, за да получат отговори на поставените въпроси.

Защо фермерите не получават отговори на въпросите си за ушните марки?
7920
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини