Обикновените препарати и технологии за почистване на машините, използвани в хранително-вкусовата промишленост, могат де се окажат неефикасни за пълното премахване на бактерии, предизвикващи опасната за човешкото здраве салмонела, предупреждават експерти от агенцията по храните.
Според биолози салмонелата може да развие резистентност (антитела срещу дезинфектантите), в резултат на което почистващите препарати да се окажат безсилни да унищожат заразата.
Рискът, особено в месопреработването е голям, защото машините за колбаси може да се превърнат в резервоар за последващо бактериално замърсяване на храната и от своя страта - да доведе до множество огнища на заразяване в хранителната верига.
Националният университет в Ирландия (National University of Ireland, Galway) е извършил проучване за ефективността на различните химични елементипри цялостното премахване на колониите от салмонела върху преработватващите съоръжения.
Поводът за това проучване е възникналата през 2008 г. в Европа епидемия от Salmonella agona, която засяга десет държави със сотици заразени хора.
Установено е, че заболелите са консумирали месо с източник на заразяване повърхностите на машините и съоръженията за преработка.
Използвани са различни повърхности от бетон, стъкло, стомана и пластмаса. Изследванията показали, че след третиране с препаратите колониите на Salmonella върху тези повърхности са се развили за период от 48 до 168 часа.
Тези повърхности са третирани с три активни агента - натриев хипохлорид (NaClO), натриева основа (NaOH) и бензалкониев хлорид (BAC), които са активна съставка в много от препаратите за дезинфекция.
Резултатите от опита показват, че и трите агента потискат развитието на Salmonella, но само натриевата основа (NaOH) я елиминира напълно, и то само в случаите, когато се отнася за салмонелно покритие, създадено в рамките на 48 часа.
С нито един от агентите за дезинфекция [натриев хипохлорид (NaClO), натриева основа (NaOH) и бензалкониев хлорид (BAC)] не се елиминира напълно салмонелния биофилм, сформиран за период от 168 часа.
Учените установяват и още един неприятен факт - че всички видове Salmonella са способни да се възпроизведат върху различни видове повърхности, в това число бетон, стъкло, стомана и пластмаса.
Проучването потвърждава, че с течение на времето бактериите уплътняват своята структура и стават все по-здраво закрепени за повърхността.
Тези резултати повдигат въпроса доколко ефективни са препаратите за дезинфекция използвани в хранително-вкусовата промишленост.