Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.01.2014 г.

Прекъснете инфекциозните вериги

Д-р Андреас Палцер от Шейдег изяснява как целенасочено бихте могли да прекъснете предаването на болести и как още в ранен стадий да откриете заболелите животни

Top Agrar
По една точка земеделски производители, лекари и политици са единни в мнението си: употребата на антибиотици трябва да бъде намалена. Тава се отнася в особено голяма степен за ветеринарната медицина. Само така може да се намали опасността от селекция на резистентни бактерии. Разбира се, не е възможно антибиотиците да бъдат избегнати напълно, защото, колкото и добре да се отглежда едно животно, винаги може да се разболее. Тогава то заслужава оптимално лечение.
Постигнато е много, когато оралният прием на медикаменти се сведе до минимум, и вместо това целенасочено да се лекуват отделни животни. Този начин на лечение изисква заболелите животни да се откриват навреме. Само така ще имате възможност да спрете разрастването на болестта. Едновременно с това трябва да насочите всичките си усилия да „разбиете” типичните инфекциозни вериги във вашата ферма. Нужно е да вземете под внимание двата вида на предаване на инфекцията:
- вертикални инфекциозни вериги: тук по-млади животни са заразяват от по-старите. Така например прасенцата могат да се заразят от своята майка.
- хоризонтални инфекциозни вериги: тук инфекцията се предава във възрастова група от животно на животно. Едно заразено животно може да зарази всички останали от групата, ако не бъде навреме изолирано от нея.
Хигиена в свинефермата: прекъсването на инфекциозните вериги започва още при прасетата. Това е така, защото при голяма част от инфекциите майките са първият и най-сериозен източник на зараза за малките прасенца. Още по време на раждането те могат да се заразят със стрептококи от своите майки.
Затова е важно най-напред да стабилизирате здравето на свинете - майки. Има се предвид обезпаразитяване и изследване за краста.
При проблеми с краста е необходимо цялостно индивидуално лечение два пъти в годината. Относно обезпаразитяването се препоръчва да се подхожда групово. Преди да се преместят от родилните помещения, прасетата се обезпаразитяват от десет до четиринайсет дни. При необходимост, угоените прасета също се подлагат на обезпаразитяване от десет до четиринайсет дни преди преместване или най-късно веднага след преместването.
За процесът на здравословното състояние на стабилизиране са необходими и редовни ваксини. По стандарт е задължителна ваксината срещу заболяването червенка. В зависимост от степента на инфекцията във фермата или даден регион би било добре майките да се ваксинират допълнително срещу инфлуенца или PRRZV.
Особено важно: измивайте прасетата при преместването им от едни пространства в други с вода и подходящ за животни препарат, за да отстраните прилепналите патогени. Не на последно място, премествайте животните в чисти и дезинфекцирани пространства. Внимавайте пространствата да са напълно сухи.
Почистване след раждане: новородените прасенца са особено уязвими. Ето защо трябва да почиствате преди и след раждане. Важно е да отстраните остатъците от процеса на раждане възможно най-скоро, защото те са идеалното място за развите на бактерии от които малките могат да се заразят. Много често срещани са възпаленията на пъпната връв. Разпръскването на дезинфектанти допълнително повишава хигиената във фермата.

[B%][G%]ИЗБИРАЙТЕ Т.Н. ONE SHOTS
Ясната цел на интензивното наблюдение над животните са целенасочените индивидуални лечения още в ранен стадий на заболяването. Всяко отделно лечение с инжекция предизвиква стрес в групата. Това е така, защото конкретното животно трябва да бъде фиксирано. В подобни случай вашият ветеринар трябва да се стреми да избира такива средства за лечение, които се вливат еднократно (т.н. One Shot) и имат по-дълго действие. Разбира се, това не винаги е възможно.
Ако в дадена група единичните случай на лечение се увеличат, по-добре преминете отново към групово лечение чрез медикаменти в храната или течностите. Това се препоръчва поради факта, че всяко лечение предизвиква стрес в групата, а стресът е фактор, който може да предизвика и други заболявания.[%G][%B]

Никога не събирайте по-стари и по-млади животни: класическа вертикална инфекциозна верига се създава, когато преместите по-стари животни при по-младите. За да се предпазите от това, трябва да си създадете последователна система за преместване на животните във фермата. Животни на една и съща възраст трябва да се преместват в едно предварително почистено пространство! Използвайте само одобрени дезинфекционни средства. За животните, които изостават в развитието си, е препоръчително да се отделят в друго помещение.
В една възрастова група (хоризонтално заразяване) носителите на заразата се разпространяват най-бързо, когато броят на животните в групата е голям или когато стресови фактори отслабват имунната система на животните. Добре е да се положат усилия, факторите на стрес да бъдат премахнати.
За начало трябва да задоволите основните нужди на вашите животни. Към тях спадат необходимите течности, които е трябва да бъдат в достатъчно количество и да са съобразени с възрастта на животните. От вас се изисква да контролирате редовно приема на течности. Често биологичните отлагания намаляват притока на вода във вътрешността на тръбите. Едновременно с това големината на пространствата за хранене трябва да е достатъчна и климатичната инсталация да е оптимално настроена.
Особено важна е гъстотата на отглеждане. Ако в дадено пространство животните са твърде много, те могат да се стресират. Ето защо от гледна точка на животните и от икономически аспект, е добре да преценявате броя на животните спрямо големината на пространството, в което се отглеждат.
При болест: при наличието на болни животни, отделете ги възможно най-бързо от останалите в групата, за да предотвратите последващо заразяване. Чрез отделянето на болните животни се създава възможността те да се лекуват на спокойствие, без да се обезпокоява цялата група.

[B%][G%]СИСТЕМА ЗА РАННО ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ IPC
Наред със скриниговите програми, които следят здравето на цялото стадо чрез определени параметри на кръвта, вече има и система за управление на стадата, наречена „Individual Pig Care” IPC на фирма Zoetis. Тя се основава върху наблюдението на здравето на отделни животни. Целта е болните животни да се открият възможно най-рано, за да могат да се лекуват навреме.
При IPC системата отделните животни от дадена група се наблюдават през определени периоди от време по схема и са класифицират според A-B-C-D схема.
Животните от А-група имат най-големи шансове за лечение. Животните от D-група са с най-малки шансове и е най-добре да се отстранят веднага, за да не разпространяват заразата.
Наред със здравния статус се следят и оборудването на фермата, температурата, храната и течностите. Всяко едно лечение се записва чрез дигитален писец и след това се изпраща чрез Bluetooth или Smartphone към централизирана система за обработка на данни. Така актуалното състояние на всяко стадо е достъпно online.[%G][%B]

За съжаление, голяма част от фермите все още не разполагат със специални отделения за болни животни. Болните животни имат особени нужди: нуждаят се от спокойствие, топлина и дори от по-мека настилка. Поради тази причина отделението за болните трябва да е в различно помещение, което се отоплява добре. Предлагайте на болните животни и храна, която бързо се усвоява, за да може да стимулирате апетита им.
В никакъв случай не връщайте животните след оздравяването им в предишното пространство за отглеждане, защото независимо, че са здрави, те могат да продължат да разпространяват патогени.
Лечение на отделни животни: от решаващо значение е възможно най-рано да откриете болните животни, за да ги подложите на индивидуално лечение и да избегнете лечението на цялата група. Това може да се постигне чрез интензивно наблюдение над животните. Обръщайте внимание на поведението на прасетата (схема 2). Здравите прасета са любопитни и търсят контакт. Болните не са общителни и се изолират.
Информация за здравето дава и количеството на приеманата храна, което може да установите чрез наблюдение на гръбначните прешлени. Ако те са видимо изразени при прасе в стоящо положение, това е знак, че то е недохранено. При свинете - майки това наблюдение се извършва на базата на специално създадената система, наречена Body Condition Score (BCS).
Състоянието на кожата е един от добрите показатели за здравето на едно животно. Блед цвят на кожата, както и дълга рядка козина, са индикатори за лошо здравословно състояние. Опасно е, когато отделни участъци (например около ушите) станат синьо-червени. Внимание: никога не определяйте цвета на кожата, когато животните са в среда на инфрачервена светлина. На такава светлина кожата на всички прасета изглежда розова.
За оценяването на животните са създадени специални програми, като например системата „Individual Pig Care” (IPC) на фирма Zoetis. При нея здравният статус на животните се съставя чрез интензивно наблюдение на отделни животни.
Животните се класифицират в т.н. A-B-C-D схема. Животните от A-група са по-слаби и не търсят контакт с останалите. Те обаче имат най-големи шансове за лечение, ако то се започне максимално бързо. Животните от D-група са много слаби и понякога с опадала козина. Експертите препоръчват те да бъдат отстранени.
IPC-системата работи надеждно, както показват данните от Белгия. Наблюдението на отделни животни е свързано с по-големи разходи. Поради тази причина учените от ветеринарното висше училище в Хановер съгласуват системата с немските условия на работа във фермите.
Любопитно:
- Който иска да използва по-малко антибиотици, трябва по-рано да прекрати използването на инжекции.
- Предаването на паразити от свинете-майки на малките може да се предотврати чрез добра хигиена и ваксиниране.
- В дадена група рискът от заразяване намалява, когато се намалят факторите на стрес.
- Фактори на стрес богат да бъдат: пренаселване на пространствата за отглеждане, лош въздух, замърсена вода и недостатъчна храна.
- Важно е болните животни да се откриват и лекуват навреме./fermera.bg

 Прекъснете инфекциозните вериги
5617
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини