Начало » Новини » Страната
06.01.2014 г.

Освен бизнес земеделието има и социални функции

ППОК в с. Царевец, Свищовско дава работа на над 100 човека

[G%]Интервюто в „Гласът на фермера“ с д-р Петър Николов – председател на Националния съюз на земеделските кооперации в България, предизвика голям читателски отзвук. В редакцията се обадиха читатели, които потвърдиха позитивното значение на кооперациите в селата, получихме и писма с подобно съдържание. Достойна за адмирации в това отношение е дейността на ППОК „Изгрев 93“ в с. Царевец, общ. Свищов, обл. В. Търново, чиято дейност е изключително достоен пример за подражание. За да запознаем читателите с дейността на структурата, разговаряхме с нейния председател г-н Ганчо Ламбев.[%G]

- Г-н Ламбев, какво да разбираме под абревиатурата ППОК?
- ППОК означава производствена, потребителна и обслужваща кооперация.
- Каква площ обработва вашата кооперация и какви култури отглеждате?
- Обработваме 21 000 дка – основни са зърнено-житните култури – пшеница, царевица, слънчоглед, рапица. Отглеждаме и малко фуражни култури – 1000 дка люцерна от която приготвяме сено за животните.
- Това означава ли че имате и животни?
- Да имаме кравеферма - една от малкото останали в района със 180 дойни крави, общо отглеждаме към 320 животни.
- От кога сте председател на кооперацията в с. Царевец?
- Председател съм от 1991 година, на края на 92 година направихме новата структура и от тогава до сега съм председател, т. е. от основаването.
- Какви са резултатите от производството?
- Районът ни е засушлив, почвите са плодородни, имаме и по-некачествени терени излужени, но общо взето е добре за зърнопроизводство. Всичко зависи от годината – за последните 4 години рапицата и слънчогледа дават среден добив 270 кг от декар, при пшеницата от 8400 дка средно сме прибирали по 470 кг/дка, миналата над 500, но сме имали и добиви от около 250 кг. Средният добив при царевицата за последните 4 години е 600 кг от дка.
- Каква е връзката между науката и производствената дейност на кооперацията – какво е това сътрудничество между проф. Панайотов и кооперацията?
- Сътрудничеството ни е на основата на взаимноизгодна съвместна дейност, като кооперацията предоставя на проф. Панайотов земя, техника, помещения за осъществяване на научна селекционна дейност, като заедно с него сме собственици с равно участие на създадените нови сортове. Освен това той е нашият научен консултант в производството, който винаги ни е под ръка.
Всичко това го правим защото искаме да правим нещо ново което да е полезно за производството но не само за нас, а за всички в България. Вече имаме регистриран първият сорт пшеница Нове, който е собственост на кооперацията и опитната станция Дунав представлявана от професор Панайотов, подаден е и вторият сорт за регистрация, една година мина, очакваме да бъде признат и вписан в сортовата листа на страната.
- Виждам че в стопанския двор имате и търговска база на фирма Стойчеви?
- Предоставили сме площадка за техниката и помещение за офис, тук идват клиенти на Стойчеви от цялата страна. Техниката, която ние основно използваме са трактори Щайер на Статев и Зетор на Стойчеви. Също така и инвентар на фирма Агротехника. Комбайните ни са Клаас и Джон Дир. Сега ще вземем един Ню холанд от Статев.
Работите ли с европейски програми за финансиране от ДФ „Земеделие”? Имаме реализирани два проекта по Сапард за техника и 4 проекта по мярка 121. Ползваме лимита, който имахме – 1,5 млн евро. Възползвахме се и от техниката за животновъдство която беше 85%, а останалите проекти са за 50%.
- Имате ли оплаквания и към кого бихте ги отправил?
- Оплаквания нямам! Имаме проблеми от всякакъв характер - по отношение на държавата, държавното подпомагане, акцизите – дано да гледат с по добро око на нас. Тези пари се дават, за да се развиваме, защото едно е да си частен земеделски производители и да не те интересува селото. Нашата структура, знаете има и социални функции - аз мога да работа с 10 човека 21 хиляди декара и да оставя 90 човека на улицата без проблем за производството. Нямаме джипове и високи ренти, но тук намират препитание над 100 човека.
- Разбирам, че кооперацията изпълнява и други функции за жителите на селото, в какво се изразяват те?
- Имаме два магазина, фурна, поддържаме самодейността в читалището на селото – имаме танцов състав, самодейци, също така поддържаме и спорта. За да не замърсяваме околната среда сме направили и биоферма за производство на биотор от калифорнийски червеи, където също сме осигурили работа за няколко човека. Отделно за селото правим много за развитие на спорта – поддържаме изцяло стадиона, като сме назначили човек, там има и спортна зала с фитнес. Провеждаме и фестивал – „Фолклорен извор“ за 4-та година, който също ние организираме и финансираме. За целта реставрирахме лятното кино, където се провежда фестивала. Правим много и за благоустрояване на селото, през зимата поддържаме пътищата изцяло за наша сметка. Една структура в едно малко населено място беше задължително да я има навсякъде – иначе селото умира!
Това което прави ППОК „Изгрев 93“ в с. Царевец е достойтойно за адмирации за всич(ки нас как можем да работим в тази посока – освен производствения процес ние трябва да обръщаме внимание на всичко онова което се случва в българските села. Успех на мероприятието и се надявам че днешния дъжд е помогнал на всички вас.
[B%]Интервюто взе Петър Кръстев[%B]
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/2635-%D0%BE%D1%81%D0%B2%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B5%D1%81,-%D0%B7%D0%B5%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D0%B8%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D0%B8%D0%BC%D0%B0-%D0%B8-%D1%81%D0%BE%D1%86%D0%B8%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B8-%D1%84%D1%83%D0%BD%D0%BA%D1%86%D0%B8%D0%B8.html]fermera.bg[/url]

 Освен бизнес земеделието има и социални функции
10201
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини