Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
18.11.2013 г.

Трактори за сезон 2014

Производството на земеделска техника вече няколко години е в подем. През последните две години броят на регистрираните нови земеделски машини в Германия, например, е поставил тридесетгодишен рекорд. И това е тенденция в световен мащаб. Съществуват няколко причини – нарастване на търсенето на храна и суровини по света, много приемливите цени на производителите на техника, благоприятният инвестиционен климат. Въздействие оказва и предстоящото въвеждане на новите нормативни изисквания за нивото на отработените газове, което означава, че фермерите трябва да се замислят за закупуването на нови машини, отговарящи на тези стандарти, за да избегнат предвидените глоби.

Тази тенденция продължава се вижда от увереното поведение на световните производители на земеделска техника през настоящата година. CEMA, европейската асоциация на производителите на земеделска техника, очаква през 2013 година пазарът да достигне 24,8 милиарда евро, което е само с 4 на сто под миналогодишния рекорд. Германия и Франция имат водеща роля с 44 на сто от общия пазар на агротехника в ЕС.

Цифрите показват, че когато фермерите разполагат със свободни пари, те обикновено ги инвестират, най-вече в земеделска техника. А това означава, че климатичните условия имат важна роля в цялостната картина. Когато неблагоприятно време намали и влоши добивите, фермерите бързо забавят инвестициите си. Най-пресен пример за това е Великобритания, където лошото време през настоящата година доведе до спад в регистрираните нови машини за първите 5 месеца с 22 на сто в сравнение със същия период на предходната година. Друг важен фактор е икономическата ситуация.

В Италия, например, лошото икономическо положение на страната доведе до спад в продажбите на земеделска техника до рекордно ниско ниво от под 2 млрд. евро през 2012 г. Основните причини за това станаха липсата на свободни средства у фермерите, както и трудното им финансиране от банките. Изглежда низходящата тенденция в страната през 2013 г е преодоляна, тъй като регистраната нова техника отбелязва известно увеличение.

ВИСОКА КОНЦЕНТРАЦИЯ НА ПАЗАРИТЕ

Паралелно със световната глобализация на бизнеса, секторът на земеделското машиностроене преживя значителни сливания и поглъщания през последните 20-30 години. В крайна сметка той се редуцира до шест основни производителя – John Deere, CNH, AGCO, Same Deutz-Fahr, CLAAS и Argo Group.

Тези марки са 80 на сто от регистрираните нови земеделски машини. Но и азиатските производители имат своето присъствие, най-вече в ниските класове на мощност – сектор, в който се води борба за пазарни дялове.

Основата причина за високата концентрация на пазара е спецификата на този сектор. Тракторите стават не само по-големи, но и много по-съвършенни в технологично отношение, което изисква големи инвестиции в наука и развитие през последните десетилетия. Между 1999 и 2009 година разходите за научно-изследователска дейност на тези компании са нараснали от 1,9 до 2,7 на сто от общите им обороти. През 2010 г. John Deere инвестира рекордната сума от 784 млн. евро, представляваща 4 на сто от оборота на компанията, в изследвания и развитие.

ПАЗАРЕН ОБЗОР

В Европа почти една трета от парите, похарчени за земеделски машини са за покупката на трактори, почти 7 млрд. евро. След 2010 година, когато регистрираната нова техника спадна до 167 500 броя, през следващите две години се наблюдава съживяване на сектора. Основните пазари са Франция (39 000 нови регистрирани машини през 2012 г), Германия (36 300) и Италия (19 300). Франция регистрира през 2010 година спад в продажбите с 20 на сто, но това беше последвано от възстановяване, което върна пазара до рекордните нива от 2008 г. Продажбите на нови трактори в Полша настигнаха тези в Италия след непрекъснат ръст през последните няколко години. Всъщност, в сегмента над 50 к.с., продажбите на трактори в тази страна са много над тези в Италия.

Една трета от новите машини, регистрирани през 2012 г. са с мощност над 150 к.с.

Излиза, че всеки осми фермер си е купил трактор през 2012 г. Освен това, около 90 000 трактора втора употреба всяка година сменят собствениците си. По инвестиции в земеделски машини Германия е несъмнен лидер в Европа с 324 евро на хектар за 2012 година.

КОНТРОЛ НА ТРАКТОРА ЧРЕЗ ПРИКАЧНИТЕ МАШИНИ

Доскоро основните тенденции в тракторостроенето бяха - “по-голям, по-мощен, по-производителен”. Към тях вече се прибавят интелигентност и ефективност. Целите на инженерите са контрол и автоматизация на целия производствен процес. Тракторът и прикачната машина вече често се разглеждат като едно цяло, тъй като е напълно възможно инвентарът да поеме управлението на целия работен процес и да командва трактора. Например балировачката може да контролира скоростта на трактора в зависимост от ширината на откоса. Управлението на трактора също може да бъде електронно контролирано от прикачните машини, както и силоотводния вал, повдигащата система и хидравликата. В резултат се получава оптимално прилагане на цялата платформа и възможност за автоматизиране на рутинни последователности, което като цяло намалява консумацията на гориво. Животът на оператора става много по-лесен.

 Profi, fermera.bg

Трактори за сезон 2014
6762
 

Последни материали
Виж
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Свързани материали
Виж
Над 600 декара територии са залесени в обхвата на СЗДП през пролетта
Стопаните ще бъдат обезщетени от МОСВ
В Смолянско са регистрирани 15 щети от мечки през април
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини