За развитието на лозаро-винарския сектор сме заложили над 250 млн. лв. в новата Национална програма за подпомагане сектора за периода 2014-2018 г. Това заяви министърът на земеделието и храните Димитър Греков при откриването на нова изба в Асеновград, „Тази изба, която откриваме днес, осигурява постоянна работа на 25 души, а други 100 души от региона намират тук сезонна работа. Това е много важна подкрепа, която се прави за увеличаване на заетостта на хората“, подчерта министърът. Винарската изба е изградена с над 3 600 000 лв. по мярка 123 от Програмата за развитие на селските райони и със собствени средства.
Министър Греков бе категоричен, че винопроизводството у нас има хилядолетна традиция, а виното се е превърнало във важен елемент от икономиката. Той характеризира тазгодишната реколта като най-добрата от десет години насам и може би и за следващите десет. Той припомни, че в Националната програма за развитие на лозаро-винарския сектор за следващите 5 години приоритетите са преструктуриране на винени лозя, промоцията на българско вино в трети страни, събирането на реколта на зелено и инвестициите в сектора.
Лозарската изба се намира между с. Златовръх и с. Козаново, област Асеновград, и използва затворен цикъл на производство. Тя притежава 500 дка лозя, където се отглеждат сортове като Мавруд, Каберне Совиньон, Каберне фран, Рубин и Сира. Целта на винопроизводителите е да разширят площта с насаждения до 1 000 дка и да изградят собствен имидж, съобщи пред farmer.bg директорът по производствената дейност Лало Гешев. Той уточни, че новото шато разчита и на помощта на винзавода Асеновград, и допълни, че силата не е в конкретната изба, а в региона. Условията са подходящи за производство на висококачествени суровини.
Гешев съобщи, че капацитетът на новата изба е 500 хиляди бутилки на година. Той разясни и спецификата на всеки сорт грозде по отношение на дървесината, от която е изработена бъчвата, в която отлежава. Кабернето придобива най-добри качества, ако отлежава в бъчви от френски дъб, а сирата в такива от американски. Маврудът от своя страна може да се съхранява в бъчви и от френски, и от американски дъб, а най-добре се «чувства» в съдове от българска дървесина.
Проблем за избата е закупуването на ръчно изработени бъчви, въпреки че в Ботевград и в Пловдивско има много добри майстори. За самите занаятчии е възможна изработката на двадесет съда, но не и на петстотин. По тази причина за отлежаване на продукта се използват машинно изработени бъчви.
Директорът по производствената дейност каза още, че приоритет за избата е българският пазар и до месец продукцията ще излезе на пазара. Виното ще се предлага в по-скъпите вериги, в някои ресторанти и в в специализираните магазини. Цената му ще е от високия за България сегмент – между 15 и 25 лв. за бутилка. Шатото развива и винен туризъм, който набира все по-голяма популярност сред българите.
Цветелина Бориславова