Като всяка култура и цариградското (бодливо) грозде има нужда от достъпни хранителни вещества, за да се развива и плододава нормално. Най-големи са изискванията му от пролетта до средата на лятото. Растението реагира много добре на торене с органични и минерални торове. Торенето е необходимо, защото всяка година цариградското грозде образува значителна вегетативна маса и репродуктивни органи - цветове и плодове, а кореновата му система е разположена сравнително плитко. Растенията поглъщат хранителни вещества през целия вегетационен период, но потребностите им през отделните фенологични фази са различни.
Най-големи потребности от хранителни вещества цариградското грозде има от пролетта до първата половина на лятото. Това налага азотните торове, като бързо действащи, да се внасят всяка година в началото на разпукване на пъпките, а органичните (оборски тор), фосфорните и калиевите, като бавно действащи - през 2-3 години, преди есенната обработка.
Норми на торене
Най-точна преценка за количествата на торовете може да се направи след анализ на почвата за съдържание на основните хранителни елементи. При слабо запасени с азот почви могат да се внасят по 100-120 г на растение, при средно - 80-100 г и при силно запасени - по 60-80 г на едно растение. Най-подходящи за цариградското грозде от азотните торове са амониевата селитра и карбамидът.
От фосфорните торове през две-три години се внася гранулиран суперфосфат в количество 60-80 г на растение и от калиевите 30-50 г калиев сулфат. Внасянето на добре угнил оборски тор също е през 2-3 години в количество 5-6 кг на един храст. Дозите на изкуствените торове са във физическо вещество.
[url=https://fermera.bg/%D0%BC%D0%BE%D1%8F%D1%82%D0%B0-%D0%B2%D0%B8%D0%BB%D0%B0/%D0%BE%D0%B2%D0%BE%D1%89%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B0/item/1443-%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B5%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%86%D0%B0%D1%80%D0%B8%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%B4%D0%B5.html]От fermera.bg[/url]