Гъските, които се отглеждат от населението, с малки изключения, са с по-ниска носливост от тези, внасяни до 90-те години от ЦКС за принудително угояване и за производство на черен дроб за износ. Това ги прави ценни за стопаните-гъсковъди, които разчитат на всяко снесено яйце. Ето защо грижите за гъшите стада, макар и малки, трябва да започнат още от приключване на разподния сезон, който нормално завършва през май.
Приключването на носливостта става по два начина – естествено, в съответствие с биологията на гъските и изкуствено. При изкуственото гъските се затварят в птичарника за 1-2 дни (ако външната температура не е много висока) и се оставят само на вода. След това дневната им дажба от концентриран фураж се намалява на половина и след няколко дни носливостта спира окончателно. Започва линеенето (смяната на оперението) и подготовката за следващия яйценосен период и люпилна кампания. Линеенето е свързано и с израстване на новото оперение. Това налага гъските да се хранят поне около 3 седмици с концентриран фураж, съдържащ около 2500 кКал обменна енергия и около 11-12 % суров протеин „за подържане”. Трябва да се обръща внимание на съдържанието на сяросъдържащите аминокиселини метионин и цистин, които участват в изграждането на перата, както и на лизин, аргинин, триптофан и др.
През този непроизводствен период гъските и младите подрастващи гъсета навършили 8-9 седмична възраст, се отглеждат по два начина - пасищно и дворно. При пасищното отглеждане върху естествени ливади, край реки и язовири. Младите гъсета на тази възраст гледани съгласно препоръките са получили добър старт във физиологичното си развитие – над 80-85 % и отглеждането им на свобода ще допренесе за физическото им укрепване. Пасищното отглеждане продължава според условията до 5-6 месеца. При обилна паша дневното количеството на зелени фуражи може да достигне до 2 кг от възрастна гъска. При по-бедна паша вечер на гъските може да се дава 50-80 г зърнен фураж. След прибиране на житните фуражи гъските намират достатъчно оронени зърна и вечер се прибират с пълни гуши. От август част от тревите изсъхват и дневната им дажба може да се увеличи до 150-180 гр. дневно, но не повече от 200 г.
Дворното отглеждане на гъските е по-трудоемко, изисква почти ежедневно осигуряване със зелени и сочни фуражи. Изисква организирване на зелен конвейер, транспортни и други разходи. Прилага се, когато не се разполага с пасища или летен лагер. Гъските се отглеждат в същото помещение, в което са снасяли яйца.
През непродуктивния период една гъска с живо тегло 6 кг. се нуждае дневно от около 495 Ккал обменна енергия и 20 г. суров протеин. Според някои изследователи това може да се задоволи с осигуряване на 1 кг зелена трева (или паша) и 85 кг овес. При намаляване на възможностите за хранене със зелени и сочни фуражи, количеството на зърнените фуражи може да се увеличи също до 150-180 г.
През този период зърнените фуражи не трябва да надхвърлят 200 г дневно. Храненето през летния сезон с повече концентрирани фуражи, съдържащи повече протеин, допринася за преждевременно пронасяне на доста птици в неподходящ сезон, особено на по-младите. Младите гъсоци още не са развити полово и се получават неоплодени яйца.
При първите признаци на пронасяне концентрираните фуражи се изключват от дневната дажба. Гъските се оставят гладни, само на вода в продължение на два дни. След това на стадото се дава само трева или се пускат за кратко време на паша в продължение на около 3 дни, докато птиците поотслабнат малко и носливостта им се преустанови напълно. Зърнените фуражи се ограничават няа около 60-80 г дневно.
Подготовката за следващата възпроизводителна кампания започва около два месеца преди желаното време за люпене на гъшите яйца – в люпилни или под носачка.
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%BE%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D1%8A%D0%B4%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE/item/1034-%D0%BE%D1%82%D0%B3%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%8A%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B7-%D0%BB%D1%8F%D1%82%D0%BE%D1%82%D0%BE.html]От fermera.bg[/url]