Начало » Новини » Страната
11.07.2013 г.

Сенокосачки, сенообръщачки, сеносъбирачки ...всичко за заготовката на фураж

Техниката и технологиите в селското стопанство никога не стоят на едно място. Какви са най-новите предложения на световните фирми производителки в тази област на земеделието

[B%]Томас Гегерле, dlz agrarmagazine
Сенокосачки[%B]
Появиха се комбинирани агрегати, състоящи се от една фронтална косачка и две сенокосачки със задно навесване. По производителност те не отстъпват на самоходните сенокосачки с голяма работна ширина, но за осигуряването й е необходим трактор със съответната мощност (виж таблицата). Мощност на трактора от 100 к.с. е достатъчна само за обикновена сенокосачка. Ако става дума за комбинация с голяма работна ширина и механизъм за сеносъбиране, то необходимостта от мощност на трактора може да нарасне и до 300 к.с.
[B%]Заедно, а не поотделно[%B]
Разположеният зад дисковите ножове бързо въртящ се транспортьор без особени усилия поема потока от окосената тревна маса и я събира в откос. Ако се повдигне един от транспортьорите, така че разтоварването да се осъществява от едната страна, може да се увеличи плътността на откоса. Така сеносъбирачката може наведнъж да захване две работни ширини на косачката. Откосът се получава много по-плътен и равномерен, което се отразява на по-доброто му натоварване (до 40 %) и икономичната работа на режещият апарат на силажоприбиращия комбайн или прибиращото ремарке.
[B%]Fella[%B]
Най-голямата работна ширина на косачният агрегат на този немски производител, влизащ в групировката AGCO е 9,3 метра. В максимална окомплектовка в комбинация на сенокосачките SM 911 – TL-KCB присъства както механизъм за събиране на сеното, така и ротор. В зависимост от обема на окосената маса и последователността на движение на последващите машини, лентовият транспортьор на сеносъбирачката може да осъществява разтоварването както от дясната, така и от лявата страна на транспортьорите.
[B%]Krone[%B]
Работната ширина на най-мощните косачни агрегати на Krone от серията EasyCut B 1000 CV Collect се регулира в диапазона от 9,3 до 10,1 метра в зависимост от големината на припокриването на фронталната и задните косачки. Това може да стане хидравлично направо по време на работа. Такава регулировка е много необходима при работа на склонове, когато задните колела на трактора не вървят в колеята на предните (иначе част от плосата ще остане неокосена).
[B%]Claas[%B]
Горният сегмент на гамата на комбинирани дискови косачки на компанията CLAAS е представен от модела Disco 9100. Тази сенокосачка с работна ширина 9,10 метра е предназначена за големи площи, независимо дали за тревни култури за фураж, или за биомаса от зърнени култури за силажиране (ръж, например). При наличието на мощен трактор тази комбинация съвсем спокойно демонстрира по-висока производителност от самоходен силажокомбайн с приспособление за събиране на сеното.
В механизма на сеносъбирачката на Disco 9100 има „хитра” функция – при обръщане на машината не само се вдига брусът за косене, но и по-бързо се завърта транспорьора на сеносъбирачката. Благодарение на това окосената маса, дори при обръщане на трактора ляга по-близо до центъра.
[B%]Kuhn[%B]
Интересен комбиниран агрегат с голяма работна ширина е моделът GMD 8730. При работна ширина от 8,7 метра той изисква мощност от едва 100 к.с. от силоотводния вал на трактора! При комбинираните модели от сериите FC 813 (8,1 м) и FC 883 (8,8 м) в зависимост от окомплектовката има и роторни гребла, и сеносъбирачки. Но необходимостта на тези модели от мощност от силоотводния вал е до 170 к.с.
[B%]Vicon[%B]
Комбинираните сенокосачки на този производител, влизащ в групировката Kverneland са представени както и при Kuhn, от два модела – опростената Extra 390 (8,75 м) и Extra 690T (9 м) с роторни гребла и възмощност за дооборудване с механизъм за събиране на сеното. Същите косачки се срещат и под основния бранд на Kverneland – Taarup 5087 M и 5090 МТ. В Европа те могат да се наричат и DiscMaster 390 и DiscMaster 690Т, боядисани в цветовете на Deutz-Fahr.
[B%]JF-Stoll[%B]
Най-голям интерес представлява моделът CXT 13005, който в средата на миналата година замени GXT 12005. Вместо предишните 11,5 метра работна ширина сега той има „най-малката” работна ширина на пазара на серийните комбинации на сенокосачки от 12,3 метра. Роторните гребла са базови, а сеносъбирачката е опция. При тази работна ширина има възможност косачката да работи в концепцията Controlled Traffic Farming. Разбира се, това не може да се случи без система за автоматично управление, но това е инвестиция, която бързо се възвръща.
[B%]Опорно налягане[%B]
Колкото по-дълги стават брусовете за косене, толкова по-голямо значение при сенокосачките има опорното налягане. Ако то е недостатъчно, то не може да се окоси чисто на необходимата височина на отреза. Поради това брусовете се „закачат” на пружини, хидро- и пневматични цилиндри. В последния случай производителите казват, че косачката има хидропневматично регулиране на опорното налягане. Което е доста удобно – не се налага всеки път да се излиза от трактора и да се въртят гайки.
Подобни системи има практически при всички производители, продаващи косачни комбинации. Но най-далеч в това отношение е стигнала Krone. Нейната система за регулиране на опорното налягане Combifloat автоматично изравнява налягането до необходимото ниво независимо от това, какво се случва. Например, тракторът работи при сложен релеф или е намалил скоростта си, или дори е намалил работната ширина за сметка на увеличаването на припокриването, но опорното налягане си остава непроменено.
[B%]Защита на косачните дискове[%B]
Най-различни препятствия, като камъни например, са често срещани по пътя на косачките. За да се намалят максимално последствията от сблъсъци с тях, компания Fella е разработила интересна защита от претоварване на косачния брус. Фактически ножовете са закрепени не на основния диск, а на външния пръстен на вътрешния защитен диск DriveGuard на перфорации от вътрешното колело, към който е прокаран кабел. Благодарение на това, дори в случай на сблъсък с голямо струпване на камъни, заклинва основният диск, а не ножът, който се сгъва и няма опасност от повреда в задвижването на косачката и скъпоструващ ремонт. Перфорацията на вътрешния диск се срязва и дискът е отключен от кабела, дори ножовете се запазват. След лесна процедура за подмяна на защитния диск, косачката отново е готова за работа.
[B%]Механизъм за навесване[%B]
Една от новости в серията заднонавесни косачки Novacat на Pottinger е т.нар.лостов механизъм с хидравличен цилиндър за навесване на долната тяга. Той позволява много по-бързо и лесно да се осъществи навесването и включването на сенокосачката към силоотводния вал, хидравличната и електрическата системи. Хидравличният цилиндър на лостовия механизъм сам спуска или повдига лостовият палец за закрепване към навесната система.
[B%]Как реагират производителите на трактори?[%B]
Те също не седят със скръстени ръце. Влизащата в концерна AGCO финландска компания Valtra предлага трактори със система за предно навесване LHLink. С нейна помощ фронталната сенокосачка може да завива относно надлъжната ос на трактора, когато завиват предните му колела. Това означава, че траекторията на движение на фронталната косачка при завои и обръщане ще съвпада по-точно с траекторията на движение на трактора, а следователно и с тези на заднонавесните сенокосачки. Това позволява да се избегнат ситуации, когато се налага или изкуствено да се увеличат припокриванията между фронталната и заднонавесните сенокосачки, или да се остави неокосена част от полосата при обръщане.
Друг представител на концерна AGCO – Fendt основно е поработил над механизма за предно навесване на своите трактори. В новата серия Vario 700 предната хидравлика на трактора е получила функция за регулиране на опорното налягане. Тоест, фактически за неговата величине отговаря не механизмът за уравновесяване на косачките, а хидравличната система на трактора. Тя е отговорна и за копирането на релефа. Това означава, че не е необходимо регулиране на налягането в самата косачка, а следователно – тя няма нужда и от механизъм за уравновесявана.
[B%]Сенообръщачки[%B]
Не е тайна, че производителите на селскостопанска техника внедряват новостите първо при машините и агрегатите с голяма работна мощност. Сеносъбирачките не правят изключение. Основният тренд и тук е – увеличаване на работната ширина при намаляване на необходимостта от мощност.
Всичко ново се появява първо при големите агрегати с осем и повече ротора. Осем ротора са границата между навесните и прикачните сеносъбирачки. Но всяко правило си има изключения. Така например, топ-моделът на сеносъбирачките от серията Z-Pro на JF-Stoll, имаща 8 ротора и работна ширина от 8,8 метра, се предлага както в навесна версия – Z 905 Pro D, така и в прикачна – Z 905 Pro A. Но и при двата варианта се задейства триточково навесване. В случай на сенообръщачката Z 905 Pro A обаче, това не става напълно – тя се захваща само за долните тяги. Транспортната ос при тази машина се задейства само при превозването и до мястото на работа.
Голяма осемроторна сенообръщачка предлага и компанията Lely – Lotus 900 Stabilo. Този деветметров агрегат също е разчетен за тритчково навесване. Но при всички неоспорими достойнства като цена и лесна маневреност, подобни сенообръщачки не са лишени от недостатък, свързан с повишеното изискване към товароподемността на задното навесно устройство на трактора. Поради тази причини компанията Vicon, която влиза в групировката Kverneland предлага прикачна сенообръщачка Fanex с 6 ротора и работна ширина от 8,30 метра. В резултат дори и трактор с мощност от 50 к.с. може успешно да работи със сенообръщачките от горният клас на мощност на тази серия, обработвайки до 90 декара на час.
[B%]Ходова част[%B]
Необходимостта от бързо и удобно транспортиране на фуражозаготвящата техника по обществените пътища подтиква производителите към разработването на пълноценни ходови части. В новата сенообръщачка Hit 10.11 T на Pottinger ходовата част се използва не само на пътя и по време на обръщането на окосената маса. В последния случай транспортните колела изпълняват ролята на копиращи колела. За сметка на тази окомплектовка сенообръщачката е добре балансирана при повдигането на роторите на полосата за обръщане. При преминаване в междинно или транспортно положение те се повдигат доста високо, което според производителят, трябва да способства за намаляването на вероятносттта от повреда на зъбите. Освен това, при работа в края на полето, по желание, може да се зададе режим, в който те не просто обръщат, но и преместват зелената маса по-близо до центъра на полето.
Сенообръщачката KWT 2000 на Krone (световен лидер по работна ширина сред серийно произвежданите сенообръщачки) е способна да захване полоса, широка 19, 6 метра. Но, за да се вмести в позволената транспортна ширина от 3 метра, се налага машината да се сгъне осем пъти. Тази петтонна сенообръщачка има и друга особеност – по време на работа на полето активните колела на ходовата част се обръщат на същия ъгъл както и колелата в окачването на роторите, а в транспортно положение те се ориентират по обръщането на колелата на трактора. По този начин при работа на полето зъбите не повреждат така силно горния пласт на почвата, а при движение по пътя сенообръщачката е много маневрена. Тази сенообръщачка се агрегатира с трактор с мощност 110 к.с.
[B%]Сеносъбирачки[%B]
И тук ли всички новости са при машините с голяма работна ширина? Да, тенденцията е същата. Но някои производители усъвършенстват и малките агрегати с един ротор. Новите разработки, в които са вложени огромни средства, след голямата техника рано или късно трябва да бъдат внедрени и другаде. Става дума за новите конструкции на роторите и греблата.
В диапазона на работната ширина 3,5-4,5 метра може да се отбележат новостите на CLAAS – Liner 350 и 450. Тяхната особеност е системата за смазване на задвижването на ротора, която не се нуждае от обслужване. Освен това, за агрегатирането на тези сеносъбирачки с трактори с малка мощност не е необходимо дори триточково навесване. Моделите на сеносъбирачките с буква Т имат нужда само от прикачна скоба или теглителен мост.
В същият сегмент новости има и при JF-Stoll – R 420 D (4,15 м) и R 460 DS (4,45 м). Навесният модел R 420 DS има и напълно прикачна версия, която се обозначава като AS. Струва си да се отбележат и наскоро добавените от Vicon в серията Andex сеносъбирачки с работна ширина 4,20 метра (Andex 424) и 4,60 метра (Andex 464). Те имат хидравлично регулиране на височината на ротора, което позволява да се променя работната ширина по време на работа. В Европа последните два модела могат да се срещнат и под бранда на Deutz-Fahr – Swatmaster 4221 и Swatmaster 4621.
[B%]Електрорегулиране[%B]
Fella предлага модела TS 12555 Pro. Той е забележителен преди всичко с това, че тази четирироторна сеносъбирачка с дванадесет гребла на всеки ротор и обща работна ширина от 12,5 м има електрическа система за регулиране на височината на роторите. Ходовата част на роторите функционира по технологията Jet-Effect. При спускане роторите първо докосват повърхността на полето със задните колела на окачването и едва след това – с предните. Това позволява да се избегне забиването на зъбите на греблата в почвата. Сеносъбирачки с ходови апарати Jet-Effect има и в асортимента на компаниите Krone и Pottinger.
[B%]Необичайни концепции[%B]
В четирироторната сеносъбирачка Hibiscus 1515 CD Profi на Leli вместо основна централна рама със странични брусове за роторите е използвана V-образна рама, на всяка от половините на която се намират по два ротора. Точно по средата между двата ротора са разположени копиращите колела.
В разработването на своята концепция в сеносъбирането Kuhn е решила изобщо да се откаже от традиционните ротори с гребла. Merge Maxx 900 е конвейерна сеносъбирачка. Машината с работна ширина захваща окосената зелена маса и я отправя в конвейер, който на свои ред я премества в зависимост от настройки или в центъра или от едната страна. В последният случай работната ширина е 10, 5 м. Секциите на сеносъбирачката и конвейера имат хидравлично задвижване. Преимуществата на тази сеносъбирачка в сравнение с традиционните са много – по-малко замърсяване на фуражите, по-добра равномерност на откоса, много варианти на схемите за прибиране и добра производителност.

[G%]СЕНООБРЪЩАЧКИ И СЕНОСЪБИРАЧКИ
Избор, работа и проблеми - мнението на немските фермери
Сред фермерите, членове на влизащите в състава на Германското селскостопанско общество (DLG) организации, се провеждат редовни допитвания, наричани „Мониторинг на пазара и практическо използване на сенообръщачките и сеносъбирачките”. Тук са дадени обобщените резултати от последното допитване:
1. При избор на сенообръщачка и сеносъбирачка над 60 на сто от фермерите обръщат внимание на първо място на цената. Вторият критерий е наличието наблизо на сервизен център или дилър. Що се отнася до марката, то тя е важна за едва 40 на сто от фермерите.
2. Главен критерий за оценка на машината от над 90 на сто от анкетираните е качеството на нейната работа. Освен това, според 75 на сто от фермерите, тя трябва да бъде здрава и устойчива. 30 на сто от анкетираните смятат, че големината на времето за настройка и техническо обслужване, както и необходимата мощност, са несъществени.
3. При сенообръщачките най-често се налага да се ремонтира ходовата част, а при сеносъбирачките – рамата. Около една четвърт от анкетираните вече са имали опит с проблеми в тези места и детайли. Като проблемни са споменати закрепването на светлоотразяващите пластини, защитните дъги и всичко, което предава въртящият момент на редуктурите и кардановите валове.
4. Средната производителност за година на сеносъбирачка в стопанства с площ до 100 ха е 77 моточаса. В същите стопанства сенообръщачките изработват за година до 86 моточаса. В стопанства с площ над 500 ха работата при сеносъбирачките е 204 моточаса, а при сенообръщачките – 300 моточаса.
5. Около две трети от стопанствата спазват посоченият от производителя график за смазване. Почти за всички (около 90 на сто) разходите за техническо обслужване са приемливи. Но трябва да се отбележи, че около 24 на сто от анкетираните провеждат техническото обслужване нередовно.
6. През зимата едва 5 на сто от сенообръщачките и сеносъбирачките се съхраняват в закрити хангари или гаражи.
7. Ако в машината нещо се разваля, то почти две трети от анкетираните предпочитат сами да го отремонтират.[%G]
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/item/918-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D1%81%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8,-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%BE%D0%B1%D1%80%D1%8A%D1%89%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8,-%D1%81%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%8A%D0%B1%D0%B8%D1%80%D0%B0%D1%87%D0%BA%D0%B8-%D0%B2%D1%81%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE-%D0%B7%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%BE%D0%B2%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B0-%D1%84%D1%83%D1%80%D0%B0%D0%B6.html]От fermera.bg[/url]

Сенокосачки, сенообръщачки, сеносъбирачки ...всичко за заготовката на фураж
15659
 

Последни материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Свързани материали
Виж
Предстоящо
През юни в София се организира българо-китайски бизнес форум
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 17-23 май 2024 година
Времето остава неустойчиво с чести валежи, но при по-високи температури
Семо Семков, продуктов мениджър за „Кубота България“
КББГ ООД представи на БАТА АГРО прецизната си навигация Ag Leader, произведена в Айова
Обзор на Софийска стокова борса за периода 14-17 май 2024 година
Май продължава в приспивно темпо и без сделки със зърно на борсата
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини