Начало » Новини » Страната
08.07.2013 г.

Ново житно растение ще бори сушата

Разработен е качествено нов хибрид от кръстосването на див ечемик и твърда пшеница. Културата е вече на пазара. Отглежда се в Южна Испания, Южна Италия и Южна Португалия

[B%]По материали на Института по екологично селско стопанство в Кордова, (Барселона, Испания)[%B]
[G%]Нов вид естествено растение[%G]
Новата култура Tritordeum не е резултат от генна модификация – това е абсолютно естествен вид растение, създадено от испански учени в резултат на кръстосване на диви форми ечемик и твърда пшеница.
Както е известно, преди това, опитите на селекционерите при кръстосване на пшеница с ръж се увенчаха с успех (появи се тритикалето), и селекционерите от различни страни с ентусиазъм започнаха нови експерименти. Хибридизацията на ечемика и пшеницата е доста сложен процес, но въпреки това успехът е постигнат и тук.
Професорът от Института по екологично селско стопанство в Кордова, Испания – Антонио Мартин е създал новата култура още през 1977 година. Нейни родители са твърдата пшеница и вид див ечемик Hordeum Chilense, срещащи се в Чили и Аржентина в различни форми и региони – от високопланински масиви до крайбрежни области. На учения се е удало да получи фертилен семенен материал, в който той е удвоил числото на хромозомите и е получил новата зърнена култура. За да увеличи генетичното многообразие, проф. Мартин е кръстосвал вид див ечемик с различни сортове твърда пшеница. В над 250 получени уникални tritordeum-линии е наблюдавано огромно разнообразие от характеристики, които са сведени до хомогенността на обикновените житни растения. От тях професорът е отбирал щамове с най-висока добивност и най-добри качествени характеристики и ги е сеел на експерименталните участъци.
[G%]Преимущества на Tritordeum[%G]
Още от самото начало новият вид има много привлекателни характеристики. Следващите трийсет години испанските учени са работили (и продължават да работят) над усъвършенстването на Tritordeum и различните му сортове. Въпреки, че културата не е толкова нова, за повечето учени и практици от Европа е почти непозната. Външно Tritordeum много повече прилича на пшеница, отколкото на ечемик. Хибридът демонстрира добро братене дори при ниска плътност на посева, има много по-мощна коренова система, отколкото другите житни култури.
Недостигът на влага безусловно влияе на растежа на житните култури в различните фенологични фази, особено в периода на цъфтеж и наливане на зърното. Всичко това важи и по отношение на новия хибрид – най-високи показатели културата демонстрира при благоприятни условия през вегетацията.
Но в същото време при полските експерименти, в които заедно с Tritordeum са участвали два сорта пшеница и два сорта тритикале, които са най-популярни в Испания в сухите условия на Андалусия (Кордова и Гранада), а също и на поливните полета на Тунис, потвърдиха успешната прогноза по отношение на перспективите на новия хибрид в условията на изменение на климата.
„Аз на практика съзнателно съм пропътувал цялото Южно полукълбо, търсих в долините и платата на Чили и Аржентина местни видове зърнено-житни треви, - казва д-р Антонио Мартин. – Баща на новата култура стана вид див ечемик, даващ прекрасно съпротивление към воден стрес и високи температури, противопоставящ се на различни заболявания, например гъби от род септория, ръжди, а пшеницата – майка даде доброто качество на зърното. Ние създадохме прекрасно допълнение и алтернатива на традиционните зърнени култури. Когато започнахме тази работа, изменението на климата още не предизвикваше такова безпокойство, както сега. Но получавайки новото растение, радостта беше двойна, че ние сме работили изпреварващо по този проблем – Tritordeum има всички предпоставки да бъде отглеждан в много региони на света.”
Над други качества – устойчивост към студ (посевите се сеят есента от средата на октомври до средата на ноември) и запазване целостта на зърното при вършитбата – работата все още не е завършена. Добивността на Tritordeum е сравнима с добивите при твърдата пшеница. На изпитателните участъци в Херес-де-ла-Фронтера щамът JBI e дал 4,9 т/ха. Твърдата пшеница на тези участъци дава не повече от 5,3 т/ха. Остава да добавим, че технологията на отглеждане на новата житна култура не се отличава от технологиите за отглеждане на другите зърнено-житни култури, а е възможно, отчитайки устойчивостта й към някой болести, тя да изисква по-малко грижи и разходи при отглеждането.
[G%]Tritordeum – хляб, трици и други полезни продукти[%G]
В своята селекционна работа, създателите на новия хибрид направили първоначално проучване на пазара на продуктите за хранене за деца, богати на белтък и антиоксиданти. През 2006 г. ексклузивни търговски права на Tritordeum и неговото разпространение е придобила фирма Agrasys S.L., която продължава разработката на новата култура в тясно сътрудничество с професор Мартин, който е един от учредителите на компанията.
„Други източници за придобиване зърното от тази култура в момента не съществуват, - казва д-р Пилар Барчело, генерален директор на Agrasys. – Но ние планираме да развием партньорска мрежа в цяла Европа”. По тези показатели, благодарение на Tritordeum може да се подобри хранителната стойност на продуктите. В зърното на новата култура се съдържа много лютеин (10-20 пъти повече, отколкото в обикновените зърнено-житни култури), важен антиоксидант от групата на каротиноидите.Огромна е неговата роля във физиологията на зрението, преди всичко в защита на очите от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Организмът на човека не е в състояние да синтезира лютеин и го получава с храната, основно от растителен произход – моркови, портокал, райска ябълка, праскови, зелен грах, бобови, спанак и др. В продуктите от животински произход лютеинът се среща рядко, например в кокошия жълтък. Известно е, че съществуват група хора страдащи от целиакия – непоносимост към глутен, съдържащ се в белтъка на пшеницата, ръжта, ечемика и овеса. Глутенът на Tritordeum има малък коефициент на „реактивност”, по-голяма смилаемост и затова може да бъде приемлив вариант за такива хора.
Освен това, новият вид зърнено-житна култура е богата на лесно разтворима (диетична) целулоза и такива микроелементи като мед и цинк, играещи важна роля в жизнената дейност на организма, растежа на клетките, функционирането на имунната система. Те са по-богати пълноценни зърна. Белтъкът на Tritordeumе е повече отколкото пшеничния, съдържа повече фенолни съединения, отколкото лимецът, който се счита за най-полезния вид пшеница.
Продължава проучването на съдържанието в Tritordeum на витамини, захари и брашно, количеството на които тук не е голямо. Компонентите на Tritordeum са много полезни за човешкия организъм – подобрява храносмилателните функции, борбата със затлъстяването и при сърдечно-съдови заболявания. Брашното от новото житно растение е от най-високо качество, подходящо за производство на широк спектър изделия от Tritordeum - хляб, макарони, курабии, трици, различни печени тестени изделия. Те са с прекрасни органолептични характеристики – приятен вкус, изтънчен аромат и привлекателен златисто-жълт цвят. Зърното на Tritordeum е чудесна суровина за ферментиращи напитки, за бира и ферментирали безалкохолни напитки.
В хранителната промишленост Tritordeum постъпва в продажба под търговската марка Vivagran. Още една пазарна ниша за използване на тази култура може да стане козметичната промишленост. И в това авторите и собствениците на Tritordeum залагат големи надежди. В Европейският регистър първите сортовете Tritordeum са регистрирани под името Aucan. В началото на миналата година е регистрирана още една негова разновидност – Bulel.
В момента Tritordeum се отглежда в Испания (Андалусия, Кастилия, Каталония), Южна Италия и Южна Португалия – в области с меки зими. Културата се намира в стадий на тестване и в други региони на тези страни.
[url=https://fermera.bg/%D0%B0%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%BD%D0%B8/item/878-%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B6%D0%B8%D1%82%D0%BD%D0%BE-%D1%80%D0%B0%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BD%D0%B8%D0%B5-%D1%89%D0%B5-%D0%B1%D0%BE%D1%80%D0%B8-%D1%81%D1%83%D1%88%D0%B0%D1%82%D0%B0.html]От fermera.bg[/url]

Ново житно растение ще бори сушата
5482
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини