До момента в оранжериите за осветление на растенията се използваха главно натриеви лампи, които имат ограничен спектър на светлина и не могат да осигурят достатъчно добри резултати. Освен това, в тези помещения влажността е много висока и тези лампи трябва да се сменят много по-често, отколкото при нормални условия на работа. В допълнение, излишната топлинна радиация, която излъчват е вредна за растенията, тъй като води до деформация на листата.
Способността на растенията да “различават” цветовете, подсилва още реакцията им към светлина с различен спектрален обхват. По този начин, пигменти, които са най-чувствителни към червените лъчи са отговорни за узряването на плодовете и развитието на кореновата система, сините - за увеличаване на зелената маса. Важна роля играе и светлината от зеления спектрален диапазон: той е необходим за фотосинтезата на листата от по-ниските нива, там където почти не проникват сини и червени лъчи. Като цяло оптималният състав на лъченията изглежда така: 50% от енергията трябва да е от червения диапазон (600-700 Нм), 30% - от синия (380-490 Нм) и 20% - в зеления (380-490 Нм).
Всичко това е толкова различно от спектъра на натриевите лампи. Той е една линия, която е поредица от многократни пикове, като главния пик съвсем не е от най-”вкусния” за растенията диапазон - червения. Синият диапазон даже и не попада в спектъра на натриевите лампи, който е един от основните недостатъци на тези светлинни източници.
Светодиодите: цвят за всеки вкус
В началото на 2000 г., се появиха източници на светлина, способни да задоволят и най-взискателните растения - LED (светодиодни) лампи и тела. За разлика от традиционните светлинни източници, светодиодните лампи се характеризират с висока ефективност и дълъг експлоатационен живот.
Главното за растенията е, че светодиодите могат да бъдат с различни цветове. Така че, можем да изберем комбинация от светодиоди, които най-добре пасват на “апетита” на растенията. Коефициентът на използването на светлинната енергия на конвенционалните лампи HID не надвишава 0,35, докато с LED лампите той може да бъде близо до 1.
Проекти и
резултати
Проведените до момента изследвания показват предимствата на LED осветлението в оранжериите. Най-големи успехи при внедряването на LED осветление са постигнати в Европа, Япония и други развити страни, които са крупни земеделски производители. Това не е изненада и се дължи на политиката за икономия на енергия, провеждана от тези страни.
Един от последните експерименти в тази област беше успешно завършен през октомври 2012 г. За два месеца в Тимирязевската селскостопанска академия е направено уникално проучване за създаването на “изкуствено слънце” за оранжерийните растения, в процеса на което е извършен сравнителен анализ на LED осветление и натриеви лампи и ефекта на различните видове осветление върху културата маруля.
Първата фаза на експеримента (кълняемост) не е показала никакво предимство - всички семена са “покълнали” по едно и също време.
През първата седмица на експеримента, растенията в контролната група дори са напреднали малко повече в развитието си: марулята, отглеждана на осветление с “натриеви лампи” е израстнала на височина 15-20 мм, а тази, отглеждана на “LED” осветление е проявила тенденция към полягане на земята.
Но, както се оказва по-късно - „LED”марулите в това време просто са набирали сила. В следващите 2 седмици изоставaнето е било елиминирано, а през последната, четвърта седмица “LED” салатата рязко е тръгнала напред и в края на краищата завършва със следните резултати: масата на листата е около 40% повече, отколкото на салатата от контролната група, а масата на корените - повече от три пъти.
Успешното приключване на опита отново потвърди предимствата на LED осветлението при парниковите растения./Fresh Plaza
Oт в. "Гласът на фермера"