Начало » Важно за фермера » Животновъдство
03.01.2013 г.

Една обикновенна история за фермери разказана от Елина Колева

Нашата семейна ферма е създадена през 1990г. от баща ми. Нормално е в началото броят на кравите да е малък, да няма технология за отглеждане, храненето да не е на ниво и кравите да имат недостатъци. Благодарение и на майка ми-Катя Колева, която е второ поколение животновъд, успяхме да сложим ред във фермата, да си отговорим на най-важните въпроси - колко крави да отглеждаме, база, технология, хранене, пасища, фуражопроизводство и др. След 22 години упорит труд днес положението е следното: Отглеждаме 50 крави от Черношареното говедо. През 2012г взехме решение да увеличим броя на дойните кравите за сметка на телетата, които угоявахме във фермата. Заплодихме по-голям брой юници наше производство от нормалното. Отелени са вече десет броя и имаме заплодени още 15. Произвеждаме годишно над 250 тона мляко, при среден млеконадой над 5000кг мляко годишно. Разполагаме със стопански двор накрая на селото, и в него са оборите в които отглеждаме кравите и младите животни, парко места за техниката която използваме, хранилища за фуражите-зърнени, силаж и груби фуражи. Обработваме над 5000дк земя, от която една част е и наша собствена. Всъщност за земята отговаря съпругът ми, който не само, че може да управлява модерната техника с която разполагаме, а и сам извършва необходимите профилактики и ремонти на машините. Оборите в които отглеждаме кравите са основно ремонтирани, дезинфикцирани и варосват два пъти годишно. Кравите спят върху постелки Крайбург.

Доенето се извършва на дойлна инсталация „Вестфалия 2х4”монтирана през 2000г. В млекосъбирателния пункт в които винаги е чисто като в аптека, имам две вани за по 1250л и 350. Разбира се радостта ни е голяма когато успеем да напълним ваните за един ден. Млякото което произвеждаме е с отлични качества и досега никога сме имали забележки от изкупвачите или от ветеринарните органи, които редовно вземат проба. Разбира се ,че се ядосваме и сме притеснени когато продукцията ни се изкупува на символични цени. Дори сега, през зимните месеци когато млякото намалява ме е срам да кажа, че получаваме по 63 стотинки за литър, а цяло лято 50 стотинки. Цена, която поне за нас е около себестойността и не ни позволява да направим крачка напред, било по технологията, породния състав и др. Цена която, ако остане такава, вероятно ще съсипе българското говедовъдство.

Защото ние обработваме и земя и независимо от намалянето на субсидиите през следващата година, е пак за предпочитане това, пред тежкия всекидневен и непрекъснат труд във фермата. Стадото е разделено на две групи - отелени и сухостойни. Ясно е, че нивото на хранене е съобразено с физиологичното състояние на кравите, като но скороотелените и високопродуктивните крави завишаваме дажбата на място. Торта съхраняваме на специална площадка, а течната фракция в шахта. Съгласно нормативната база след изтичане срока за съхранение торта използваме за торене на нашата земя. До самата ферма сме създали пасище от 100дк засято с тревни смески, и след прибиране на първия откос, кравите през цялото лято са там на паша. В пасището имаме поилки за вода , а в единя му край има горичка в която кравите почиват през най-горещите часове на деня.

Може да ,Ви се стори старомодно, но ние сами си приготвяме концентрираната смеска, като смесваме и мелим зърно произведено от нас-10% ечемик, 35% царевица и 55% пшеница. За младите животни слагаме задължително и 20% овес. Добавяме препоръчваните ни добавки и се стремим да извършваме добра хомогенизация, за да може да достигнат до всяка крава. В кравефермата заедно с нас работят още двама работника, но по всяко време във фермата има човек от семейството. Майка ми всъщност е двигатела на извършваното във фермата. Тя работи и контролира. Участва при доенето сутрин и вечер и замества някои от гледачите когато се наложи. Лично тя приготва млякото за телетата и ги пой.

Женските получават мляко до навършване на пет месечна възраст, а мъжките до три. Крава преди отелване винаги е под наблюдение докато я отелим. Ветеринарен лекар се вика много рядко във фермата, защото изпълняваме всичко което пиши по учебниците за отглеждането на крави или сме научили в курсовете по квалификация, които посещаваме със съпруга ми редовно.

Майка ми завърши курса по изкуствено осеменяване и проверява за изхвърлянето на плацентата, извършва промивки, прави ректални изследвания. Разбира се, всичко това става след консултация с ветеринарен лекар. Ето и защо не сме допуснали досега тежки заболявания при животните. Мастити също няма, защото стриктно се следи за работата на инсталацията, запечатването на цицките, миенето и подсушаването са закон. Отношението ни към селекцията е положително, стадото ни е под контрола на АРЧШП-Добрич, и с нетърпение чакаме резултатите от контролите за да видим индивидуалните показатели по отношение на млякото , по отношение на масленост, протеин и соматични клетки. Членове сме и на РАМП-Добрич и НСГБ. Организации които много ни помагат в нашето трудно ежедневие.

Разбира се, че заплождаме кравите използвайки методите на изкуственото осеменяване. През миналата година работихме с биците Хенел и Нобел, а за тази година сме се спрели на още по-високопродуктивни бици-немска селекция, вероятно Аконор, Янкер и Боатенг. Както казах отговорник за обработването на земята е съпругат ми. Независимо от това,че не е добруджанец и в неговия край земеделието не е приоритетно, той много бързо се настрой на вълна фермерство, и получаваните добиви са отлични. За животните осигуряваме люцерново сено от 90дк. или складираме над 5000 бали. слама над 2500 бали и над 200 тона силаж. С годините сме стигнале до извода, че при тези големи амплитуди в изкупните цени на млякото, високата му себестоиност особенно през последната година и нестабилността на говедовъдния сектор, че не е важно да се постига много висока млечна продууктивност и се влагат много средства. Важното е, животните да са в отлично психическо и физиологично състояние, и фермата да не е на загуба.”

Своя разказ Елина завърши така - „ Както при кравите, така и при всичко с което се занимаваме влагаме много душа. Опитваме се всичко да е максимално под наш контрол, защото обратното би довело до икономически загуби и оставя чувството у нас за недобре свършена работа. Докато се справяме физически и най-вече икономически ,продължаваме нашата дейност и се надяваме и децата ни да продължат тази 22 годишна работа. Но искаме те да не минават нашия стръмен път, който сме извървяли, искаме да им оставим едно подредено стопанство в което в зависимост от тяхния труд ще идват и резултатите. „

И накрая свършвайки с тази обикновенна фермерска история, Елина пожела на многобройните си колеги говедовъди повече мляко през 2013г и разбира се, да са много, много здрави за да завършат успешно това което са започнали.

"Това което разказа Елина е самата истина. Видях спретнатия, чист и подреден стопански двор, видях пасището-мечта за всеки фермер, видях и техния голям и добре подреден семеен дом . Можем само да пожелаем успех и занапред на това семейство.
Дано повече млади хора в нашата страна да последват примера им." Изпълнителен Директор на НСГБ- М.Михаилов

[B%]https://archp-bg.com[%B]

Една обикновенна история за фермери разказана от Елина Колева
18767
 

Последни материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Свързани материали
Виж
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини